L'Exèrcit tindrà un estand ''light'' a l'ExpoJove de Girona

No mostraran cap element bèl·lic ni portaran uniforme militar

L'Exèrcit mantindrà la seva presència al saló ExpoJove. Això sí, adaptant les condicions als requisits del codi ètic que es va crear, precisament, després de la polèmica generada per la presència dels militars al saló dedicat a l'orientació formativa dels joves. La propera edició de l'ExpoJove se celebra del 5 al 7 d'abril al Palau de Fires. L'Exèrcit ha tingut estand propi al certamen des de la primera edició, ara fa onze anys.

La directora de Fira de Girona, Coralí Cunyat, ha recordat que el codi ètic prohibeix a qualsevol entitat o empresa que vulgui participar a les activitats de la fira exhibir elements bèl·lics, discriminatoris o que facin apologia de la violència. El patronat de Fira de Girona va aprovar el codi ètic al desembre i l'Exèrcit el va demanar poc després per poder-ne estudiar el contingut.

Disputa per l'uniforme

El passat 17 de febrer, l'Exèrcit feia arribar la sol·licitud d'inscripció a l'ExpoJove i es comprometia a complir els preceptes del codi ètic. En aquest moment, des de Fira de Girona se'ls remarca que, si volen venir, han de fer-ho sense uniforme militar. Segons argumenta Cunyat, consideren que la roba militar també és un "element vinculat a l'activitat bèl·lica" i que, per tant, està prohibit en aplicació del codi.

Aquesta decisió, però, xoca amb la interpretació que l'Exèrcit fa del codi ètic que no veu bé participar a l'ExpoJove sense lluir roba militar. Aquest mateix matí, la directora de Fira de Girona ha mantingut una conversa telefònica amb el tinent coronel de la delegació de Defensa a Girona, Josep M. Santodomingo. "Ens ha manifestat que no estan d'acord amb no venir sense uniforme però que, igualment, segueixen tramitant tota la documentació per ésser-hi", ha declarat Cunyat.

Passar pàgina del debat

La directora de Fira de Girona, Coralí Cunyat, destaca que és important "posar en valor" el codi ètic que s'ha elaborat. "S'ha treballat molts des de Fira de Girona i des d'altres institucions per fer un text que és rellevant i important per promoure els valors de la pau, dels drets humans i l'educació", ha manifestat. A més, confia que aquesta edició sigui "tranquil·la" i, cop aclarides les condicions sota les que l'Exèrcit pot participar, no hi hagi protestes. "L'ExpoJove és una plataforma de coneixement de tots els serveis a l'entorn dels joves i ells són els veritables protagonistes de la fira", ha sentenciat. L'any passat, la fira va rebre més de 8.400 visitants.

Les regulacions del codi ètic

A finals de desembre, el patronat de Fira de Girona va aprovar el nou codi ètic que és d'obligat compliment per a tots els expositors que vulguin tenir un estand a qualsevol de les fires o certàmens que organitza. El codi ètic fomenta la igualtat i la cultura de la pau. Per tant, rebutja qualsevol mena de discriminació (per naixement, raça, sexe, religió o ideologia) i també subratlla que es prohibirà qualsevol presència d'elements bèl·lics o que facin apologia de la violència. D'altres ciutats com Reus han demanat el codi ètic de Girona per aplicar-lo també als seus salons i certàmens.

En el moment de l'aprovació del codi, l'alcaldessa i presidenta del patronat de Fira de Girona, Marta Madrenas, ja va advertir que el document no veta la presència de les forces armades al certamen però que sí que hi posa condicions.

Els orígens de la protesta

La creació del codi ètic va sorgir arran de la polèmica per la presència de l'exèrcit en la darrera edició d'ExpoJove, l'abril passat. Una vintena de persones, convocades per la Xarxa pels Drets Socials de Girona i Salt, van protestar amb pancartes contra la presència d'una representació de l'exèrcit de terra. Aquell dia també visitava la fira la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz. A més, van aparèixer pintades a l'exterior de la fira on es podia llegir 'Soldats espanyols torneu a casa', amb el símbol de l'estelada al final.

Llavors, l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, va reconèixer que no se sentien "còmodes" amb la presència dels militars a la Fira de Girona i va convocar una reunió per abordar la situació. A proposta d'una comissió del Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació, es va decidir redactar aquest codi ètic.

La polèmica a Girona arribava precedida d'una situació similar que s'havia produït poques setmanes abans al Saló de l'Ensenyament de Barcelona. L'alcaldessa, Ada Colau, va expressar cara a cara a una parella de militars que preferien un saló sense exèrcit. Un gest que el llavors ministre de Defensa, Pedro Morenés, va interpretar com a "falta de respecte" a la institució. Aquest any, les forces armades triplicaran l'espai de l'estand al Saló de l'Ensenyament.