El jutjat dóna una última pròrroga de dos mesos al Parc de la UdG per tancar un acord i evitar la liquidació

El rector assegura que és una "bona notícia" i demanarà una nova reunió amb el secretari d'Estat d'Hisenda

El Jutjat mercantil de Girona ha suspès per tercera vegada la junta de creditors que ha de decidit el futur del Parc Científic i Tecnològic, en concurs de creditors des de fa dos anys. Ho ha fet a petició dels gestors del parc, que al·leguen que necessiten més temps per tancar un acord amb l'Estat, a qui deuen 27,6 MEUR.


Fa només 24 hores, el subdelegat del govern espanyola a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, havia declarat que en aquesta ocasió se sumarien a la petició del parc i demanarien conjuntament una nova pròrroga. Aquest matí als jutjats, però, l'únic que han demanat formalment posposar novament la vista ha estat l'advocat del parc i l'Estat s'ha limitat a no oposar-s'hi. Un gest que, tanmateix, ha facilitat que el jutge s'avingui a suspendre la vista per tercera vegada (ja ho va fer el 29 de setembre i el 10 de novembre).

El magistrat renya el Parc

El magistrat Hugo Novales no s'ha estat, però, de renyar durament els gestors del parc. Segons ha declarat dins la sala de vistes, considera que estan actuant de manera "poc seriosa" i ha demanat un "exercici de responsabilitat" als responsables del complex. "Aquest impàs no és gens agradable, la societat es mereix una altra cosa i hem d'acabar amb això", ha declarat. Per això, ha donat una pròrroga de dos mesos més (el dia encara s'ha de fixar) però ha avisat que és l'última. "Seré flexible però aquesta situació no es pot allargar més", ha sentenciat Novales, que lamenta que la situació és com la "del primer dia" i que no hi ha cap "compromís real" que el faci pensar que es pot arribar a tancar un conveni.

Un dels lletrats que representa el parc, Josep Pujolràs, ha fet un repàs dels passos que s'han fet en les darreres setmanes per arribar a un acord amb l'Estat i ha reconegut que encara queden per tancar alguns serrells. Entre d'altres, el Ministeri d'Hisenda veu com un "punt dèbil" l'acord pres per la Diputació de Girona i per la Generalitat per garantir les seves aportacions a través de la compra de part de dos edificis del Parc. La Diputació aportarà 6 MEUR i la Generalitat 5 MEUR, però l'Estat vol més garanties sobre com es farà aquest pagament que, per altra banda, ha d'autoritzar el Ministeri d'Hisenda perquè suposa un increment del deute públic. Per això, cal treballar per redactar una proposta de conveni on aquests aspectes quedin més clars. Pujolràs ha explicat que van enviar un document modificat a l'Agència Tributària fa una setmana però que encara no han rebut resposta.

Bonet celebra la nova pròrroga

En aquest sentit, el rector de la UdG i president del patronat del Parc, Sergi Bonet, ha avançat que volen demanar una nova trobada amb el secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández, per repassar tota la documentació i saber sobre quins aspectes l'Estat necessita una major concreció. "El meu objectiu és treballar fins a l'últim minut per salvar el parc", ha remarcat Bonet, que qualifica de "bona notícia" aquesta nova pròrroga. Tanmateix, ha demanat a la Diputació i la Generalitat que "es posin les piles" per acabar de tancar l'acord.

Bonet es mostra confiat que es podrà arribar a un acord i ha remarcat que el mateix subdelegat del govern espanyol a Girona ha assegurat que també tenen aquest objectiu. El parc està en concurs des de fa dos anys i arrossega un deute global de 42,3 MEUR, dels quals 27,6 MEUR són amb l'Estat.