220 peces inèdites del castell medieval de Rocabruna s'exposen a Girona

La mostra serà visible fins el 27 de maig

La Casa de Cultura de Girona inaugura aquest dimarts 'Cavallers i ferrers al castell de Rocabruna', una mostra on es recullen 220 peces inèdites que conformen un conjunt "excepcional" segons els experts, sobretot pels elements metàl·lics de guerra que han aparegut però també d'activitats al camp o d'oficis com el ferrer. La mostra engloba els deu anys de restauració i de campanyes arqueològiques a aquest monument de Camprodon (Ripollès) que van iniciar-se l'any 2006, amb la Diputació de Girona al capdavant com a titular, i que han permès descobrir una de les fortificacions medievals més importants a Catalunya. El que va començar amb uns treballs d'urgència pel mal estat d'una torre va convertir-se en un procés de redescoberta del monument. "No s'esperava que sortissin tantes troballes", ha destacat el responsable de Cultura de la Diputació, Albert Piñeira, que ha afegit que aquesta és una exposició didàctica, estructurada per temàtiques, que "permet fer-se una idea de com era la vida al segle XV". La mostra es podrà visitar fins al 27 de maig i després itinerarà a altres municipis.

Aquesta està estructurada per àmbits de la vida quotidiana de les persones que vivien al conjunt medieval amb una selecció de peces que s'han recuperat en les campanyes arqueològiques. D'aquesta manera, hi ha recollits àmbits com la cuina amb peces com ara un setrill de ceràmica o una cassola de coure tallada o l'oci, amb objectes molt peculiars i únics a Catalunya com ara una embocadura de flauta feta d'os i decorada amb motius geomètrics, un tauler de joc de marro inscrit sobre una pedra o dues fitxes de tric-trac amb decoració animal. També hi ha representades algunes activitats, com ara la feina al camp –amb una esquella o una ferradura de bou- o d'altres més minucioses, com és la costura, amb tisores i didals, una tasca atribuïda a les dones de l'època. I objectes de mercadeig, com ara pesos i balances, que demostren que a banda de l'activitat militar també hi havia un control administratiu.


Però si hi ha una activitat que destaca per damunt de totes és la de la lluita, amb una nombrosa col·lecció de peces metàl·liques que s'han pogut restaurar pel bon estat amb què s'han trobat. Una de les comissàries i arqueòloga, Bibiana Agustí, ha explicat que "no és gaire comú trobar tant material metàl·lic i amb bones condicions" i ha subratllat que aquest és un "conjunt excepcional" perquè és "molt representatiu de l'època". En el cas del material bèl·lic, destaquen peces d'armament senceres, com ara escuts, cascos, viseres però també fragments de dagues, puntes de fletxa d'arc i projectils d'armes de foc.

Unes peces que només es podran veure en aquesta exposició, que itinerarà per diferents municipis pendents de concretar, i que després es traslladaran als magatzems del Servei d'Atenció als Museus del MAC a causa de la seva fragilitat.

El responsable de l'àrea de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha subratllat que aquest mostra és una bona manera d'entendre com vivien al castell al segle XV en una comarca considerada com "el bressol de Catalunya". També esperen que serveixi per animar al visitant a veure el monument 'in situ'. Per accedir al castell, cal fer un camí d'uns vint minuts a peu des del poble de Rocabruna. L'espai ja està senyalitzat i museïtzat amb plafons informatius.

L'esfondrament del sostre propicia la seva conservació

Els arqueòlegs creuen que un dels motius que explicaria la conservació d'aquesta nombrosa col·lecció de peces és l'esfondrament del sostre en el que han anomenat 'la gran sala', situada a la part nord-oest. Era un edifici amb diferents plantes que és on s'ha trobat la majoria de material. En aquest indret hi ha representades diferents professions, com ara el ferrer i el baster, vinculats al destacament miliar que vivia al castell. Aquest espai va patir diferents esfondraments fins que va ser abandonat a inicis del segle XVI.

Un emplaçament estratègic

El castell de Rocabruna està construït sobre un turó al municipi de Camprodon (Ripollès) i era un emplaçament estratègic en l'època, ja que permet un bon control visual de la vall de Beget, l'Alta Garrotxa i els passos pirinencs de coll d'Ares, coll Pregon i coll de Malrem que comuniquen amb la Catalunya del Nord. La primera documentació que es té és del segle X. Les excavacions que s'han fet des del 2006 i fins al 2016 han permès treure a la llum una important col·lecció de peces que van des del segle XIII fins al XVI, si bé el període millor representat és el segle XV.

El 1976 l'Estat va cedir la titularitat del monument a la Diputació de Girona, amb el compromís d'atendre la seva conservació i manteniment. Però no va ser fins al 2006 que van començar els treballs de consolidació després de detectar que una de les torres que quedaven a la vista estava en perill d'esfondrar-se. Arran d'aquesta actuació d'emergència i d'un estudi es va decidir seguir treballant-hi. Piñeira ha explicat que al cap d'uns anys els va "sorprendre" la gran quantitat de peces que hi havia i que això els va fer veure que valia la pena dedicar també un esforç important a nivell arqueològic al marge dels de recuperació del monument.

Des del 2006, la Diputació de Girona ha destinat més de 670.000 euros en aquest monument, dels quals uns 370.000 euros han estat les feines paleta i sobretot el transport en helicòpter, ja que no hi ha cap via d'accés a prop i tot el material s'ha hagut de portar per aire. Els treballs arqueològics, que continuaran en els pròxims anys, han costat 217.000 euros i s'ha comptat amb un equip de 16 arquitectes i l'assessorament d'experts. L'exposició, que s'inaugura avui, té un pressupost de 58.000 euros i els treballs de restauració, 33.000 euros més.

"Hem retirat metres i metres de pedra i terra", ha explicat un dels comissaris i cap de servei de Monuments de la Diputació, Lluís Bayona, que ha recordat que gràcies a això el que abans era un turó amb arbres ara es veu un recinte sobirà (la part més alta), un recinte jussà (la part més baixa), així com torres i restes de muralles.

'Cavallers i ferrers al castell de Rocabruna' es podrà veure a la Casa de Cultura de Girona fins al 27 de maig.