Joan Miquel Oliver: ''Tocar amb orquestra trenca la monotonia''

L'ànima d'Antònia Font porta a l'Strenes el seu nou disc 'Atlantis'

Maria del Mar Bonet, Els Pets, Els Catarres, Lax'n Busto i, ara, Joan Miquel Oliver. L'ànima mater dels Antònia Font se suma a la saga de concerts que, edició rere edició, són un dels plats forts de l'Strenes: aquells en què, damunt l'escenari, una orquestra acompanya l'artista.

La cita d'aquest 2017 serà el 7 d'abril al Teatre Municipal de Girona. Just el dia en què surt a la venda 'Atlantis', el nou àlbum d'Oliver amb el qual l'artista recupera l'esperit evasiu i interplanetari. Just el dia en què, precisament, el músic presentarà aquest treball de manera oficial al festival gironí.

El repertori, format, per 24 cançons, inclourà tots els temes del nou disc –una dotzena- barrejats amb altres èxits de la trajectòria d'Oliver. I és precisament aquí on entra en joc la Jove Orquestra de les Comarques Gironines (JOCG), que acompanyarà la banda del mallorquí en tres d'aquests temes.

En aquestes tres cançons, hi haurà fins a 58 músics a l'escenari. Violins, violoncels, contrabaixos, percussió i tots els instruments d'una orquestra clàssica se sumaran a la veu de Joan Miquel Oliver, a la bateria de Xarli Oliver i als teclats de l'exmembre d'Antònia Font Jaume Manresa.

La JOCG ja ha rebut els arranjaments dels temes i n'assaja les partitures. "Penso que una partitura clàssica pot conjugar molt bé amb la música moderna; serà una sorpresa que donarà colors diferents als concerts, explica el director artístic de l'orquestra, Jaume Lleixà. "Serà superestimulant, com un regal; amb la guitarra, em tornaré a sentir com un al·lot petit", ha afegit Oliver, fent gala del seu mallorquí.

"Sa gràcia d'aquesta col·laboració és que, fins al moment en què no comencem cada cançó, no sabem què passarà, i això ens estimula; permet sortir de sa monotonia", diu el músic. "Aquest canvi amb la introducció de la orquestra serà una sorpresa també per a nosaltres mateixos; això és superpositiu, i ens ho encomanarem tant entre nosaltres com amb el públic", hi ha afegit Joan Miquel Oliver.

"Continuista, però al mateix temps antítesi"

La col·laboració amb la JOCG serà el colofó per a un concert on Joan Miquel Oliver presentarà en primícia 'Atlantis', un àlbum que arriba dos anys i setanta concerts després d'enlairar el seu 'Pegasus'. El disc és la segona part de la trilogia que uneix al fundador, compositor i guitarrista d'Antònia Font amb el pintor mallorquí Albert Pinya (que, a nivell gràfic, ha substituït el blau i el verd de la caràtula del 'Pegasus' per colors complementaris com el taronja o el rosa).

"Quan Pinya va venir a s'estudi a escoltar el disc, ell mateix em va dir que 'Atlantis' era un àlbum continuista de 'Pegasus', per això a l'hora de fer el dibuix no se'n va desmarcar de l'estètica", explica. De fet, i ja entrant a parlar de música, Oliver diu que 'Atlantis' segueix la línia estilística de 'Pegasus', però que al mateix temps n'és també "una antítesi i una versió corregida i augmentada".

"La mateixa dialèctica hegeliana ens parla de tesi, antítesi i síntesi; una antítesi és una continuació, de fet", diu referint-se a l'àlbum. A 'Atlantis', Joan Miquel Oliver hi obre el ventall de l'anti-folk a l'electro, del funk a la rumb, del pop dur a tot el que es pugui imaginar.

Amb 'Atlantis', Joan Miquel Oliver ha creat un àlbum que, temàticament, és un contrapunt a 'Pegasus' i el seu recorregut per l'illa de Mallorca. Amb tres blocs de quatre cançons, el repertori apunta a un mateix concepte: les persones. Un entramat conceptual que va des de la infància més primitiva ('Nins a Tobogans') a herois de civilitzacions perdudes ('Agricultors ingràvids') passant per la relació de l'individu amb la societat (i que dona temes com 'Posidònia', 'Disseny de producte' o 'Rumba del temps').

Per descobrir-lo, caldrà esperar escassament deu dies. De moment, el ritme d'entrades venudes per a aquest concert no s'atura i, a hores d'ara, ja se'n porten més de la meitat. Una proposta de l'Strenes que el regidor de Cultura de Girona, Carles Ribas, ha volgut emmarcar en tot allò que significa el festival. I per fer-ho, s'ha referit, com no podia ser d'altra manera tenint en compte l'ocasió, a Antònia Font i al seu 'Alegria'. "A la primavera de Girona, quan cau el sol de s'hora baixa, la gent surt al carrer a escoltar la música de l'Strenes", ha subratllat el regidor.