Arxiven la denúncia per ocupacions d'un bloc de Figueres

Habitatge busca un sistema per limitar l'accés als comptadors

L'edifici de protecció oficial de la plaça Joan Tutau de Figueres té sis pisos ocupats il·legalment i tres més amb inquilins que no són els titulars del lloguer. L'Agència de l'Habitatge de Catalunya, propietària del bloc de 25 pisos, va portar el cas als jutjats però, segons han explicat, la denúncia s'ha arxivat.

Per això, han derivat els sis casos als Serveis Socials de Figueres, que haurà d'avaluar si són "vulnerables". També estan estudiant la situació dels altres tres per decidir si se'ls reallotja o no. Una de les problemàtiques que pateix l'edifici és el frau en els subministraments.

Fa temps que el consistori demana que es blindin els comptadors. Des d'Habitatge, però, diuen que la "normativa" ho impedeix però que estan buscant un "sistema" que permeti que només siguin accessibles a "persones autoritzades". Precisament, el bloc va patir aquest dimarts un nou incident. Van forçar amb una pota de cabra la porta d'un dels pisos. L'Ajuntament ja ha pres mesures en aquest sentit blindant l'estructura i asseguren que reforçaran la vigilància a la zona.

Els problemes d'ocupacions il·legals i convivència a l'edifici són latents des de fa temps. Els llogaters amb contracte denuncien que no es respecten els mínims de neteja i soroll i que, a més, tenen la llum, l'aigua i el gas punxats. Una situació, asseguren, que posa en perill tota la comunitat i que, de fet, ja ha provocat problemes de subministrament en algunes ocasions.

El darrer cas s'ha viscut aquesta mateixa setmana. De matinada, van forçar i obrir amb una pota de cabra la porta d'un dels pisos de la primera planta. Es dóna la circumstància que l'habitatge està llogat però el seu inquilí no es trobava en aquell moment a l'interior. L'incident, que ha posat de nou en alerta els veïns, s'ha saldat amb el "blindatge" de la porta per part de l'Ajuntament. A més, des del consistori han assegurat que reforçaran la vigilància a la zona.

Una problemàtica latent

L'Agència, que depèn del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, és conscient des de fa temps d'aquesta situació. De fet, tenen constància de l'ocupació il·legal de sis dels 25 pisos de protecció oficial que hi ha. Per resoldre-ho, van portar el cas als jutjats però, segons han explicat, l'han acabat arxivat. Davant d'això, han optat per derivar els casos als Serveis Socials municipals per tal que s'avaluïn si es tracta de situacions de vulnerabilitat.

A banda d'aquests, hi hauria tres habitatges més on hi viuen persones que no es corresponen amb els titulars del contracte de lloguer. En aquest casos, expliquen, també s'està avaluant si són vulnerables i, de ser així, se'ls buscarà reallotjament en d'altres habitatges públics. Amb tot, però, alerten que si no compleixen els requisits marcats per la Mesa d'Emergència es "recuperaran" els immobles i es destinaran a altres persones que ho necessitin.

La "normativa" no permet blindar

Pel què fa als problemes de frau en els subministraments, des de l'Agència asseguren que estan treballant amb les companyies per trobar solucions que garanteixin la "seguretat" de l'edifici. L'Ajuntament fa temps que els reclama que blindin els comptadors com ja s'ha fet en d'altres blocs de propietat privada amb la mateixa problemàtica. Des de l'ens, asseguren que la normativa els impedeix adoptar aquesta mesura però afirmen que estan treballant per trobar un sistema que permeti que només puguin manipular-los persones autoritzades.