Entitats animalistes gironines declaren Salt poble enemic dels animals

Denuncien que no hi ha control de les colònies de gats i que molts gossos pateixen maltractaments

Una vintena de persones, en representació de nou entitats animalistes gironines, han llegit i signat un manifest aquest dijous a Salt (Gironès), on declaren el municipi "poble enemic dels animals". Els motius, segons aquestes associacions, és la "total deixadesa" per part del consistori a l'hora de controlar les colònies de gats que estan proliferant els últims anys. També denuncien que l'Ajuntament "no està fent res" contra els casos de maltractaments de gossos, especialment a la zona de les Deveses.

En aquest sentit han demanat que des de l'administració s'actuï endurint les multes i renovant una ordenança que regeix des del 2000 i que consideren "obsoleta". Les entitats han tingut el suport del regidor de Canviem Salt, Wilder Palacio, que ha anunciat que entrarà una moció el dia 23 perquè es modifiqui la norma, i "s'adapti al segle XXI". "Hi ha una desactualització evident entre aquesta ordenança i la realitat social que vivim avui en dia", ha remarcat Palacio.

El regidor diu que l'ajuntament "s'ha desentès" en aquesta qüestió i recorda que el passat desembre el mateix equip de govern va admetre no tenir constància de cap colònia de gats en tot el municipi. Els veïns, en canvi, asseguren que n'han detectat 30, amb una desena de gats a cada colònia.

El regidor ha coincidit amb la portaveu de l'Associació Animalistes de Salt, Núria Domingo, al destacar que "no pot ser" que siguin els veïns els qui es facin càrrec de treure els animals de la via pública. Domingo ha explicat que en un cas concret van estar quatre dies amb un gat mort davant un col·legi, fins que una voluntària de l'associació va retirar-lo. "Els nens passaven cada dia pel davant i veien aquell espectacle", ha lamentat.

Problema de salut pública

Des de les entitats han alertat que les colònies de gats continuen creixent a Salt i que, si no s'hi posa remei, "acabaran generant un problema de salut pública". Domingo diu que encara no s'ha arribat a aquest extrem "gràcies als voluntaris". "Si depengués de l'ajuntament el problema s'hauria estès a moltes altres zones de Salt", ha reblat.

En aquest sentit, Palacio ha recordat que els voluntaris "paguen de la seva butxaca" les esterilitzacions dels gats d'aquestes colònies i el menjar que els hi donen. "No pot ser que ciutadans estiguin fent el que pertoca fer a l'administració", i recorda que cada any el Consell Comarcal aporta uns 60.000 euros per a la recollida dels animals que es troben al carrer. "Volem veure com ho podem fer per optimitzar aquests recursos", diu el regidor.

Palacio ha volgut denunciar els casos d'alguns gossos de cacera que només mengen un cop per setmana perquè d'aquesta manera siguin més efectius a l'hora de caçar. "Son animals que estan famèlics i que l'únic aliment que reben és pa dur un cop a la setmana", ha lamentat.

Cooperació amb Girona

El manifest també exigeix una major cooperació entre els ajuntaments de Girona i Salt a l'hora de gestionar la retirada d'animals morts de la via com també d'aquells que s'han perdut i vaguen entre els dos municipis. "És absurd que hi hagi problemes per recollir l'animal en funció de quin carrer està", ha comentat Domingo.

Tot i això, les associacions han destacat que Girona sí té una política més amable que Salt en qüestions animalistes. "A Girona hi ha una colònia controlada de gats i la veritat és que tot plegat està més ordenat", ha reconegut la portaveu de l'associació.

Les entitats signants del manifest són: Animalistes de Salt, AGA, Associació Girogats, El cau de la Cendra, Associació NOAA, CIPAC, Fundació Altarriba, Taula Animalista de Girona i la secció gironina de Adopta Galgos Zaragoza.