La UdG reflexiona a l’entorn de les migracions amb un nou cicle de debats

Hi intervindran especialistes d’àmbit nacional i internacional

La Universitat de Girona (UdG) va endegar el 2014 un cicle de Debats Universitaris amb la voluntat de complir amb la seva tercera funció, més enllà de la docència i la recerca, que és la participació en la vida social i cultural de l’entorn, aportant-hi el coneixement i liderant iniciatives que responguin a inquietuds i necessitats de la societat.
 
En aquella primera edició, els debats van girar a l’entorn del procés i el 9N, mentre que el 2015 es van centrar en la crisi econòmica i la globalització. En aquesta tercera entrega, amb el títol "Europa: entre els ponts i les fronteres", s’abordaran les raons que expliquen les dinàmiques migratòries i les tensions econòmiques i socials que comporten, la lògica de les discriminacions i dels comportaments racistes, i les respostes polítiques que es donen davant d’un món caracteritzat per una població cada vegada més diversa i en moviment.
 
Coordinat pels professors Quim Brugué i Marco Aparicio, i l’estudiant del màster de Recerca en Humanitats, Mostafà Shaimi,  el programa consta de conferències i debats oberts a la ciutadania en què participen personalitats rellevants de l’àmbit nacional i internacional, amb l’objectiu de fomentar un debat seriós, fonamentat i respectuós amb tots els punts de vista. El cicle es desenvoluparà del 26 de gener al 2 de març.
 
“Volem contribuir a entendre el present i a construir el futur” explica Brugué, i “per fer-ho, hem organitzat els debats al voltant de tres grans tres eixos: els discursos sobre l’ells i el nosaltres, sobre la situació d’una Europa que es debat entre ser un espai d’acollida o una fortalesa, i sobre el concepte mateix de frontera que, en gran part, contribueix a fer entendre aquesta realitat complexa”.
 
Discursos


El primer bloc, Discursos, que tindrà lloc del 26 de gener al 9 de febrer, s’inicia amb una conferència de Sophie Bessis, historiadora tunisiana arrelada a París, que porta per títol Entre el Xoc de Civilitzacions i les lectures culturalistes del món: la construcció contemporània del rebuig a l’Altre (26 de gener, 19h, Auditori Josep Irla). Bessis també participarà en un seminari acadèmic a la Facultat de Ciències de l’Educació (27 de gener, 11h).
 
Completen aquest primer bloc dos debats: L’estat dels racismes a Catalunya (2 de febrer. Espai Marfà), moderat pel professor de Dret de la UdG, Gonzalo Escobar, i Cultura i racisme: discursos actuals (9 de febrer. 12:30h. Facultat d’Educació i Psicologia), que comptarà amb el professor de Ciència Política de la UPF, Ricard Zapata; el professor d’Antropologia de la UB, Manuel Delgado, i que moderarà el secretari del Govern d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós.
 
Europa


El segon bloc, Europa, del 13 al 17 de febrer, analitzarà l’anomenada “crisi dels refugiats” que ha esclatat a Europa, i s’obrirà amb la conferència de Marina Garcés, Europa: frontera i trinxera (13 de febrer a les 12:30h a la Facultat d’Educació i Psicologia i a les 19h a l’Auditori Josep Irla).
 
Dos debats seguiran la conferència. D’una banda, O nosaltres o ells/elles (16 de febrer. 12:30h. Facultat d’Educació i Psicologia) a càrrec de la Plataforma Casa Nostra, Casa Vostra; la Coordinadora Obrim Fronteres,  i Girona Acull, que serà moderat per l’estudiant d’Educació Social, Núria Palomar. I de l’altra, Una altra Europa (i una altra economia) és possible? (17 de febrer. 16h Facultat de Dret) amb Josep Manel Busqueta, membre del Seminari d’Economia Crítica Taifa, i Daniel Albarracín, assessor al Parlament Europeu, i moderat pel professor de Ciències Polítiques Salvador Martí.  
 
Fronteres


El tercer i últim bloc, del 23 de febrer al 2 de març, està dedicat a les fronteres d’Europa, tant les exteriors, ben conegudes, com les interiors, les que moltes persones troben per accedir a llocs de treball, a l’habitatge, a llocs d’oci, etc... per raó d’origen, color de pell o religió.
 
El sociòleg francès Michel Wieviorka, especialista en l’estudi del racisme, els moviments socials i la multiculturalitat, pronunciarà la conferència Les fronteres internes i externes (23 de febrer a les 12:30h a la Facultat d’Educació i Psicologia i a les 19h a la Casa de Cultura).
 
Els tres debats que seguiran aquesta conferència són: La lliure circulació és un dret humà? (28 de febrer a les 12h a la Facultat de Dret) i Ceuta i Melilla, les fronteres oblidades (2 de març a les 12:30h a la Facultat d’Educació i Psicologia i a les 19h a l’espai Marfà).