Desestimada la denúncia per aturar les obres de la Plaça Ava Gardner de Tossa

Els treballs s'han edarrerit i encarit 10.000 euros més

Els serveis territorials de Patrimoni Cultural de la Generalitat han desestimat la denúncia de l’Associació Amics de Tossa Club Unesco que tenia com a objectiu paralitzar les obres de millora de la Plaça Ava Gardner. Patrimoni Cultural considera que les obres s’executaven correctament i no les paralitzarà ni iniciarà cap expedient sancionador.

Cal recordar que l’associació va denunciar les obres amb l’objectiu de paralitzar-les. Les obres han aixecat crítiques per part d’alguns propietaris i llogaters de Vila Vella, que ja no podran utilitzar aquesta plaça pública com a aparcament privat una vegada estigui pavimentada.

Amics de Tossa va presentar dos escrits el dia 9 de març, un d’ells signats per Ramon Gascons, marit d’una regidora de CiU, a l’oposició, en el qual manifestava que “havien detectat unes reformes urbanístiques” a Vila Vella i demanava a Patrimoni Cultural que ho investiguessin. En l’altre escrit, signat per la presidenta de l’Associació, Mª Eugènia Serrat, s’acusava l’Ajuntament d’incompliment de les condicions imposades per Patrimoni Cultural i sol·licitava “adoptar les mesures de disciplina i sanció corresponents per l'inici de les obres de formigonat malgrat la manca de compliment de les condicions imposades”.

Amb tot, la Comissió de Patrimoni Cultural ha desmentit aquestes afirmacions i ha desestimat la denúncia. Segons la comissió, les obres que s’executen a la plaça Ava Gardner no incompleixen l’acord de la Comissió Cultural de Patrimoni Cultural de Girona de data 6 de novembre de 2015; i afegeixen que l’execució de l’obra es portava a terme amb garanties per a la preservació del patrimoni cultural. Les obres es van iniciar el passat mes de febrer, amb el control arqueològic exigit per Patrimoni Cultural.

L’alcaldessa Gisela Saladich ha manifestat que “darrerament es denuncia qualsevol actuació del consistori per tal d’entorpir el correcte funcionament del serveis municipals. És la forma de fer d’alguns partits polítics i persones a Tossa: denunciar sense fonament, utilitzant veritats a mitges amb la intenció de confondre als veïns”. A més, el fet és encara més greu ja que, uns dies abans de presentar la denúncia, l’advocat de l’associació va tenir accés a l’expedient i va poder comprovar els tràmits efectuats per l’ajuntament des de l’any 2015. En aquest sentit, Saladich afegeix que “a la direcció d’Amics de Tossa no els importa perjudicar als veïns de la zona ni a l’economia municipal. Tant Gascons com Serrat sabien perfectament que no dèien la veritat quan van presentar la denúncia”.

En la intervenció realitzada, s’ha posat al descobert, a la part central de la plaça, restes de les cases antigues, concretament la fonamentació de 4 murs i un possible forn domèstic, que van ser documentades a nivell planimètric i fotogràfic i protegides per poder continuar l’obra. Com a conseqüència de la denúncia, Patrimoni Cultural ha decidit que l’Ajuntament contracti l’excavació de la zona de la plaça on s’han descobert restes i, una vegada conclosa la intervenció, s’estudiarà el tractament que sigui més convenient. L’excavació va començar el dia 20 de març i està previst que duri fins a final de mes, amb un cost de de 10.000 euros de més.

“La denúncia no ha aconseguit parar l’obra, sinó endarrerir-la i encarir-la, fet que perjudicarà la circulació de la zona, causarà molèsties afegides als veïns i visitants, i suposarà un augment de cost que pagarem tots els vilatans”, ha conclós Saladich.