Begur comptarà amb una vintena d’horts ecològics comunitaris

En total ocuparan 7.500 metres quadrats

L’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Begur ja ha començat les obres per crear una vintena d’horts comunitaris d’uns 75 metres quadrats cadascun a tocar del nucli urbà, a més d’una zona comunitària. Els horts, amb una aposta per a l’agricultura ecològica, estaran situats a la finca municipal de 7.500 metres quadrats que hi ha a l’altre costat del vial de circumval·lació, davant per davant de l’aparcament del Sot d’en Ferrer. A més, es crearà un passeig d’esbarjo a ambdós costats del torrent que passa pel mig de la finca. “Amb aquests horts volem potenciar els valors ambientals, però també socials”, ha recordat l’alcalde i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Joan Loureiro.

Els primers treballs, que s’estan executant actualment, consisteixen en el desbrossament, tala i retirada d’arbres morts de la zona. La creació dels horts col·laboratius municipals és una de les fites que s’havia marcat l’àrea de Medi Ambient per aquest mandat. A part de recuperar solars abandonats i erms, també es vol incentivar la relació de la societat civil, potenciant la interrelació entre joves, jubilats, aturats... tots aquells que estiguin interessats.

Per això, a part dels horts i haurà una zona d’ombra amb taules i bancs per a ús dels hortolans, com també una caseta per a les eines, que seran comunes per a tots els usuaris dels horts, a més d’espais per a diverses tasques, com pot ser el de guardar canyes. En aquest sentit, per un costat, s’està treballant en la redacció d’un reglament d’ús i funcionament, i, per l’altre, mirant d’incloure els horts begurencs en el projecte d’Horts Socials de Càritas. D’aquesta manera, els hortolans begurencs podrien comptar amb el suport d’un tècnic.

A nivell ambiental, a part de recuperar horts, que és el que hi havia hagut en aquesta finca, com es pot observar amb la presència encara de parets seques per superar el desnivell existent, es vol potenciar el tema mediambiental. Per això, s’integrarà el torrent, amb un passeig a banda i banda d’ell, ja que la pròpia normativa actual no permet fer-hi res a cinc metres a banda i banda de la llera. A més, també s’està treballant perquè aquest passeig serveixi de connexió entre el nucli antic de Begur i el safareig d’es Quinze i el sender que porta el mateix nom. “Aquesta actuació es preveu a mig termini”, ha recordat Loureiro.