El ple de la Diputació aprova aportar 6 MEUR al Parc de la UdG i concreta que ho farà en 3 anys

El president Pere Vila retreu al rector que "no vulgui escoltar" i posi en entredit el compromís de la corporació

La Diputació de Girona ha aprovat, en el ple d'aquest dimarts, el compromís d'aportar 6 MEUR per evitar la liquidació del parc, actualment en concurs de creditors. Es tracta d'una "manifestació de voluntat" que explicita que la corporació, que és patrona de la Fundació Privada Parc Científic i Tecnològic, posarà els diners en tres anys. És el primer cop que la Diputació fixa el termini i ho ha fet per donar més garanties de cobrament a l'Estat, que és el principal creditor.

L'acord s'ha aprovat amb 24 vots a favor (l'equip de govern de CiU i els diputats del PSC, ERC i Independents de la Selva) i el vot en contra del diputat de la CUP. El dictamen acorda "manifestar la voluntat de la Diputació de Girona de col·laborar de forma activa per tal d'assolir una solució satisfactòria i raonable per a la viabilitat del parc". El president Pere Vila ha recordat que aquest compromís és la màxima garantia que poden donar perquè, com que el parc està en concurs de creditors, és il·legal que les administracions públiques facin aportacions de diners.

En aquest sentit, Pere Vila ha carregat contra l'opinió del rector de la UdG, Sergi Bonet, quan ha posat en dubte que n'hi hagi prou amb simples declaracions d'intencions per assegurar a l'Estat el cobrament de part del deute que arrossega el parc. "És la màxima garantia que podem donar i si algú en troba una altra abans del dia 10 de novembre –data fixada per a la Junta de Creditors- que m'ho digui i convocarem un altre ple", ha reptat Vila.

"Deixar clar el compromís de la Diputació de Girona, no rebem de bon grat segons quines manifestacions que s'han fet que diuen que les resolucions no tenen importància o són paper mullat", ha criticat el president, que ha afegit que el parc trobarà sempre "un aliat" en la corporació que presideix. "Ens sorprenen, i ho dic molt decebut, segons quines manifestacions dient que la feina que s'ha fet no és important", ha lamentat.

Al llarg de la seva intervenció, Vila ha endurit el to i ha reiterat que mentre hi hagi el concurs de creditors, les administracions no poden posar-hi diners. "Perquè la llei ho impedeix, no sé com dir-ho més clar perquè sembla que hi ha gent que no vol escoltar o no ho vol entendre". "Ha quedat clar, o torno a repetir?", ha preguntat amb contundència el president durant el ple.

PSC, ERC i IdS, a favor

El punt 8 de l'ordre del dia ha rebut el suport dels diputats del PSC, d'ERC i d'IdS. El portaveu socialista, Juli Fernández, ha argumentat que el seu partit "sempre ha estat partidari del parc" i entenen que el que es planteja ara és un dilema; o posar-hi diners per salvar-lo o fer que inevitablement entri en liquidació. "Segurament la gestió no ha estat la correcta però hem de decidir si assumim el compromís perquè, si no ho fem, la situació seria encara pitjor", ha detallat. Fernández ha demanat a Pere Vila que, a partir d'ara, tots els grups amb representació a la corporació tinguin la màxima informació dels passos que es vagin donant perquè el parc tingui viabilitat econòmica.

El portaveu d'ERC, Pau Presas, ha dit que Girona "no es pot permetre el luxe de deixar perdre el parc" i, tot i que també consideren que hi ha hagut mala gestió i mala planificació des de l'inici, sosté que en els darrers exercicis hi ha hagut un "canvi de tendència". "Les conseqüències de perdre'ls són imprevisibles i segur que no serien bones", ha afirmat. ERC demana, però, que s'adoptin tres compromisos en forma de deures. Primer, vincular l'aportació al pla de viabilitat econòmica del parc; segon, que també es faci un estudi de viabilitat tècnica i jurídica i, tercer, que la Diputació de Girona "posi ordre" al seguit de patronats, consorcis i fundacions dels quals forma part per evitar que es repeteixin situacions d'aquest tipus.

La mamella ha de continuar rajant

L'únic vot en contra ha estat el del diputat de la CUP, Lluc Salellas. "Això no vol dir que en oposem al parc en si, al que som contraris és a aquestes operacions d'últim moment que s'estan movent", ha argumentat el diputat. Salellas ha recordat a la majoria dels partits que tenen representació al ple que van formar part dels inicis del parc i, per això, afegeix que troba a faltar un anàlisi crític de la situació per saber per què s'ha arribat a aquest punt, al límit de la liquidació. "L'informe de l'administrador concursal deixa molt clar que no s'ha fet gairebé res bé però des de la Diputació no hem sentir que s'assumeixi cap tipus de responsabilitat", ha criticat.

Altres qüestions que generen dubtes a la CUP és saber per què el sector privat que també forma part de la Fundació no posa ni un euro per salvar el parc. "La Cambra de Comerç o la Foeg són part de la fundació, per què aquesta gent no hi posa diners, per què estem les institucions públiques, una vegada més, posant-ho tot", ha qüestionat Salellas. "Estem parlant ja de 48 MEUR públics que ha costat el projecte i encara sembla que la mamella ha de continuar rajant", ha lamentat.

Lluc Salellas també ha dit durant la seva intervenció que, a dia d'avui, encara ningú li ha justificat per què la Diputació ha de posar justament 6 MEUR i no una altra quantitat. El president li ha respost que és un càlcul que es va fer del valor dels metres quadrats que hauria d'adquirir la corporació. "Com que no volíem descapitalitzar el parc, vam decidir fer l'aportació sense comprar els edificis però ja anuncio que ens estem plantejant revocar aquesta decisió i adquirir-los", ha dit Pere Vila que s'ha compromès a portar aquest debat al ple quan sigui el moment i adoptar plegats una postura.

Suport als encausats pel 9-N

Amb motiu de les causes judicials obertes arran de la consulta del 9-N, tots els grups polítics han aprovat una moció en suport a l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, i als exconsellers Joana Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau i, també, a altres persones que puguin resultar encausades. La corporació ha mostrat el seu rebuig a considerar que "en cap cas posar les urnes pot constituir delicte, ja que són eines de democràcia". En aquest mateix sentit, els grups polítics a la Diputació de Girona ha manifestat el seu suport als ajuntaments que han rebut un requeriment per obrir les seves dependències el 12 d'octubre.