Les treballadores de neteja de l'Ajuntament de Figueres reclamen millores laborals

Les empleades diuen que cada vegada fan més feina en menys hores i pitjors condicions

El sindicat CCOO ha organitzat aquest dimecres una concentració a la plaça de l'Ajuntament de Figueres. Cada 8 de març fan una manifestació per denunciar que encara no s'ha assolit la plena igualtat entre homes i dones a la societat i en l'àmbit laboral, específicament. Des de l'any passat, se centren en alguns dels col·lectius més desafavorits i entre els quals hi ha les treballadores de la neteja.

La protesta l'han fet a les portes de l'Ajuntament de Figueres i l'han protagonitzat una trentena d'empleades de l'empresa, Valoriza Facilities, que el consistori té subcontractada per a fer la neteja dels equipament públics de la ciutat. Denuncien que fa més de deu anys que treballen per l'Ajuntament i que en aquest temps han vist com les seves condicions laborals han anat empitjorant.

La delegada sindical de CCOO a l'empresa, Judit Hurtado, ha assegurat que la principal problemàtica té a veure amb la inestabilitat dels contractes que sempre estan canviant i cada vegada tenen pitjors condicions però també amb el volum d'hores amb què han de fer les tasques. "El que no ens poden demanar un servei de cinc hores que el feia fa dos anys que te l'hagi de fer en tres hores perquè això no va així", assegura.

Més baixes per estrès

En aquest sentit, explica que aquesta situació ha desembocat en un increment en el nombre de baixes. "Les baixes s'estan incrementant sobretot per l'estrès que estem patint", insisteix. La majoria, diu, són per temes relacionats amb la feina com mals d'esquena, lumbàlgies, dolor a les mans i, fins i tot, han registrat un cas de vessament cerebral. Una situació que "no es pot sostenir". De fet, assegura que l'any passat van superar les 7 baixes i que durant els mesos d'estiu la xifra augmenta encara més.

Inestabilitat als contractes

Per Hurtado la solució ha de venir de la mà de l'Ajuntament, que és qui estableix el plec de condicions quan treu a concurs el servei de neteja "cada dos o quatre anys". "Es fan serveis d'onze mesos amb contractes de sis mesos. Això obliga a l'empresa a fer contractes d'obra i servei perquè ni la mateixa empresa sap si farà el servei tot l'any o un temps determinat", insisteix la delegada sindical.