Mapa de recursos per a l'apoderament dels pacients de càncer

Fundació Oncolliga i la UdG van anunciar la iniciativa dijous

La Fundació Oncolliga Girona i la Universitat de Girona han començat a treballar en l’elaboració d’un mapa de recursos per a afectats de càncer i cuidadors de les comarques gironines, amb l’objectiu d’ajudar-los en el procés d’apoderament de la malaltia. La iniciativa neix com a resultat d’un estudi elaborat pel Grup de recerca Salut i Atenció Sanitària de la UdG i l’Oncolliga que es va presentar ahir en el decurs d’una taula rodona organitzada amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer, que se celebra demà, 4 de febrer.

Segons els responsables de l’estudi, l’apoderament està guanyant preeminència en l’atenció a la salut, com un factor clau per incrementar l’autonomia i l’autogestió del malalt, atès que és un procés que focalitza l’atenció en la persona. L’apoderament del pacient i dels seus cuidadors, afirmen, pot contribuir a millorar el control sobre la seva pròpia salut i els hàbits saludables i estils de vida. Per aquest motiu, l’objectiu principal de l’estudi ha estat identificar els recursos que els mateixos afectats perceben com a necessaris per al seu apoderament de la gestió de la malaltia. En l’estudi hi ha participat un centenar de persones d’arreu del territori gironí, que han estat reclutats per la Fundació Oncolliga Girona i distribuïts en diferents grups focals. L’existència d’una unitat de referència, el suport psicològic, el servei de fisioteràpia, l’atenció a les seqüeles derivades de la malaltia en el marc de la cronicitat i compaginar la medicina al·lopàtica amb les teràpies complementàries són algunes de les qüestions que els malalts han post sobre la taula a través d’aquest estudi.

“Un cop identificades aquestes necessitats, hem considerat que un primer pas per ajudar els malalts en aquest procés d’apoderament és oferir-los un mapa exhaustiu dels recursos de què disposen actualment en el territori gironí”, han explicat Dolors Juvinyà, directora de la Càtedra de Promoció de la Salut de Girona, i Carme Bertran, membre del Grup de recerca Salut i Atenció Sanitària de la UdG. L’elaboració d’aquest mapa de recursos servirà, alhora, per identificar quins són els recursos que encara no estan disponibles i decidir quines actuacions es poden dur a terme per implementar-los.

El mapa de recursos és un treball conjunt de la UdG i la Fundació Oncolliga Girona, entitat que tindrà un paper clau en la recopilació de dades. En aquest sentit, el primer pas ha estat l’organització de reunions amb els responsables de les delegacions que l’entitat té a cada comarca. “Els nostres delegats són grans coneixedors del territori i poden aportar informació molt útil, que després es complementarà amb la que es pugui obtenir directament des de les diferents institucions locals, comarcals i provincials”, ha explicat la presidenta de la Fundació, Lluïsa Ferrer.

“Posem-li pebrots al càncer” i Run4Cancer

La taula rodona celebrada ahir va ser la primera de tot un seguit d’activitats organitzades amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer. Així, avui i demà tindrà lloc la campanya “Posem-li pebrots al càncer”, impulsada per la Federació d’Entitats contra el Càncer (FECEC) i els establiments Condis. La campanya consisteix en la venda de bosses amb dos pebrots, un de verd i un de vermell, en 400 establiments Condis repartits per tot Catalunya a canvi del preu simbòlic d’1,5 euros. A les comarques gironines participen en la campanya 17 establiments Condis situats a les poblacions de Girona, La Bisbal d'Empordà, Blanes, Breda, Sant Hilari Sacalm, Riells i Viabrea, Santa Coloma de Farners, Caldes de Malavella, Celrà, Ripoll, Ribes de Freser, Banyoles i Besalú.

Per últim, el diumenge, dia 5, tindrà lloc la tercera edició de la cursa solidària Run4Cancer, que se celebrarà simultàniament en vuit poblacions gironines repartides per tota la demarcació, fet que la converteix en l’única cursa d’aquestes característiques que té caràcter provincial.