Josep Roca: ''Estem molt contents, el 3 és un número màgic''

El sommelier d'El Celler de Can Roca celebra el nou reconeixement al restaurant gironí

El Celler de Can Roca es manté entre els millors del món. Després d'haver arribar a coronar el pòdium en dues ocasions (el 2013 i el 2015) ara estrena nou lloc al rànquing que elabora la revista 'Restaurant': el número 3. I no només això, sinó que els jutges que confeccionen la llista amb les seves votacions (un total de 1.040 experts) consideren que el servei de la sala també és mereixedor del reconeixement al millor del món.

Per tot plegat, l'ambient que s'ha viscut durant el desenllaç de la gala ha estat festiu, tot i que més contingut que en d'altres ocasions. Els germans Roca ja havien advertit que és molt difícil mantenir-se al capdamunt d'una llista com aquesta, on hi ha sempre moviments i entrades de nous restaurants. De fet, el Celler de Can Roca s'ha situat entre els cinc millors des del 2009 i des del 2011 havia alternat primera i segona posició.

Per primer cop, un dels germans Roca s'ha quedat a Girona per seguir els premis i atendre el restaurant mentre els seus germans Joan i Jordi han viatjat per ser a la gala. Josep Roca ha escollit seguir el compte enrere de la llista des del restaurant dels seus pares, a pocs metres d'El Celler de Can Roca, on cada dia hi dina tot el servei. "Tot va començar aquí i vull estar amb la família", reconeixia.

Un premi especial per a la sala

Les primeres posicions dels premis s'han conegut mentre bona part de l'equip del restaurant acabava de dinar. Com ja és tradició, clients, familiars i amics s'han acostat al restaurant dels pares, Montserrat Fontané i Josep Roca, per seguir la gala de la revista 'Restaurant' per la pantalla de televisió de la sala. El premi a millor sala els ha agafat quasi per sorpresa, mentre les cambreres passaven plats als clients que dinaven de menú.

"És un afalac que et diguin que som la sala que millor tracte donem de tot el món", ha reconegut Josep Roca, que apunta que no és habitual que es reconegui el treball de cambrers i responsables de sala. El fet que s'hagi donat un premi especial a El Celler de Can Roca, però, feia pensar que no s'endurien el número 1. Així va passar també el 2014 quan Jordi Roca va rebre el premi a millor pastisser del món o l'any passat a Nova York quan Joan Roca va ser escollit millor xef del món pels seus propis companys cuiners.

El 3, un número màgic

En el moment de desvetllar-se les darreres deu posicions del rànquing s'ha fet un silenci sepulcral a la sala fins que, a través de la pantalla de la televisió, ha sonat el nom del restaurant dels germans Roca en el número 3. Llavors tot ha desembocat en abraçades, felicitacions i fotografies per al record.

Josep Roca s'ha abraçat als pares -visiblement emocionats- i, un cop rebudes les felicitacions, ha marxat corrents cap al Celler de Can Roca per seguir celebrant el premi amb l'equip però, també, per agafar les regnes de la sala ja que el restaurant avui no s'ha aturat i hi havia comensals al servei del migdia. "Estem molt contents, ja ho deien els meus germans en entrar que el 3 és un número màgic i ara ho podem confirmar", ha manifestat.

Gira del Celler per la resta de l'Estat

Abans de la gala, Joan i Jordi Roca han participat en l'esmorzar que organitza el Patronat de Turisme Costa Brava Girona a Melbourne. Els dos germans han pronunciat la conferència 'El Celler de Can Roca, de la terra a la lluna', que repassa l'exposició sobre els 30 anys del restaurant i que es pot veure al Palau Robert de Barcelona. Ho han fet davant d'un centenar de periodistes internacionals, prescriptors i cuiners.

Durant la conferència, han reivindicat el producte de proximitat (el 85% dels ingredients dels seus plats provenen d'un radi de menys de 50 km) i han anunciat que faran una gira promocional a diverses regions de l'Estat. L'objectiu d'aquesta nova gira és reconèixer la cuina de proximitat. Des de fa tres anys, el Celler de Can Roca tanca durant cinc setmanes a l'estiu per fer maletes i viatjar pel món i conèixer noves cultures culinàries que acaben incorporant als seus plats. Ara, però, el focus el volen posar a la resta de l'estat espanyol.

A més, el xef Joan Roca ha avançat que volen treballar en iniciatives per conciliar la vida familiar i personal del sector de la restauració. "Cal introduir un codi ètic per resoldre una assignatura pendent: la convivència entre la vida personal i la vida professional de cuiners, cambrers i maîtres", ha reflexionat. En els darrers mesos, els dos caps de cuina del restaurant han estat pares i també diversos membres de l'equip.

Per la seva banda, l'encarregat de la part dolça, Jordi Roca, ha anunciat que en un termini de dues o tres setmanes el restaurant incorporarà unes postres que s'elaboraran amb un programa anomenat 'tocaplats', que percep els colors a partir dels sons.