La Fundació Estany presenta una exposició amb obres d'artistes discapacitats

Els treballs es troben a la venda a preus que van dels 75 als 300 euros

Les obres artístiques del projecte d’art inclusiu Artistes Outsiders són les protagonistes de l’exposició del mateix nom que es pot veure a l’Espai EatArt de Banyoles de la Fundació Lluís Coromina. El projecte vol mostrar la dimensió social de l’art i estarà oberta fins al proper 1 d’abril.

Els Artistes Outsiders és un projecte de la Fundació Estany amb la col·laboració de la Fundació Lluís Coromina. Des de fa més de 5 anys, les dues entitats treballen conjuntament per posar de relleu els ponts existents entre les persones amb discapacitat intel·lectual i l’art contemporani. El projecte, que es va iniciar l’octubre de 2011, s’ha convertit en un espai de creació per a persones amb discapacitat on aprenen, creen i experimenten, a través de diferents tècniques artístiques.

La mostra inclou un total de 24 obres, 8 de les quals són escultures de ceràmica i la resta són pintures en acrílic sobre tela. Els autors dels treballs són Sandra Darné, Antonio Esteve, Ramon Illa, Josep Lladó, Sandra Planas, Josep Portella, Albert Puig i Pere Serra. La directora de la Fundació Estany, Isabel López, ha destacat que “estem molt contents de l’evolució que ha seguit el projecte d’Art Especial, evolucionant cap als Artistes Outsiders, i és per aquest motiu que l’hem volgut fer visible amb l’exposició, però també a través del calendari que anualment edita la Fundació”. En aquest sentit, les obres dels Artistes Outsiders il·lustren aquest any el calendari de l’entitat, oferint mes a mes un recorregut per diferents temàtiques i tècniques que inspiren els artistes del projecte.

La directora artística del projecte Hellen Baanders ha explicat que l’exposició permet “veure l’evolució important que en aquests anys han seguit els Artistes Outsiders, experimentant nous camins en el seu procés de creació artística”.

L’exposició es va inaugurar divendres passat i es podrà veure fins al proper 1 d’abril. Les obres dels Artistes Outsiders es poden adquirir a preus que oscil·len entre els 75 i els 300 euros. Els beneficis que s’obtinguin de la venda es destinaran a finançar projectes de la mateixa Fundació Estany. Després de Banyoles, l’exposició està previst que l’exposició es pugui veure a altres poblacions amb l’objectiu de donar a conèixer la dimensió social de l’art.

Fundació Estany

Fundació Estany, amb seu a Banyoles, és una entitat sense ànim de lucre i d’iniciativa social que es va constituir l’any 2001 per la necessitat de crear un servei residencial per a persones amb discapacitat intel·lectual al Pla de l’Estany. Les impulsores de l’entitat van ser les famílies de persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca que reclamaven la necessitat que el Pla de l’Estany comptés amb una llar residència que pogués donar servei als seus fills i a altres persones amb discapacitat intel·lectual.

L’objectiu es va aconseguir el juny de 2005 quan va obrir les portes la llar residència El Sopluig, gràcies a la implicació d’institucions, empreses i particulars de la comarca que van contribuir a la seva construcció. A través d’El Sopluig, Fundació Estany ofereix els serveis de llar residència i de respir familiar.

L’obertura d’El Sopluig, lluny de ser una fita per sí sola, es va convertir en un impuls per consolidar Fundació Estany i crear nous serveis per a millorar l’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca. En aquest sentit, la Fundació ofereix també altres serveis com el Suport a l’Autonomia a la pròpia llar, des del qual es dóna suport a persones amb discapacitat que viuen de forma independent. També presta el Servei de Lleure, a través el qual es programen diverses activitats lúdiques inclusives per a persones amb discapacitat i les seves famílies. I també s’ofereix el Servei de Suport a les Famílies, amb el que es programen activitats d’assessorament, acompanyament i orientació a les famílies de les persones amb discapacitat de la comarca.

Fundació Estany atén actualment unes 80 persones amb discapacitat intel·lectual del Pla de l’Estany i les seves famílies. En total, l’entitat ofereix serveis per a prop de 150 persones.