L'Araski, rival de l'Uni en les semifinals de la Copa a Fontajau

L’altra semifinal la jugaran el Gernika contra l’Avenida de Salamanca

El Lacturale Araski de Vitòria será el rival del Spar Citylift Girona en la semifinal d’avui (19h) de la Copa femenina de bàsquet que es disputa aquest cap de setmana al pavelló de Fontajau de Girona, mentre que l’altra semifinal la jugaran el Lointek Gernika Bizkaia contra el CB Perfumerias Avenida de Salamanca (21.15h).
L’Araski va superar ahir en la prèvia al Star Center Uni Ferrol per un ajustat 64-62. Ja es preveia que aquest seria el partit  més disputat de les dues prèvies, ja que els dos equips tenen un potencial semblant, sempre que les gallegues haguessin pogut comptar amb la base titular, Ana Suárez, però aquesta va quedar fora per lesió. Les possibilitats del Ferrol semblaven reduir-se, però les jugadores de Lino López van aconseguir no només equilibrar el duel, sinó que gairebé obtenen el passi a semifinals si no hagués estat per l’actuació en els darrers minuts del matx de Marta Tudanca i Gisela Vega, que van recórrer al talent i la veterania per superar l’angoixa que havia tenallat l’equip basc en alguns moments del matx.

El Ferrol, sense Suárez a la direcció, és un equip més anàrquic del que ja és habitualment i, per tant, complicat de defensar. Tot i això, en el primer quart, l’Araski, amb la base veneçolana Roselis Silva rendint a un bon nivell i repartint joc i amb una defensa força intensa provocava les pèrdues de pilota del Ferrol (7), però cometia errades en atac i donava segones oportunitats a les gallegues en no tancar bé el rebot. El Ferrol en va capturar més del doble (12) que les vitorianes (5) en aquest primer quart. La igualtat era la tendència (19-17).

El segon quart va transitar pels mateixos viaranys, tot i que després d’una estrebada en el marcador de l’Araski, que va arribar a tenir 8 punts d’avantatge, les gallegues van reaccionar, van endurir la defensa, van millorar l’encert en el tir i van aconseguir posar-se per davant per marxar als vestidors guanyant per 37-39. Lino López feia les rotacions mínimes, de manera que sis jugadores van portar el pes del partit, quatre de les quals –Sánchez, Araujo, Barbee i Kesanen- jugant gairebé, o sense gairebé, el partit sencer. El desgast s’havia de notar per força.

No va ser pas en el tercer quart, en què les ferrolanes van mantenir la distància sobre el rival (49-52), amb una defensa en zona que se li va posar molt malament a les jugadores de Maden Urieta, inferiors sota cistella i amb dificultats per trobar bones posicions de tir. Fins ben entrat el darrer quart es va mantenir aquesta tendència, amb l’Araski cada vegada més afectat per l’angoixa, que va fer acte de presència massa aviat. A poc més de 3 minuts del final, però, va començar la reacció de les basques. Amb 53-60 van fer un parcial de 7-0 que les va dur a empatar el matx. Un triple de Rountree, una antiesportiva de Kesanen i Tudanca encistella el tir lliure per, tot seguint, fer entrar un altre triple. Empat. Va ser aleshores que l’Araski, que ja havia retrobat a Tudanca, va trobar la veterana Gisela Vega a l’interior. Va ser definitiu, perquè les gallegues no van aprofitar dues possessions en el darrer minut per empatar o capgirar el resultat.

El precedents en els enfrontaments de l’Uni Girona amb l’Araski, un nouvingut a la categoria, són favorables a les jugadores d’Eric Surís, que en la primera volta de la lliga les van derrotar per 79-56 a Fontajau, mentre que en la segona volta, fa encara no un parell de setmanes, les van tornar a guanyar a Vitòria, amb solvència, per 57-80. Ara bé, és un equip ràpid, coratjós i sense res a perdre, per tant, és un veritable perill. Recorda, en aquest aspecte, al Conquero que va eliminar a les gironines a les semifinals de la Copa de Torrejón de Ardoz (2015) i que va guanyar la Copa contra l’Avenida l’any passat. Aquesta semifinal es podrà veure per Esport 3, mentre que no es pot assegurar que la següent semifinal, que jugaran el Gernika i l’Avenida, es pugui veure per Teledeporte, com estava previst ahir que es veiés el Gernika-CB Al-Qázeres Extremadura. La cadena estatal va començar l’emissió 20 minuts després del salt inicial, mentre a les xarxes, especialment a twitter, un gran nombre d’aficionats els posaven a parir.

Un rival perillosíssim

Que el sorteig dels enfrontaments de la Copa va afavorir l’equip gironí, pels rivals i els horaris, va quedar palès ahir. El Gernika és l’equip que està entre l’Avenida i l’Uni Girona i la resta de conjunts de la lliga i, possiblement, l’únic que pot bufar l’orella d’aquest parell. Les basques, però, no havien de tenir-ho massa clar, ja que dels 5 partits que han perdut fins ara en la lliga, 2 són contra l’equip extremeny. L’Al-Qázeres va guanyar a casa, en la primera jornada de lliga (72-69) i va tornar a guanyar a la pista del Gernika, de manera sorprenent (67-75), de manera que massa tranquil·les no devien estar. I durant una fase del partit l’ombra d’aquelles derrotes van planar per Fontajau.

Ahir el Gernika va tenir força dificultats per derrotar un Al-Qázeres molt combatiu per 66-54, una diferència un pèl enganyosa, perquè les basques no van començar a marxar en el marcador fins els 3  darrers minuts de partit. Fins llavors, el Gernika va tenir moltíssimes dificultats per superar la defensa de les extremenyes i per aturar les fogonades de talent tant de Rosanio (14 punts) com, sobretot, d’Alston (22 punts). Els dos models de joc no podien ser més oposats. L’Al-Qázeres, que tampoc no té massa rotació, construeix a partir de la capacitat anotadora d’aquestes dues jugadores i la important aportació de l’enorme pivot Dubravka Dacic (2,01 metres) en atac i en defensa, amb una capacitat d’intimidació respectable. El joc del Gernika, en canvi, és força ordenat, atacant gairebé sempre amb un pla traçat que només s’altera per alguna genialitat de la base Maria Asurmendi, una defensora tenaç fins el punt de ser emprenyadora. Asurmendi és molt ràpida, intel·ligent, amb criteri i  té molt bon tir, una de les millors jugadores de la lliga. De fet, va ser la jugadora més valorada dels dos partits (30) i la màxima anotadora (18) darrera d’Alston.

Tot i anar per davant ja des de finals del segon quart, no va ser fins a poc menys de 4 minuts del final (55-52) que es va produir l’estrebada definitiva en el marcador, amb un triple, com no d’Asurmendi, precedit per una cistella de Mokango, obrint forat (60-52). Aleshores la selecció de tir, especialment de Rosanio, va ser defectuosa, mentre que el Gernika en va tenir prou per collar  en defensa i no atorgar cistelles fàcils per endur-se una victòria merescuda i celebrada per la seva gran afició. Avui, els espera el CB Perfumerías Avenida que entrena Miguel Ángel Ortega, que només ha perdut un partit en les divuit jornades de lliga que s’han disputat, precisament contra el Gernika. Als aficionats els espera una gran tarda de bàsquet.