Madrenas reitera al ple de Girona el compromís de posar 2 MEUR al Parc Científic i critica el paper de l'Estat

El ple aprova la moció per estudiar municipalitzar el servei d'aigües amb els vots de l'equip de govern, ERC i la CUP

La situació que viu el Parc Científic i Tecnològic de la UdG, que té exactament un mes de marge per salvar-se de la liquidació, ha passat pel ple de Girona. Només de començar, l'alcaldessa ha pres la paraula per reiterar el compromís "clar i diàfan" de l'Ajuntament de posar 2 MEUR al complex de la Creueta un cop superi el concurs de creditors.

"És un compromís que hem pres des de fa temps i que es manté inalterable", ha subratllat Madrenas. L'alcaldessa de Girona ha reiterat que confien en "la viabilitat" del complex i, en una referència velada al rector de la UdG, ha dit que tant els dos oficis com la declaració d'avui són "més que suficients" per deixar clara la voluntat del consistori.

Tot i que el rector demanava que aquest compromís s'aprovés per ple, Madrenas ha volgut deixar clar que això no ho faran perquè així els hi han aconsellat els serveis tècnics. "Jurídicament no hi ha cap altra manera", ha dit l'alcaldessa. "El problema serà per qui no s'ho cregui", ha afegit Madrenas, lamentant la "manca de respecte" cap a l'Ajuntament.

Marta Madrenas, però, no s'ha quedat aquí. L'alcaldessa també ha aprofitat per retreure a l'Estat que demani "més esforços" a les administracions –fins i tot, coresponsabilitat- per poder salvar el Parc Científic. "Per a la ciutat, 2 MEUR no són una quantitat menor sinó important, sobretot tenint en compte que l'Ajuntament només té un patró a la Fundació del parc; Déu n'hi dó el que fem", ha dit. I ho ha reblat insistint que, si bé els ciutadans entenen que es destinin aquests diners a evitar la liquidació del complex, "no passaria el mateix si la quantitat fos gaire més elevada".

El PP contra la Generalitat i la CUP, escèptica

La portaveu del PP, Concepció Veray, ha aprofitat el torn de paraula per admetre que al consistori "no se li pot demanar més", però sí a la Generalitat. Veray ha recordat que l'Estat, la Diputació i l'Ajuntament posaran diners "a fons perdut". El primer, condonant part del deute, i els altres dos, destinant-hi 2 i 6 MEUR respectivament.

"En canvi, la Generalitat comprarà l'edifici de l'ICRA, deixarà de pagar-ne el lloguer i serà l'única que en traurà alguna cosa a canvi", ha criticat Veray. La portaveu popular ha retret que el Govern, no complint els seus compromisos d'inversió amb el Parc Científic, és "el culpable de la situació actual" i, per això, creu que és a la Generalitat a qui cal demanar-li "més exigència".

Per la seva banda, el portaveu de la CUP, Lluc Salellas, ha volgut deixar clar que el consens que ha esgrimit l'alcaldessa per destinar 2 MEUR al Parc Científic "no és absolut". I aquí, Salellas ha dit que, a parer del seu grup, el complex "no ha complert ni molt menys les expectatives".

"Ens veiem obligats a abocar quantitats de diners a un objecte que no acabem de definir; som escèptics amb la situació", ha subratllat. Lluc Salellas també ha recordat que hi ha un informe de la Diputació, fet arran del concurs de creditors, que els "preocupa", perquè diu que no es veu que el Parc Científic i Tecnològic sigui viable a mitjà termini. Per això, el portaveu de la CUP ha conclòs: "Cal un debat a fons al voltant del projecte".

La moció per l'aigua, endavant

D'altra banda, i sense cap sorpresa, el ple ha aprovat la moció consensuada per l'equip de govern, ERC i la CUP per estudiar municipalitzar el servei d'aigües a la ciutat. El text s'ha aprovat amb els 22 regidors que sumen aquests grups, però no ha rebut l'aval ni de C's ni del PP. Els dos regidors taronges s'han abstingut, i Concepció Veray, en contra.

A l'escrit, els quatre grups es conjuren a treballar perquè Agissa sigui pública l'any 2020 (moment en què acaba el termini de la concessió actual). Això sí, sempre i quan els estudis tècnics determinin que aquesta sigui "la millor opció". Durant l'exposició de motius, el regidor de la CUP Lluc Salellas ha agraït "el consens" entre "els quatre partits demòcrates de l'Ajuntament" per poder tirar endavant la moció.

Salellas ha recordat que l'empresa mixta està a l'ull de l'huracà, precisament perquè les auditories han detectat "irregularitats" i perquè el jutjat investiga el seu exconseller delegat per administració deslleial. El regidor cupaire ha recordat que, en alguns casos, la gestió de l'aigua a les ciutats està en mans de "màfies" –"no dic que aquest sigui el cas de Girona", ha puntualitzat- i ha demanat a l'alcaldessa que "no tingui por" per municipalitzar el servei.

Des d'ERC, el regidor Martí Terés s'ha afegit a l'esperit de la moció. Sí que els republicans han demanat, però, que als pressupostos del 2017 s'hi habiliti una partida per poder encarregar els estudis necessaris que "demostrin la viabilitat" de convertir Agissa en una empresa pública.

El portaveu de CiU, Carles Ribas, ha volgut posar l'accent en què allò important de la moció és que avui es posen les bases per "treballar i analitzar" sobre quina és la fórmula que ha de tenir l'empresa mixta. De fet, ha dit que hi havia altres possibilitats apart de la municipalització –ha esmentat les cooperatives- que també s'hauran d'analitzar. "En definitiva, allò que ens preocupa no són els resultats sinó el mètode, per poder garantir el millor servei als ciutadans", ha dit.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona ha recordat que "els dubtes" que hi ha al voltant d'Agissa són els motius pels quals s'ha decidit estudiar la municipalització del servei. Marta Madrenas també ha explicat que diversos tècnics dels tres ajuntaments (Girona, Salt i Sarrià) faran una intervenció damunt Agissa, i que seran ells els qui aniran informant trimestralment la comissió de seguiment del procés.

"El senyor Salellas ha dit que ells no renuncien a dir que són municipalitzadors, però nosaltres no ho som tant; per tant, analitzarem, i com que no volem caure en apriorismes, si aquesta és la millor opció ho farem", ha dit Madrenas. L'alcaldessa de Girona ha reiterat que, de totes maneres, allò més important que s'ha de garantir és el servei. I ha volgut llançar un missatge de calma als treballadors d'Agissa, dient que se'ls tindrà en compte i se'ls escoltarà en el procés que comença avui.

C's s'ha abstingut perquè, tot i que estan d'acord amb impulsar els estudis, critiquen que la CUP "doni per fet" que el servei s'ha de municipalitzar. I la portaveu del PP, Concepció Veray, hi ha votat en contra perquè no ha tolerat que Salellas es referís als qui han consensuat la moció com els "únics partits demòcrates" del ple, sense tenir en compte la resta.

Prohibit vendre alcohol de matinada

D'altra banda, el ple també ha aprovat una modificació de l'Ordenança de Civilitat per prohibir que les botigues que estiguin obertes les 24 hores puguin vendre alcohol durant la matinada. El text impedeix que, a partir d'ara, n'ofereixin entre les onze de la nit i les vuit del matí. La modificació ha tirat endavant amb els vots de l'equip de govern, C's i el PP. Els regidors d'ERC s'han abstingut i els de la CUP hi han votat en contra.