L'acusat d'apallissar, violar i segrestar la parella a Vidreres accepta 16 anys i mig de presó

La resta de familiars pacten 2 anys de presó

L'acusat d'apallissar brutalment la parella, segrestar-la durant onze dies a casa dels seus pares a Vidreres (Selva) l'octubre de 2014 i violar-la dues vegades durant el captiveri ha acceptat una pena de 16 anys i mig de presó. Inicialment s'enfrontava a una condemna de 27 anys.

Com que ha reconegut el fets i ha consignat diners per cobrir la indemnització, al final del judici el fiscal ha modificat l'acusació i tant l'advocada de la víctima com la defensa s'hi han adherit.

Els cinc familiars del processat que es van "organitzar" per tenir controlada la víctima i evitar que fugís es conformen amb 2 anys de presó com a còmplices d'un delicte de detenció il·legal. Són els pares del principal acusat, dues germanes i un cunyat. També accepten indemnitzar la víctima amb un total de 23.000 euros.

Confessió

Tota la família ha reconegut que van tenir segrestada la víctima durant onze dies. Després de propinar-li una pallissa brutal el 12 d'octubre del 2014, el principal acusat, amb l'ajuda d'una de les seves germanes, va traslladar la dona fins a casa dels seus pares a la urbanització Aiguaviva Park de Vidreres. Un cop allà, li van treure la cartera i el mòbil i van abaixar les persianes de la casa per evitar que, des de fora, algú veiés el que passava i alertés la policia.

Durant onze dies, fins el 23 d'octubre, la família es va "organitzar per controlar els moviments de la víctima perquè no pogués escapar ni demanar auxili". Al llarg del captiveri, el principal acusat José Julio Cascán Márquez, l'atemoria dient-li que si denunciava els fets "la buscaria i la mataria".

El calvari de la víctima no va quedar aquí. Segons ell mateix ha admès, mentre la tenia retinguda, José Julio Cascán Márquez la va violar. "La va obligar a mantenir relacions sexuals amb penetració en dues ocasions, quan ella no volia però no podia oposar resistència física pel deteriorament físic que presentava", sostenien les acusacions i ha subscrit el processat.

De fet, la dona patia ferides greus com a conseqüència de la pallissa que li havia clavat Cascán Márquez cap a les 3 de la matinada del dia 12. L'acusat va començar a insultar la dona dient-li "puta, que no vals per a res, no sé què faig amb tu" mentre li propinava cops de puny i puntades de peu. La va colpejar fins que la víctima va quedar inconscient estesa a terra.

La dona va patir una ruptura del pàncrees i del conducte de Wirsung, una trombosis de la vena porta hepàtica, fractures de costelles, contusions i hematomes. Va necessitar 260 dies per curar-se, dels quals 28 van ser d'ingrés hospitalari. A més, el 18 d'abril del 2015 la van haver de tornar a operar per col·locar-li una nova pròtesi pancreàtica.

16 anys i mig de presó

El judici s'ha fet a porta tancada a la secció quarta de l'Audiència de Girona. Just abans de començar la vista, dimecres, la família va consignar 4.000 euros per fer front a la possible indemnització que hagin de pagar a la víctima. Això, sumat a que tots han reconegut els fets, ha provocat que al final del judici el fiscal modifiqués l'escrit d'acusació inicial. L'advocada de la família, Mireia Figa, i els lletrats de la defensa, Míriam Paredes i Sòcrates Sánchez, s'han adherit a la nova petició de la fiscalia.

José Julio Cascán Márquez (que s'enfrontava a 27 anys de presó i està en presó preventiva des del 24 d'octubre del 2014) accepta una condemna de 16 anys i mig de presó. Es conforma, doncs, amb que el condemnin a 2 anys de presó per un delicte de lesions (amb 5 anys d'allunyament de la víctima), a 5 anys per detenció il·legal amb una agreujant de parentiu (i 10 de prohibició d'apropament), a 9 anys per un delicte continuat de violació amb l'agreujant de ser parella en el moment dels fets (i 10 d'allunyament) i a 6 mesos de presó per amenaces lleus (amb prohibició d'apropament de 5 anys). Li reconeixen una atenuant de reparació del dany.

En matèria de responsabilitat civil, ell sol haurà d'indemnitzar la víctima amb 7.000 euros. Juntament amb els seus pares, dues germanes i el cunyat, hauran de fer front a 16.000 euros pels danys morals infringits a la víctima. En total, 23.000 euros.

Els altres cinc processats, José Julio Cascán González, Ángeles Márquez, Blanca Cascán, Niculai Neagu i Desiree Cascán s'enfrontaven a 6 anys de presó cadascun. Com a còmplices d'un delicte de detenció il·legal, han acceptat una condemna de 2 anys amb la prohibició d'apropar-se a la víctima durant 5 anys.