Girona és la demarcació líder de Catalunya en apartaments turístics legalitzats

L'ATA reclama més controls perquè encara hi ha un 40% d'habitatges il·legals

La demarcació de Girona concentra el 44% dels habitatges d'ús turístics legals de Catalunya i és, per tant, capdavantera en la regulació d'aquest tipus d'allotjament. Concretament, i segons les darreres dades del registre de la Generalitat, n'hi ha 25.758, el 92% dels quals concentrats a la Costa Brava.

Malgrat la feina que s'ha fet des de la regulació d'aquest sector –a través d'un decret l'any 2012-, encara hi ha molts habitatges que s'usen amb finalitats turístiques que no s'han donat d'alta al registre. Segons les estimacions de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA), a la demarcació de Girona encara queden un 40% d'habitatges sense legalitzat.

Això suposa, per tant, una competència deslleial per a aquells que paguen l'impost municipal per donar-se d'alta, recapten la taxa turística i declaren a Hisenda els beneficis. Per combatre aquestes pràctiques, l'ATA ha iniciat un seguit de jornades per conscienciar els propietaris. La primera ha arrencat a Sant Feliu de Guíxols i aniran recorrent diferents poblacions del litoral gironí.

La Generalitat va regular l'any 2012 el sector dels apartaments turístics. Per tal de llogar i difondre publicitat de qualsevol habitatge d'ús turístic cal donar-lo d'alta a un registre. Llavors, cada habitatge rep un número identificatiu, que ha d'aparèixer també a tots els anuncis que es facin. Donar d'alta un habitatge suposa un seguit de tràmits burocràtics però, segons defensa l'ATA, és garantia de qualitat en el servei i de seguretat per als clients que el lloguen.

Malgrat que ja fa quasi cinc anys d'aquesta regulació, a la demarcació de Girona es calcula que encara hi ha un 40% d'habitatges que es lloguen a turistes de manera il·legal, és a dir, sense estar donants d'alta al registre.

La gerent de l'ATA, Àngela Galceran, apunta que els propietaris que no ho legalitzen ho fan per evitar declarar els beneficis a Hisenda, per no pagar l'impost a l'ajuntament (només es paga un cop, quan es dona d'alta per primera vegada, i en alguns municipis és gratuït) i per no haver de recaptar la taxa turística. Ara bé, aquestes pràctiques il·legals suposen una competència deslleial per a aquest sector.

Competència deslleial

Per combatre aquestes situacions i sensibilitzar els propietaris, l'ATA ha iniciat un seguit de jornades informatives per tal d'esvair dubtes sobre el procés per donar d'alta l'habitatge i fer difusió dels beneficis que suposa tant per al client com per al propietari. Segons apunta Galceran, comença a haver-hi molta conscienciació entre els turistes estrangers, que sovint quan lloguen un habitatge demanen conèixer el número de registre. En canvi, això no passa tant sovint entre els turistes de proximitat.

Galceran també lamenta que no hi ha prou pressió de l'administració per combatre aquestes pràctiques i que, sovint, ha de ser la mateixa ATA qui denunciï els casos de frau. "De vegades hi ha empreses o particulars que, per por, no denuncien els casos que coneixen però ens fan arribar la documentació i nosaltres ho posem en coneixement de la Generalitat", ha manifestat.

A més, remarca que no es compleix la llei en moltes ocasions, com en plataformes de lloguer com Airbnb. Segons remarca, en tot anunci a través d'Internet o d'una agència cal que aparegui el número de registre de l'habitatge d'ús turístic. En plataformes d'aquest tipus, però, aquest número no es publica mai i es barregen ofertes d'apartaments i cases legals amb d'altres que no ho són i el client no ho pot distingir.

Més de 25.000 apartaments legals

Malgrat que queda molta feina per fer, Girona se situa al capdavant de Catalunya pel que fa a habitatges d'ús turístic legalitzats. Les darreres dades de la guia oficial d'establiments turístics de la Generalitat recull que a la demarcació n'hi ha 25.758 donats d'alta, el 92% dels quals a la Costa Brava. Al llarg del litoral gironí es concentren 23.691 apartaments i cases legals. D'aquests el 40% estan al Baix Empordà, el 39% a l'Alt Empordà i el 21% a la Selva.