El Parc Científic demana ajornar un mes la junta de creditors per renegociar el deute amb l'Estat

Bonet demana a Ajuntament i Diputació que aprovin per ple el compromís de pagar els diners

Baló d'oxigen per al Parc Científic que li permeti renegociar el deute. Això sí, l'última paraula per aconseguir-lo la té l'Estat. El patronat del Parc ha entrat un escrit al Jutjat Mercantil de Girona sol·licitant que la junta de creditors, prevista per aquest dijous, s'ajorni fins d'aquí a un mes i així poder guanyar temps per lligar un acord que li permeti aixecar el concurs.

El rector de la UdG, Sergi Bonet, ha admès que si demà es fes la junta, seria "altament improbable" sortir del Jutjat Mercantil sense veure's abocats a la liquidació. "El nostre principal creditor és el Ministeri d'Hisenda, i encara hi ha força diferències perquè l'acord es pogués signar demà", ha explicat.

Ara bé, Bonet també ha dit que en aquests últims dies hi ha hagut "elements positius que s'han posat sobre la taula", i que els porten a pensar que, si disposen d'aquest mes de coll, el conveni es pot desencallar. Amb això, el president del Parc es referia a l'escrit que li van fer arribar l'alcaldessa de Girona i el president de la Diputació, on refermaven el compromís de posar diners per salvar el complex. En concret, 2 MEUR a pagar en un termini de vint anys des del consistori, i 6 MEUR des de la Diputació (en aquest cas, sense concretar temps).

Fins demà a les deu del matí

El rector i president del Parc confia que, amb tots els passos que s'han fet fins ara, el Ministeri d'Hisenda i l'advocacia de l'Estat s'avinguin a ajornar la junta. "D'acord amb les converses que hi hem mantingut, tot fa pensar que ens trobarem amb aquesta complicitat", ha dit Bonet. Per saber-ho del cert, però, caldrà esperar fins demà a les deu del matí, moment en què les parts es trobaran al Jutjat Mercantil.

Si hi ha ajornament, cosa que el rector subratlla com a "altament probable", el Parc Científic tindrà un nou termini sobre la taula per renegociar el deute. En total, el que arrossega s'eleva a 42,3 MEUR, dels quals 27,6 corresponen a l'Estat.

Sobre aquest global, ja hi ha entesa amb Hisenda per eixugar-ne la meitat (13,8 MEUR). L'Estat faria una quitança del 45% i el deute restant es tornaria en un termini de deu anys.

Les divergències, però, arriben sobretot al parlar de l'altra meitat. La UdG s'ha compromès a pagar 3,4 MEUR, i ja ho ha passat pel Consell Social. L'Ajuntament i la Diputació, 2 i 6 MEUR respectivament. I la Generalitat també hi aportaria 4,9 MEUR, que servirien per comprar part de l'edifici de l'ICRA. Tots aquests diners permetrien cobrir els 13,8 MEUR restants i, a més, tenir prou coixí per continuar tirant endavant el pla de viabilitat del Parc Científic.

Aprovar-ho per ple

Sergi Bonet, però, insisteix en què no n'hi ha prou amb l'escrit que li van fer arribar l'alcaldessa de Girona i el president de la Diputació per poder negociar un acord amb ferm amb l'Estat. "No té validesa si no es fa des del si de les institucions", ha assegurat el rector de la UdG.

Per això, Bonet ha instat Ajuntament i Diputació a passar-ho per ple, a imatge del què ja es va fer al Consell Social de la UdG. És a dir, a aprovar el compromís de començar a pagar les quantitats fixades tan bon punt se signi l'acord i s'aixequi el concurs. Amb això, sosté el rector, es faria el "tràmit correcte".

A més d'això, Sergi Bonet tampoc ha amagat que caldria aconseguir que l'Estat s'avingués a cobrar els diners en els terminis fixats (en el cas del consistori, fins a vint anys). El rector de la UdG ja ha avançat que, generalment, l'Estat dóna el vistiplau a la quitança de part del seu deute si l'altra part (en el cas del Parc, els 13,8 MEUR) se li paga gairebé al comptat o, a tot estirar, en un termini d'entre cinc i set anys.

Sigui com sigui, la pilota es troba ara en mans del Ministeri d'Hisenda i l'advocacia de l'Estat. Seran ells els qui demà avalaran o no l'ajornament de la junta de creditors. D'ençà que el Parc Científic de la UdG va presentar concurs el gener del 2015, les mesures de reestructuració i estalvi han permès que guanyés tresoreria i evitar incrementar el deute. El pla de viabilitat va permetre obtenir l'any passat, per primer cop, un benefici abans d'impostos de 606.000 euros.

Tuit desafortunat

La presidenta del Consell Social de la UdG, Rosa Núria Aleixandre, ha fet saltar les alarmes aquest matí quan ha tuitejat: "Un mal dia per a la UdG i per a la societat, el parc científic va liquidació. Teníem una bona eina i malgrat els esforços dels darrers anys..." El rector de la UdG l'ha definit com una "temeritat" i ho ha lamentat "moltíssim", perquè precisament Aleixandre avui es trobava a Madrid i no "tenia informació de primera mà" de com ha acabat la reunió del patronat. És a dir, demanant al Jutjat Mercantil l'aplaçament.

Poc després que Bonet hagi comparegut davant els mitjans, la presidenta del Consell Social ha rectificat. I al seu compte de Twitter, ha piulat: "L'esperança és l'últim que s'ha de perdre. Les paraules del rector, que deu saber més que jo, ens deixen veure un raig de llum en la foscor". I ho ha acompanyat de l'icona on apareix un sol.