Detectat un cas de galteres en un alumne de 3er de Turisme de la UdG

Des de Coordinació d'Estudis recomanen a alumnes i professors vacunar-se

El Servei de Vigilància Epidemiològica i Resposta a Emergències de Salut Pública a Girona ha detectat un cas de galteres en un alumne de la Universitat de Girona (UdG) que es troba cursant el tercer curs del Grau de Turisme.

Des de la Coordinació d'Estudis, s'ha enviat un correu electrònic aquest matí a tots els alumnes i professors de la Facultat de Turisme que cursin aquest Grau on se'ls recomana que es dirigeixin al CAP més proper per a vacunar-se de parotiditis si així ho consideren necessari.

Dóna la coincidència que el maig de l'any passat la Conselleria de Salut va detectar alguns brots de galteres en joves que van ser vacunats de la malaltia entre el 1994 i el 1996 amb dosis no prou efectives, fet que va generar la detecció de nous casos a les comarques gironines el gener d'aquell mateix any.

Els alumnes que estan cursant tercer del Grau de Turisme són, precisament, nascuts el 1996

El temps en què els malalts poden contagiar altres persones va des dels 3 dies abans que la malaltia es manifesti fins a 4 dies després d'aparèixer l'inflor de les galtes, encara que pot allargar-se fins a 9 dies. Des que una persona susceptible s'ha infectat fins que apareixen els primers símptomes de parotiditis poden passar entre 14 dies i 25 dies.

S'inicia amb un període amb símptomes inespecífics (mal de cap, pèrdua de gana, dolor abdominal, dolor muscular) seguit de l'aparició d'una inflor de les glàndules paròtides, acompanyada de febre. La febre desapareix als 3-4 dies mentre que la inflor de les galtes dura entre 7 i 10 dies. La malaltia es pot transmetre per contacte directe amb les secrecions nasals o de la gola de les persones infectades.

Encara que generalment la malaltia no és greu, sí que a vegades poden aparèixer algunes complicacions com inflamació del testicle (orquitis) o de l'ovari (ooforitis) o també inflamació del pàncrees o encefalitis, per això és obligatori declarar-la. No hi ha tractament específic per a les galteres i l'únic que poden fer els malalts és prendre medicació per alleujar les molèsties que provoca. Per això, els experts recomanen als sospitosos de patir parotiditis que s'estiguin tancats a casa des del primer dia, per evitar que puguin contagiar més persones, i que es comuniqui al metge i als responsables d'escoles, equips esportius, esplais o altres grups on el malalt hagi estat.

Els afectats han de quedar-se a casa fins a cinc dies després dels primers símptomes, i per precaució s'haurà de fer revacunacions entre algunes persones que hi hagin estat en contacte. El Departament de Salut recomana que qui hagi estat en contacte amb algun malalt consulti el metge si s'ha de revacunar, sobretot si no està vacunada, si només té una dosi o si alguna d'aquestes va ser posada entre el 1994 i el 1996. La vacuna de les galteres no és 100% eficaç, però en els casos que, malgrat tot, s'agafen, l'afectació és més lleu per al pacient.