Tossa instal·la una malla per evitar despreniments de terra sobre el geriàtric

S'han invertit més de 21.000 euros

L’Ajuntament de Tossa ha invertit més de 21.000 euros en la col·locació d’una nova malla per evitar despreniments sobre una de les parets de l’edifici del geriàtric municipal.

I és que dins del pla de millora de les instal·lacions del geriàtric municipal, l’empresa gestora, Fundació Vallparadís, ha presentat un informe sobre l'estabilitat d'un talús situat a les instal·lacions de la residència. L'objectiu de l’informe és descriure l'estat en el que es troba el talús i donar un seguit de consideracions de cara a la seva estabilització.

El talús està situa en la part posterior de l'edifici, a tocar de la carretera GI-682 i presenta una protecció mitjançant una xarxa de triple torsió recoberta amb malla de poliamida. Segons la informació facilitada per la direcció del centre, la residència es va obrir l'any 2003 i sempre hi han hagut petits despreniments de material, que es van augmentar quan es va despendre part de la xarxa de triple torsió instal·lada. Mai hi ha hagut cap problema de seguretat, però s’havia de solucionar la situació.

El talús està format per unes sorres amb matriu llimosa de color marró amb graves i gravetes de quars i feldespats. Aquests materials presenten cohesions baixes, fet que fa, degut a la meteorització, que es vagin disgregant i que es desprenguin acumulant-se al peu del talús. Aquest procés sol ser força continu amb episodis més importants en èpoques de pluges intenses.

El talús presenta problemes d'estabilitat, causada principalment per dos motius:

-Les característiques dels materials que el composen, sorres amb matriu llimosa amb poca cohesió
-L'elevat pendent del talús.

Per tal de solucionar aquestes inestabilitats, es va col·locar una xarxa metàl·lica de triple torsió recoberta amb una malla de poliamida. Aquests elements han funcionat correctament en algunes parts del talús i en altres es troben deteriorats i, fins i tot, fora d'us, ja que s'ha després la xarxa en una zona del talús. El material que s'ha després del talús i que es troba acumulat a la paret de l'edifici pot ser perjudicial per a l'edifici ja que a part d'estar provocant unes empentes a la façana de l'edifici, el material acumulat ha obturat l'evacuació de l'aigua en aquesta zona i pot provocar problemes d'humitat en l'edifici.

Per a solucionar aquestes inestabilitats s’han proposat dues opcions:
1)  Reparar i reforçar la xarxa metàl·lica de triple torsió existent.
2) Projectar un element de contenció tipus mur en part del tram de façana i reparar la xarxa existent.

L’opció escollida per l’empresa gestora i l’Ajuntament ha estat la col·locació d’una nova malla tridimensional de monofilaments de polipropilè o polietilè soldats en els punts de contacte, entrellaçats a una malla de reforç estructural d'enreixat d'acer galvanitzat de triple torsió (8x10-2,7) segons la Norma EN-10223-3.
Les obres es van iniciar amb la retirada del material caigut que descansava a la façana posterior. Després, es van col·locar elements d'ancoratge passiu de fins a 2 m de profunditat, en un marc aproximat de 2x2 m, amb barra d'acer tipus Gewi de Ø 25 mm, fins i tot perforació de Ø 42 mm, amb martell manual pneumàtic per roto-percussió, placa de repartiment 200x200x6 o hexagonal, rosca de cap, col·locació, i injecció de beurada de ciment, amb un consum màxim de 2 kg de ciment per ml. (Considerant un total de 84 Uts. de 2 m).

L’Ajuntament va encarregar els treballs a l’empresa Talio, tratamiento, acondicionamiento de laderas y obras SA., de Gavà, per un import de 21.058,28 euros, i els treballs ja han acabat.