La CUP-Crida per Girona reclama canvis de fons en els pressupostos participats

Demana al govern que replantegi el sistema davant del “descontentament veïnal creixent”

La CUP-Crida per Girona ha fet públic el seu malestar respecte a la gestió dels pressupostos participats per part del govern municipal. El grup municipal ha denunciat l’incompliment de la moció sobre aquesta qüestió que va aprovar el Ple gironí el novembre 2015, i ha alertat que l’actual model està generant una “frustració i descontentament” creixent entre les associacions veïnals i ciutadania gironina. Els cupaires també han reclamat que és urgent dotar de més recursos humans i econòmics l’àrea de participació per poder dinamitzar correctament el procés.

El novembre del 2015 el Ple va aprovar una moció per replantejar els pressupostos participats a través d’un procés ciutadà de cares al 2017, amb l’objectiu de fer-los més ambiciosos i solucionar diverses disfuncions i mancances de l’actual sistema. Malgrat aquest acord del plenari, en l’edició del 2017 els pressupostos participats seguiran exactament el mateix model que fins ara, i de cares al 2018 s’ha previst que es mantingui, tot i que amb alguns retocs poc rellevants. D’aquesta manera, la CUP-Crida per Girona ha criticat el que considera un incompliment dels principals acords de la moció, tant pel que fa als terminis com respecte a l’abast del procés ciutadà que teòricament havia de servir per replantejar a fons l’actual sistema de pressupostos participats.

Quant a la reunió celebrada ahir de la comissió mixta de Ciutat, en què es va presentar l’edició d’enguany dels pressupostos participats, la CUP-Crida per Girona considera que va fer-se evident que hi ha un “malestar creixent” per part de diverses associacions veïnals per les mancances que tenen els pressupostos participats en diversos àmbits com el retard en l’execució dels projectes, la difusió i la dinamització de la participació, o el sistema de presentació i elecció de projectes, que segons els cupaires “sovint genera competició entre carrers i entre barris en comptes de promoure l’esperit comunitari”.

Per tot plegat, la formació ha reclamat al govern que incrementi els recursos tant humans com econòmics de l’àrea de participació, per tal d’afrontar el disseny i el desplegament d’un nou sistema de pressupost participatiu que solucioni les disfuncions i mancances actuals. Segons la regidora Laia Pèlach “cal un sistema amb vocació comunitària i d’empoderament popular que permeti una implicació real de la ciutadania gironina i el teixit associatiu en la gestió dels recursos municipals”.