El Congrés de Recerca d’Alumnes de Centres de Secundària (CRACS) tindrà una nova edició el dia 26 d’abril de 2017 a la Facultat de Dret de la Universitat de Girona (UdG). La convocatòria de la cinquena edició ja està oberta a la recepció de vídeos. Els estudiants de 2n Batxillerat que hi participin hauran d’explicar el seu treball de recerca en dos minuts, aprofitant al màxim tots els recursos que ofereix el llenguatge audiovisual.
La investigació només té sentit si els seus resultats es fan públics i són compartits. Per això, el CRACS simula un congrés de recerca a petita escala adreçat als joves preuniversitaris. Així, aquesta acció de la UdG va més enllà de reconèixer la qualitat d’uns treballs. L’objectiu del és posar l’accent en la divulgació científica i, també, valorar l’esforç realitzat pels estudiants de 2n de Batxillerat amb el seu treball de recerca.
D’entre tots els vídeos presentats, se’n seleccionaran 25. Cada autor defensarà la seva recerca i respondrà les preguntes d’un jurat format per nou persones: investigadors i investigadores dels diferents àmbits de recerca de la UdG, representants de les entitats patrocinadores i col·laboradores, i una portaveu del Consell d’Estudiants de la universitat.
Més premis
Els integrants del tribunal avaluaran la feina realitzada pels alumnes i atorgaran dotze premis, set més que en la passada edició. El guardó principal és el Premi CRACS 2017, el qual valorarà l’originalitat i la metodologia de la recerca, la capacitat de síntesi, el rigor acadèmic, l’estructuració del treball, l’adequació de les fonts d’informació, i la innovació i creativitat del vídeo. El premi està dotat amb 1.500 euros i, com la resta de guardons, s’aplicarà com a descompte a la matrícula del curs 2017/18 de qualsevol estudi impartit en centres propis de la UdG.
El CRACS també lliurarà els premis a la Millor Defensa, Millor Recerca de l’Àmbit Científic, Millor Recerca de l’Àmbit Humanístic, Millor Recerca de l’Àmbit de la Salut, Millor Recerca de l’Àmbit Social, Millor Recerca de l’Àmbit Tecnològic, al Vídeo més creatiu, al Compromís Social i a l’Emprenedoria. De nou, es convocarà el Premi del Públic que recaurà en l’estudiant que aconsegueixi viralitzar millor el seu vídeo amb més visualitzacions i “m’agrada”. Aquests guardons estan valorats en 500 euros. Finalment, el congrés farà una menció especial al centre educatiu que obtingui més treballs seleccionats.
L’audiovisual
En l’edició del 2016, els vídeos seleccionats al Congrés CRACS van generar 40.000 visites en tan sols una setmana a la pàgina de la Universitat de Girona a Youtube, una xifra rècord per a la institució en aquesta plataforma en un període de temps tan breu. A dia d’avui, les visites estan a punt d’arribar a les 50.000 i representen un elevat impacte a nivell global. El vídeo més popular del 2016 i que, per tant, va rebre el Premi del Públic, va obtenir més de 8.000 visites. Pel que fa a les interaccions, els vídeos de la passada edició van aconseguir 14.000 “m’agrada”, 73 comentaris i 314 comparticions a la xarxa. A més, els participants també van utilitzar altres canals –com Twitter, Facebook o WhatsApp– per divulgar els seus treballs.
En les enquestes realitzades després de l’edició del 2016, la majoria dels participants van estar d’acord en què explicar el seu treball en un format audiovisual era molt encertat i que els resultava més fàcil que dissenyar un pòster, tal com es va plantejar en les tres primeres edicions del CRACS.
El Congrés CRACS, impulsat pel Vicerectorat de Recerca de la UdG, està patrocinat per la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) i l’empresa Innova’t Educació i, també, compta amb el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. La recepció de vídeos està oberta a estudiants de 2n de Batxillerat i el període d’enviament finalitzarà el 17 de març de 2017.