'Mengi calent, posi la calefacció i no surti de casa', els consells de la Creu Roja als ancians

L'entitat i els serveis de teleassistència fan un seguiment durant l'onada de fred

La gent gran, sobretot aquells ancians que ja superen els 80 anys, són un dels col·lectius més vulnerables davant l'ensorrament de temperatures. Per això, amb l'arribada del front siberià, la Creu Roja i els serveis de teleassistència els truquen periòdicament per interessar-se pel seu estat i els visiten per si els hi cal res.

Les converses s'acompanyen sempre d'aquells consells que han de tenir en compte fins que els termòmetres no remuntin: intentar menjar sempre calent, tenir la calefacció encesa i els medicaments a mà i sortir de casa només si és necessari (i sempre, en hores de sol) en són alguns.

A Girona, per exemple, des del Servei de Gent Gran de la Creu Roja s'atenen uns 200 ancians. Els tècnics i voluntaris els visiten, els acompanyen al metge o van a comprar per ells.

Sola en un pis

L'Encarna Bravo té 86 anys i viu sola en un pis del barri de Sant Ponç. Aquest dijous, rep la visita d'una tècnic de la Creu Roja i d'un voluntari de l'entitat. S'interessen pel seu estat de salut (l'han operada fa poc) i per si li fa falta menjar o medicaments. Durant la conversa, el voluntari aprofita per repetir-li quins són aquells consells que ha de tenir en compte davant l'onada de fred siberià que envaeix Catalunya.

"No surti al carrer si no és del tot necessari, tingui aliments bàsics al rebost, intenti menjar sempre calent i estigui's a casa amb la calefacció encesa", li explica el voluntari. L'Encarna en pren bona nota. "Aquests dies em poso tota la roba que puc, tanta que semblo una ceba, i gairebé no surto de casa; la calefacció tot el dia la tinc encesa", explica Bravo.

Ella és una de les 200 usuaris i usuàries del Servei de Gent Gran de la Creu Roja de Girona. Aquests dies, explica la seva responsable Iluminada Martínez, s'estan fent cada setmana una cinquantena de trucades (apart de les que venen derivades de la teleassistència). Sobretot, es focalitzen en aquells col·lectius més vulnerables. "Gent de més de 80 anys, sovint dones, que viuen soles i que tenen alguna limitació d'autonomia", precisa Martínez.

Depenent de les necessitats de cada ancià, la conversa varia cap a un o altre tema. Però en algun moment de la trucada, les tècniques de la Creu Roja aprofiten per refrescar aquells consells a tenir en compte quan els termòmetres es desplomen. "Per exemple, els diem que no deixin roba damunt les estufes o que, si necessiten sortir al carrer, ho facin ben abrigats i que es tapin la boca, el coll i el cal", precisa la responsable del servei.

Dins aquest acompanyament, els tècnics i voluntaris de la Creu Roja també van a comprar per als ancians (si ells així els ho demanen) o bé els acompanyen al metge. "Al llarg de l'any, depenent de l'època, durant les trucades periòdiques que anem fent posem el focus en un tema o altre; i ara, en plena onada de fred, intensifiquem aquests consells", conclou Iluminada Martínez.

Nivell de risc 2 i 3, a més de cases aïllades

A banda de la Creu Roja, el servei municipal de teleassistència de l'Ajuntament de Girona també fa trucades de seguiment. D'ençà que va activar-se la fase d'alerta per temperatures extremes, se n'han fetes una vintena. Totes, a ancians que viuen a cases aïllades i a tots aquells a qui el sistema classifica dins un nivell de risc 2 ó 3 (el més elevat). Per establir aquest barem es té en compte, per exemple, l'edat, si tenen patologies cròniques, la zona on viuen i si disposen d'una xarxa familiar de suport en cas de necessitat.

A banda d'aquest seguiment telefònic, l'atenció a la gent gran durant l'onada de fred es reforça amb visites a domicili. Qui les fa són educadors socials o psicòlegs. Durant la visita, donen consells de seguretat als usuaris (els entreguen un díptic de recordatori) i comproven que l'habitatge no tingui dèficits o mancances. Si en detecten alguna, alerten els Serveis Socials.

Aquest dijous, un dels treballadors del servei, en Víctor Cassà, que és tècnic d'unitat mòbil, ha anat a visitar una de les usuàries. És la Rosario Osuna, que té 81 anys i viu sola al barri de Pedret. Ella té clar què ha de fer davant l'episodi de temperatures extremes.

"Procuro tenir de tot a casa i que no em falti de res, perquè des de la botiga del costat si cal em pugen menjar a casa", explica. "Ja em van dir que no sortís, perquè tinc els bronquis malament; i durant l'hivern, si baixo al carrer, ho faig ben abrigada amb la bufanda", hi afegeix.

Per la resta, Osuna explica que la seva rutina aquests dies passa per estar "ben calenteta" a casa. "Em prenc brous, sopa i molta llet; la tarda, quan estic al sofà asseguda, en prenc un got ben calentó i hi poso un rajolí de conyac, perquè el metge m'ho ha recomanat des de fa molts anys", diu mig enriolada.

El tècnic d'unitat mòbil del servei municipal de teleassistència comenta que, sovint, la gent gran ja està conscienciada durant onades de fred. "Són gent amb rutines molt marcades, i fa bastant temps que les porten a terme; per això, tot i que els hi anem fent recordatoris, saben quins són aquests quatre consells bàsics per combatre la fred i estar previnguts, com ara no tenir coses a prop dels radiadors", explica Víctor Cassà.

Aquí, com també passa amb la Creu Roja, en cas que algun usuari que tingui mobilitat reduïda i no disposi de xarxa familiar necessiti res, se l'ajuda. Per exemple, anant a la farmàcia a buscar-li medicaments. Durant la campanya per prevenir l'onada de fred, des del servei de teleassistència de l'Ajuntament de Girona s'han repartit uns 300 díptics.