Prova pilot a quatre pobles de la Garrotxa per avaluar diferents models de recollida de residus

S'aplicaran quatre sistemes diferents durant mig any

La Garrotxa començarà el mes vinent una prova pilot per saber quin és el millor sistema de recollida de residus i el que s'ajusta millor a les necessitats dels seus habitants.

Es farà durant mig any a quatre barris concrets de la Vall d'en Bas, Sant Joan les Fonts, Argelaguer i Santa Pau, i es demana la participació voluntària i el compromís dels veïns per aconseguir uns resultats "reals" que a finals d'any s'hauran d'avaluar. Entre els aspectes que es tindran en compte hi ha el grau de compliment en la separació de residus o la despesa real de portar-ho a la pràctica.

Els quatre models escollits són el porta a porta, la recollida amb bosses personalitzades que permetran identificar cada llar i dos tipus de contenidors que s'obriran amb targeta i on els ciutadans també tiraran bosses personalitzades. La necessitat de buscar un sistema alternatiu a l'actual, que es ve aplicant des del 2007, va sorgir del consell d'alcaldes i la seva implantació s'ha fet des del SIGMA amb el suport econòmic de l'Agència de Residus de Catalunya i Ecoembes. És una experiència pionera a Catalunya.

Des del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) recorden que hi ha molts sistemes de recollida de residus però no hi ha dades dels costos reals que permetin valorar amb precisió quin és el més adient per a la comarca. Un dels arguments que pesarà, segons el director de l'ens, Francesc Canalies, és precisament l'impacte econòmic de la seva aplicació. "Els alcaldes i ciutadans sempre ens demanen el mateix, farem el que s'hagi de fer però que sigui barat", ha explicat aquest divendres durant la presentació del projecte. És per això que, recollint l'encàrrec del consell d'alcaldes, es va decidir impulsar aquesta prova pilot que ha de servir per veure si hi ha un únic sistema o varis que s'ajusten millor a les necessitats i especificitats de la comarca. La idea és portar-lo a la pràctica a partir del 2018 i dedicar el que queda d'any per provar els quatre sistemes.

La tria dels quatre pobles s'ha fet per motius tècnics. Cada sistema s'aplicarà en un barri en concret i amb característiques similars per poder comparar els resultats obtinguts. Així, en el cas de la Vall d'en Bas es farà al nucli de les Olletes, on hi ha uns 70 habitatges, el nucli més petit dels quatre que s'han triat. Aquí és on es planteja el sistema que comporta un canvi d'hàbits més important amb un sistema que ja es ve fent en alguns municipis. Es tracta del porta a porta, amb el que cada llar haurà de deixar a fora el residu que toqui segons s'estableixi en el calendari setmanal marcat. Concretament, es recollirà l'orgànica (3 dies), els envasos lleugers (2 dies) i la fracció resta (1 dia) i els contenidors tradicionals desapareixeran durant els sis mesos de prova. El seu alcalde, Lluís Amat, ha precisat que només quedaran els contenidors de paper i vidre.

L'altre barri escollit és la Roureda de Sant Joan les Fonts on s'aplicarà el model de bosses personalitzades. Tindran un codi QR específic per a cada llar, de manera que s'identificarà el "productor" del residu. Els veïns disposaran de bosses d'escombraries de 30 litres de capacitat per a la fracció resta i per als envasos lleugers. Les bosses són transparents de manera que a simple vista ja es veurà si contenen el material adient.

L'altre cas és el nucli d'Argelaguer, on es provaran els contenidors tancats que només podran obrir els veïns del barri amb una targeta. Cada llar tindrà assignat un contenidor en concret on es recolliran els envasos lleugers i la fracció resta i els usuaris hauran d'utilitzar bosses personalitzades –números correlatius- de manera que també es podran identificar els residus que generi cadascú. El seu alcalde, Artur Ginesta, ha admès que aquest sistema encaixa molt bé en el seu cas, ja que són un poble "de pas" i sovint es troben que persones de pobles veïns aprofiten per llençar les escombraries al seu poble i això fa que els veïns d'Argelaguer acabin pagant uns residus que no són seus.

El quart barri escollit és el nucli de Cala Guapa de Santa Pau, on s'implantarà el mateix sistema que a Argelaguer però amb la diferència que les targetes no obriran un contenidor concret sinó que només hauran de passar la targeta a qualsevol dels que hi hagi per identificar-se com a usuari.

Demanen compromís i "no fer trampes"

Tots els alcaldes han subratllat la bona acollida i interès dels veïns dels barris escollits per la prova, que han entès que el model actual de recollida de residus ha quedat "obsolet". Malgrat tot, els impulsors han recordat que la participació és voluntària i que no hi haurà cap mena de penalització. El director del SIGMA ha demanat explícitament que aquells que es comprometin a participar-hi intentin fer-ho el millor possible i "sense fer trampes", perquè els resultats siguin "reals. "Si ens enganyen, ens enganyarem a tots", ha afegit, tot recordant que la prova és un benefici per a la comarca. El fet de participar-hi no comporta cap cost per als veïns, que cada setmana tindran a disposició una quantitat de bosses personalitzades i el cubell d'orgànica en el cas de la Vall d'en Bas. Després de l'estiu, es farà una nova sessió informativa amb els veïns per veure com s'estan aplicant els diferents models.

L'objectiu final d'aquesta prova pilot, sense precedents a Catalunya, és descobrir quin és el millor sistema de recollida de residus a la comarca per acabar implantant un model de pagament en funció dels residus que es generin, és a dir, que pagui aquell que en genera més i penalitzar aquell que no separa bé els residus. D'altra banda, Canalies també ha subratllat que no s'aconseguirà "abaratir la taxa de residus" que ja hi ha actualment però sí intentar "contenir-la" per evitar que els costos de gestió i tractament de residus continuïn augmentant com ha passat fins ara. A tall d'exemple, ha explicat que en deu anys la taxa de residus s'ha doblat, passant d'uns 90 euros per habitatge a uns 190 euros.

Una altra peça clau en el futur sistema de recollida serà la futura planta de triatge de residus que està projectada a Sant Jaume de Llierca i que hauria d'entrar en funcionament l'any vinent. Tindrà capacitat per tractar 25.000 tones de residus a l'any i també donarà servei al Pla de l'Estany. El president del Consell Comarcal i alcalde de Sant Joan les Fots, Joan Espona, ha explicat que la revisió del model estava previst el 2012 però l'endarreriment en el projecte de la planta, que ha estat polèmic perquè el municipi hi ha estat varis anys en contra, ha comportat també que s'aplacés aquesta decisió fins avui.

425 quilos de residus per habitant a l'any

Els prop de 60.000 habitants de la Garrotxa van generar durant el 2016 un total de 23.790 tones de residus, és a dir, 425 quilos per habitant a l'any o una mitjana d'1,16 quilos per dia. Aquesta comarca és la segona de la demarcació amb un percentatge més alt de recollida selectiva neta i bruta (34,7%) i la primera posició a nivell de recollida d'envasos (un 17,42%). Malgrat tot, els alcaldes coincideixen que cal seguir avançant si es vol complir amb les directius europees i els objectius del programa general de prevenció i gestió de residus de la Generalitat, el PRECAT20. "Hem d'anar a més", ha destacat Espona, tot dient que cal reciclar més i millor i que els ciutadans prenguin consciència de la necessitat de reaprofitar els residus.