El Sismògraf d'Olot programa 48 espectacles i crea una nova secció

La novena edició comptarà amb l'estrena de set muntatges i coproduccions

Olot tornarà a vibrar amb la dansa durant la novena edició del Sismògraf que es farà del 20 al 23 d'abril. Diferents espais de la ciutat acolliran artistes, professionals i públic de totes les edats per acostar la dansa i sense oblidar que el paisatge és un dels trets distintius de la zona.

En total es podran veure 48 muntatges, la majoria (28) a l'aire lliure i per tant gratuïts i els 20 restants en recintes tancats. Enguany s'incorpora un nou espai, el del Museu de la Garrotxa on s'instal·laran unes grades amb capacitat per a 200 persones. La directora del festival, Tena Busquets, ha explicat aquest dijous que en aquest escenari s'hi podran veure "grans espectacles" que han tingut "poca vida" i que valia la pena "tornar a posar en circulació". És el cas d''Anatomía Pública' de la companyia francesa Man Drake liderada per l'olotí Tomeo Vergés on la dansa i el teatre es barregen; 'Perra de Nadie' de Marta Carrasco, un muntatge que encara no s'havia vist a Catalunya, i 'Lowland' de Roser López Espinosa inspirat en el desig d'emprendre el vol.

Amb la voluntat de donar suport a les companyies perquè puguin tirar endavant els seus projectes, el festival ha participat enguany en la producció de set espectacles, entre els quals hi ha 'Let sleeping lie & of no fixed abode' de Laura Aris & Jos Baker; 'Topa' dels Brodas-Kukai, 'OVNI' de Big Bouncers, i 'Hablar con las plantes para llegar a un paisaje' de la companyia Artistas Salchichas. Aquesta última és una original proposta on els espectadors faran un recorregut amb bicicleta equipats amb auriculars.

Enguany no s'ha programat un espectacle inaugural però des del festival s'ha destacat l'estrena de 'Mira-T', un muntatge de la companyia Circ Pànic on el personatge emprèn un viatge cap a la recerca dels límits de l'equilibri. I a tall de cloenda, tot i que serà el dissabte 22 d'abril, la companyia valenciana Maduixa portarà 'Mulïer' un espectacle molt vistós on les seves protagonistes ballaran amb unes xanques.

En aquesta novena edició es podrà veure també la trilogia 'Sweet Suite' de Pere Faura, formada per tres muntatges de diferent format on el creador reflecteix la relació entre oci i ofici, feina i lleure i entre plaer i obligació.

La primera Erupció i Ona expansiva

El Sismògraf manté les rèpliques abans i després del festival. Aquest any van començar el 14 de gener amb l'estrena d''Apel·lació a la pedra' de Sònia Gómez i que s'allargaran fins al 26 de maig amb 'Medea' de Thomas Noone Dance.

Aquest any, també s'ha decidit crear el que han anomenat Erupció, una nova secció que servirà per posar el focus en un aspecte de la dansa o un territori. Aquest any s'ha convidat a tres companyies del País Basc: Brodas Bros i Kukai Dantza ('Topa'), Sra. Polaroiska ('Lur Away') i Lokke/Olatz de Andrés ('The Endgame') i Natxo Montero-danza ('Barbecho').

I amb la idea de fer arribar la dansa més enllà d'Olot, s'ha programat per primer cop el que han anomenat Ona Expansiva, que permetrà que quatre pobles de la comarca programin l'espectacle 'Dispositivo labranza' del Colectivo Lamajara. Es veurà a Les Planes, Santa Pau, Besalú i la Vall d'en Bas.

"Nodrir" espais de Catalunya amb dansa

Aquesta és la tercera edició des que el festival es va reconèixer com a mercat estratègic de la dansa a Catalunya. La directora del Sismògraf, Tena Busquets, ha recordat que una de les seves missions és la de "nodrir" tot el país, ja siguin pobles petits com capitals de comarca, amb espectacles de dansa contemporània, juntament amb la de crear nous públics.

En l'edició passada, el festival va aplegar 15.000 persones –un 25% més que l'edició del 2015- i va comptar amb 190 programadors, alguns estrangers, ja que també s'inclou un itinerari d'activitats adreçades a professionals de les arts escèniques.

Durant la presentació, el director dels serveis territorials del Departament de Cultura a Girona, Francesc Xavier Ten, ha subratllat la contribució del festival en la creació d'una xarxa de programadors i creadors alhora que ha esdevingut una "finestra internacional" de la dansa. Per altra banda, també ha afirmat que és una important plataforma a nivell d'artistes del país, ja que de les 46 companyies que es van poder veure l'any passat, 37 eren catalanes.

Les entrades dels espectacles de pagament i els abonaments sortiran a la venda a mitjans de març. Els preus es mantindran al nivell d'altres anys, amb entrades que no superaran els 12 euros.

El Sismògraf està organitzat pel Departament de Cultura i l'Ajuntament d'Olot alhora que compta amb el suport de la Diputació de Girona.