350.000 euros per recuperar el pi marítim i les suredes cremades pels focs de 2012 a l'Alt Empordà

Els pins pateixen una plaga

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació destinarà 350.000 euros a lluitar contra una plaga que afecta el pi marítim a les comarques gironines i a la recuperació de les suredes cremades durant els incendis de 2012 a l'Alt Empordà.

Els diners es destinaran a parts iguals amb 175.000 euros per a cada actuació. En el cas dels pins, l'objectiu passa per recuperar el potencial forestal de les zones afectades per la plaga de la caparreta, un insecte picador-xuclador que debilita els arbres i facilita l'entrada d'altres plagues com els perforadors.

Durant aquest mes de març, el Servei de Gestió Forestal, amb el suport dels Agents Rurals, ha instal·lat més de 100 trampes a les comarques de la Selva, el Gironès, el Baix Empordà i el Vallès Oriental. Actualment, de les 13.000 hectàrees de pi marítim que hi ha a Catalunya, el 85% es concentren a les comarques gironines. L'actuació s'emmarca dins dels ajuts a la gestió forestal sostenible, que preveu una inversió total de 6 MEUR a tot Catalunya sobretot adreçades a la prevenció d'incendis forestals.

La decisió s'ha pres tenint en compte que la situació d'aquesta espècie s'ha vist agreujada, a més, per la sequera acumulada en els darrers anys i la gestió insuficient dels boscos. Tot plegat, ha provocat una excessiva densitat de l'arbre i la conseqüent competència per l'aigua i els nutrients. Cal tenir en compte, a més, que en molts sector el pi s'està substituint per l'alzina, en el que consideren una etapa més de la successió vegetal natural afavorida pel canvi climàtic.

Un grup de treball i un centenar de trampes

La necessitat d'actuar ha propiciat la creació d'un grup de treball format pel Consorci Forestal de Catalunya i per representants del Departament. La setmana passada es va organitzar una jornada tècnica per explicar les peculiaritats de la plaga i què s'ha de fer per combatre-la.

Paral·lelament, s'han instal·lat més de 100 trampes a les comarques de la Selva, el Gironès, el Baix Empordà i el Vallès Oriental. El seguiment acurat a determinades finques permetrà conèixer millor el cicle i el comportament de la caparreta a Catalunya per millorar les recomanacions i actuacions posteriors.