La Bisbal d'Empordà té 319 habitatges buits procedents d'execucions hipotecàries

Representen el 48% del total de pisos que hi ha al municipi on no hi viu ningú segons un estudi

La capital del Baix Empordà té 319 habitatges buits procedents d'execucions hipotecàries que són propietat de grans tenidors o entitats bancàries, el que representa el 48% del total d'habitatges on no hi viu ningú. Són dades recollides en un estudi impulsat des de l'Àrea d'Acció Social i Ciutadania de l'Ajuntament davant la falta d'habitatge de lloguer social. Les ocupacions són un altre dels problemes que han quedat recollits en aquest treball. En total s'han detectat 67 ocupacions però la policia només n'ha pogut confirmar 41 a través d'inspeccions sobre el terreny. La regidora d'aquesta àrea, Maite Bravo, explica que també s'ha redactat un protocol per regularitzar la situació de les famílies que tenen risc d'exclusió social i que viuen en pisos ocupats.
 
L'estudi ha consistit en localitzar geogràficament els habitatges desocupats de La Bisbal d'Empordà provinents de processos d’execució hipotecària i, alhora, determinar en quins casos s’ha ocupat il·legalment. L'equip de govern vol amb aquestes dades poder mobilitzar el conjunt d’aquests habitatges buits per tal que es puguin incorporar com a lloguer social.

La regidora d'Acció Social i Ciutadania, Maite Bravo, ha admès que La Bisbal és un municipi de 11.000 habitants on cal incrementar la borsa de lloguer social. Actualment només n'hi ha dos habitatges per emergència habitacional i s'està treballant per arreglar tres apartaments més. Des de l'Ajuntament ja s'han entrevistat amb les entitats financeres que són propietàries dels pisos afectats per execucions hipotecàries per aconseguir que les cedeixin i evitar situacions d'ocupació il·legal. Per altra banda, l'equip de govern preveu aprovar en el ple de març una bonificació del 50% de l'IBI a aquells propietaris que cedeixin pisos per a aquest ús i al mateix temps penalitzar amb un recàrrec del 50% d'aquest mateix impost per a aquells que no puguin justificar que tenen habitatges buits.

L'estudi s'ha basat en dades facilitades des de l'Agència d'Habitatge de Catalunya, entre d'altres organismes. L'últim cens d'habitatges a aquesta ciutat és del 2011 i estableix que en aquell moment hi havia 5.105 habitatges en total, dels quals 661 estaven buits.

L'estudi s'ha fet des de la Fundació Sergi i el 70% del cost s'ha assumit des de la Diputació de Girona.