Més de 10.000 usuaris ja han passat per l'Espai Armengol de Vilajuïga

Les instal·lacions són un catalitzador de talent i creativitat

Va néixer ara fa set anys a Vilajuïga (At Empordà) de la mà de la productora Visual13. Des d'un principi, l'Espai Armengol ha volgut ser catalitzador del talent i la creativitat a la comarca, a través de conferències, workshops, tallers familiars i altres activitats, totes elles gratuïtes. Ara, ja ha arribat als 10.000 usuaris, més de la meitat dels quals han escoltat alguna de les conferències a través de la seva web (on hi ha penjada una plataforma de vídeos a la carta). Per aquest semestre, els impulsors de l'Espai Armengol, Marta Puigsegur i Vicenç Asensio, han programat entre d'altres un workshop per arribar a ser 'youtuber' o la tercera edició del concurs d'oratòria per a alumnes d'institut. "Ens interessa posar el nostre poble al mapa", asseguren.

Inicis

L'Espai Armengol és el projecte personal de Puigsegur i Asensio, les cares que hi ha al darrere de la productora Visual13. Tots dos són de Vilajuïga i, ara fa set anys, van decidir tirar endavant la seva idea en un edifici del segle XVIII. L'objectiu era oferir conferències, workshops, tallers familiars... Tot allò que servís per impulsar la creativitat i el talent a la comarca.

Per muntar l'Espai Armengol, van inspirar-se en les conferències TED (Tecnologia, Entreteniment i Disseny). Són xerrades d'uns divuit minuts de durada com a màxim, impulsades per una societat d'Estats Units, que es poden veure a la xarxa i que toquen multitud de temes.

"Grans personalitats fan ponències de curta durada, i això va ser la nostra font d'inspiració; volíem fer conferències per a tothom", explica Asensio. I a partir d'aquest embrió, des del 2010 l'Espai Armengol ofereix activitats periòdicament. Ja en porta més d'un centenar, entre les quals mai no fallen una conferència i un workshop per trimestre.

"Realment no ens posem límits a l'hora de programar, però sí que intentem seguir diferents criteris i basar-nos en els eixos de la creativitat, la innovació, les noves tecnologies i, evidentment, el territori", explica Marta Puigsegur. Audiovisual, fotografia, Internet, xarxes socials, cultura, coaching, vehicles elèctrics, drons, territori o natura són algunes de les temàtiques que s'han tractat al llarg d'aquests anys a l'Espai Armengol. I entre els ponents que hi han passat (tots, desinteressadament) hi ha els xefs Ferran Adrià i Joan Roca o els emprenedors Dídac Lee, Xavier Verdaguer o Xavier Costa.

Oberts als joves

Per aquest semestre, els dos artífexs de l'Espai Armengol destaquen dues propostes, que van en la línia "d'obrir-lo als joves": un workshop per arribar a ser 'youtuber' i la tercera edició del concurs d'oratòria juvenil de l'Alt Empordà (on hi participaran una trentena d'estudiants de 4t d'ESO de la comarca). Totes dues s'emmarquen dins una aposta, la de diversificar públics, que Puigsegur i Asensio han impulsat darrerament.

A més d'aquestes, des d'ara i fins a finals de maig l'espai de Vilajuïga també oferirà un workshop sobre com entrenar el cos i la ment (amb una psicòloga i fisioterapeuta, un entrenador i un esportista) o una conferència sobre 'branding' (persones i marques).

Aquest 2017, a més, l'Espai Armengol ha assolit una fita: ha arribat als 10.000 usuaris. I més de la meitat (6.000) han seguit on-line alguna de les conferències, tallers o workhops, gràcies a la plataforma de vídeos a la carta de què disposa l'espai. S'emeten en directe i es pengen a posteriori. Una plataforma que es complementa també amb fotos i textos de cada activitat.

  • Marta Puigsegur explica quins són els eixos de la programació i concreta que s'obren a nous públics
  • Vicenç Asensio explica que es van inspirar en les conferències TED