Una vintena d'entitats de Figueres signen un manifest a favor del Museu del Circ

Les associacions creuen que es tracta d'una "oportunitat" per a la ciutat

No volen que la ciutat perdi l'oportunitat de tenir un equipament d'aquestes característiques i alerten que treballaran "fermament" en aquest sentit. Això és el que han volgut deixar clar les 21 entitats signants d'un manifest a favor de la creació del Museu del Circ a la Casa Nouvilas. Els signants s'han posicionat davant de les "diverses i contraposades" declaracions" a favor i en contra del projecte que s'han fet en les darreres setmanes.

Les associacions que hi donen suport han fet una lectura pública del manifest aquest dilluns a la Sala Erato i han remarcat que creuen que es tracta d'un projecte estratègic per a la ciutat. A més, veuen la iniciativa com una oportunitat per al desenvolupament de l'economia local.

També destaquen la vessant "cultural-educativa" de la proposta i asseguren que suposaria un "pol d'atracció per a visites escolars". En aquest sentit, destaquen la creació d'una escola professional de circ vinculada al projecte. Una iniciativa que, diuen, "és una nova oportunitat de tenir estudis complementaris" a la ciutat.

Les entitats remarquen que el Museu està avalat pel promotor de l'exitós Festival Internacional del Circ, Genís Matabosch, i asseguren que permetria rehabilitar la Casa Nouvilas "amb un 75% de finançament extern". Un situació que consideren una "oportunitat" que no s'hauria de desaprofitar.

Pel què fa a l'aportació municipal compromesa, els signants del manifest asseguren que destinar 500.000 euros anuals (un total d'1,5 MEUR en tres anys) és una inversió "petita" si es compara amb altres projectes urbanístics de la ciutat.

A més, reivindiquen el futur equipament com un nou espai pera les entitats i associacions de Figueres. "Podria acollir exposicions temporals i permanents de col·leccions locals", asseguren.

Amb tot, insisteixen que es tracta d'un projecte i de "ciutat" que no hauria de convertir-se en objecte de "divisió, enfrontament o mercadeig partidista".

Defensors i detractors del projecte

El projecte del museu ha generat en les darreres setmanes posicions a favor i en contra i, fins i tot, recollides de signatures en un i altre sentit. La polèmica es va accentuar després de la celebració de la darrera edició, la sisena, on s'hi van poder veure dos espectacles amb animals.

Alguns entitats culturals van iniciar una campanya en contra mentre Comerç Figueres va entregar, el dia de la Gala dels Premiats, més de 10.000 signatures a favor de la iniciativa. Ara, aquestes associacions s'han sumat a les mostres públiques de suport al projecte.

Entre elles, hi ha l'Agrupació Sardanista Flor de Romaní; l'associació de bolivians 6 d'agost; l'associació d'hondurenys de Figueres; l'associació llatinoamericana de Figueres; l'associació d'Amics de Sant Josep; l'associació d'Amics del Castell de Sant Ferran; Associació ASIF de serveis integrals de Futur; Comerç Figueres; l'associació cultural Amics de Sant Baldiri; l'associació cultural catalana eslava de l'Alt Empordà; l'associació d'ajuda als Malalts d'Alzheimer; l'associació d'amics i veïns del C/Muralla i de la plaça de les Patates; l'associació de veïns del Poble Nou; l'associació de veïns i comerciants de la Plaça de l'Estació; l'associació d'Hotels de Figueres; l'associació Filatèlica i Numismàtica del Casino; l'associació Protectora d'Animals i Plantes de Figueres; la Casa Cultural d'Andalusia; el Cercle Sport Figuerenc; el Rotary Club Figueres XXI i la Societat Coral Erato.