La UdG és la 22a universitat del món en gestió energètica i reducció de l’efecte hivernacle

En el comput global queda en 96ena posició

La Universitat de Girona (UdG) és la 22a universitat del món en gestió energètica i reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, segons l’índex GreenMetric que, des del 2010 elabora anualment la Universitat d’Indonèsia (UI). La UdG ocupa la 96a posició en la classificació global, en què hi participen 516 universitats de 75 països d’arreu del món.
 
GreenMetric Ranking of World Universities és una iniciativa per a promoure la sostenibilitat a les institucions d’educació superior a nivell mundial. Permet a les universitats compartir la seva experiència i les bones pràctiques en temes de sostenibilitat, així com mesurar de forma uniformitzada en seu nivell de compromís amb el medi ambient facilitant la comparació entre elles a partir d’un rànquing. Els resultats són quantitatius i es calculen a partir de la informació proporcionada per les mateixes universitats a través d’un qüestionari en línia.
 
El rànquing estableix sis categories d’indicadors i es fa una ponderació per a determinar la posició en la classificació global: energia i canvi climàtic (21%), gestió de residus (18%), transports (18%), educació (18%), ubicació i infraestructures (15%) i ús de l’aigua (10%).
 
L’indicador de major ponderació dins el rànquing té en compte les polítiques universitàries en temes d’energia i canvi climàtic (com l’ús d’aparells eficients), polítiques d’implantació d’energies renovables, els consums totals d’energia elèctrica, el programa d’estalvi i eficiència energètica, la construcció ecològica, el programa de mitigació i adaptació del canvi climàtic i la política de d’emissió i reducció de gasos d’efecte hivernacle. En aquest punt, la UdG ha obtingut la primera posició de les universitats catalanes, la tercera del territori espanyol, la 14 a nivell europeu i la 22a a escala mundial. Amb aquest indicador, es pretén que les universitats s’esforcin per augmentar l’eficiència energètica en els seus edificis i reduir les emissions dels gasos d’efecte hivernacle.
 
La UdG també destaca en la 61a posició mundial i la segona a nivell català pel que fa a educació en sostenibilitat, on es valora la importància de les universitats en la recerca i en la formació de futurs professionals compromesos amb la sostenibilitat. L’indicador té en compte factors com els recursos totals destinats a la recerca en medi ambient i sostenibilitat l’any 2016 (1.579.034 euros) o el nombre d’esdeveniments acadèmics relacionats amb aquestes mateixes matèries (76).
 
Respecte a la promoció de la mobilitat sostenible, la Universitat de Girona ocupa la 82a posició a nivell mundial i la tercera a Catalunya. El model de transport juga un paper important en l’emissió de CO2 i el nivell de contaminants. La política de transport per limitar el nombre de vehicles de motor als campus, l’ús de la bicicleta i el transport públic fomentarà un ambient més saludable i sostenible als campus, i disminuirà la petjada de carboni. En aquest sentit la UdG, destaca per la promoció del transport públic amb abonaments especials per a la comunicat universitària, el foment de l’ús de la bicicleta per accedir als campus amb un servei de préstec i accions, com el Fes-edit, per optimitzar els desplaçaments en vehicle privat.