Els 153 aspirants a Bombers comencen el curs bàsic de formació

Una vegada finalitzat el curs entren a una fase de pràctiques

L’Institut de Seguretat Pública de Catalunya de Mollet del Vallès ha celebrat avui la sessió d’acollida als nous 153 alumnes que iniciaran el curs de Formació Bàsica dels Bombers de la Generalitat de Catalunya.
 
La directora de l’ISPC, Annabel Marcos, i el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, han presidit l’acte en el qual també hi han assistit el subdirector general operatiu dels Bombers de la Generalitat, Albert Vilanova, i el director de l'Escola de Bombers i Protecció Civil, Josep Mª Juncosa, entre d’altres comandaments i autoritats.
 
La directora de l’Institut, ha destacat que “avui és un dia de festa per l’ISPC ja que és la primera promoció que es fa des de l’any 2011”. Marcos ha explicat que la fase que avui comencen és un camí que fan conjuntament l’ISPC i la DGPEIS ja que les fases del procés de selecció comprenen la selecció dels aspirants que es fa des de la DGPEIS, les 700 hores de formació que es fan des de l’ISPC i finalment les pràctiques que faran en parcs de bombers un cop acabat el curs. “És fruit d’una feina coordinada i de treball conjunt” ha afegit.
 
Dirigint-se als bombers els ha dit que tenen per davant 11 mòduls i 700 hores formació ja que és un curs bàsic molt complert i ha remarcat el fet que “els alumnes d’avui seran professionals que passaran a ser servidors públics que ajudaran a les persones vulnerables”.
 
Per la seva banda el director general d’Incendis ha destacat que “és la primera promoció de Bombers després de molts anys, emmarcada dins el pla estratègic de bombers que ha posat en marxa el departament d’Interior per posar al dia el cos”. Gendrau a més, ha felicitat els alumnes i ha posat en valor “l’esforç i sacrifici que suposa arribar fins al curs bàsic”. “Formareu part d’un Cos amb una gran reputació, proximitat i esperit de millora continua, entre d’altres aspectes. Espero que estigueu orgullosos de formar part del Cos, a l’igual que m’hi sento jo” ha conclòs.
 
El curs de Formació Bàsica dels Bombers, que s’impartirà a l’ISPC, començarà el proper 13 de febrer i finalitzarà el 30 de juny. Els alumnes cursaran un total de 700 hores de les quals 624 seran presencials i 76 es destinaran a l’aprenentatge en línia. Durant el curs es combinen les sessions teòriques a l’aula (40%) amb les sessions pràctiques en diferents espais(60%).
 
Els alumnes d’aquesta convocatòria tenen una mitjana d’edat de 31 anys i provenen majoritàriament de la província de Barcelona (44%), seguits de les de Girona (20%) i Lleida (19%), Tarragona és la província menys representada pel que fa al nombre d’alumnes (12%). (Adjuntem dossier amb dades de procedència de l’alumnat)
 
Els alumnes que inicien el Curs Bàsic de Bombers estan participant en la convocatòria de procés selectiu de 153 places de la categoria de bomber/a de l'escala del cos de Bombers de la Generalitat, que es va publicar el 15 de febrer de 2016. Per a aquesta convocatòria es van presentar un total de 3.237 candidatures de les quals van ser admeses 3.094 i excloses,  per no reunir els requisits establerts, 143.
 
El procés selectiu, que ha suposat una inversió total de 166.100€, ha constat de dues fases obligatòries i eliminatòries: fase d’oposició i fase de concurs. En la fase d’oposició els aspirants han hagut de superar una prova de coneixement, una prova física, una prova de conducció, una prova d’avaluació psicològica i les proves mèdiques, les de claustrofòbia i de vertigen. Aquesta fase va ser superada per 213 candidats.
 
En la fase de concurs s’han ordenat els candidats segons la seva puntuació en la fase d’oposició i, també, segons els mèrits.  El resultat ha estat els 153 aspirants, dels quals 6 són dones.
 
Una vegada finalitzat el curs els aspirants hauran de superar una darrera fase de pràctiques en un parc de Bombers de qualsevol punt de Catalunya. Superada aquesta fase, els aspirants seran considerats de manera definitiva com a Bombers de la Generalitat de Catalunya.
 
Així mateix, la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments ha equipat als 153 aspirants, amb el vestuari i equipaments bàsics dels bombers (equip de protecció individual, equips i vestuari per a les intervencions en incendis forestals, casc, vestuari d’esport, botes i altre calçat, guants, etc.), un equipament xifrat en uns 3.000 euros per aspirant.
 
El departament d’Interior ha anunciat que, abans que finalitzi l’any 2017, publicarà una nova oferta pública de 150 noves places de bomber/a.