El Festival de Peralada tanca la 30a edició amb 25.600 espectadors i un 91% d'ocupació

El grup britànic Simply Red abaixa el teló d'un certamen trufat de propostes de música i dansa

El Festival de Peralada ha continuat creixent en nombre d'espectadors. Un total de 25.600 persones ha assistit aquest estiu a algun dels espectacles que han omplert de cultura aquest racó de l'Alt Empordà.

L'auditori, la biblioteca i els jardins del castell, així com l'església del Carme, han acollit els 23 espectacles programats, que un any més han combinat lírica, dansa i música pop.

Èxit del 'Turandot' oriental i contemporani de Mario Gas

La versió oriental i contemporània de la última òpera de Giacomo Puccini, 'Turandot', sota la direcció artística de Mario Gas i amb Paco Azorín com a escenògraf, ha estat un dels plats forts d'aquesta edició. El públic va omplir de gom a gom el pati de butaques les dues nits de funció, el 6 i 8 d'agost.

Entre el repartiment s'hi van comptar Iréne Theorin (Turandot), Roberto Aronica (Calaf), Maria Katzarava (Liù), el Cor Intermezzo, el Cor infantil Amics de la Unió, i la Gran Orquestra del Liceu, dirigits per Giampaolo Bisante. L'espectacle va mobilitzar unes 250 persones entre cantants, actors, cors i orquestra, i es van utilitzar més de 500 vestits.

L'escenografia va sortir íntegrament de tallers empordanesos. Un fet que ja va tenir lloc amb les òperes 'Andrea Chénier' l'any 2014 i 'Otello' de Verdi el 2015. Totes tres apostes han servit per evidenciar la capacitat del festival en la producció, des de la iniciativa privada, dins del camp de l'òpera internacional.

Àmplia llista d'estrenes

A banda de 'Turandot', la 30a edició del Festival de Peralada ha vist com s'estrenaven 'Combattimento', un homenatge a Claudio Monteverdi; 'Alexandre el Gran', de Xavier Sabata; 'J'ai deux amours', d’Alfonso Vilallonga i Marco Mezquida; i Nocturn a Peralada, d’Albert Guinovart; i l'ària Cocco e Cocomero', d'Alberto García Demestres. Aquestes dues últimes peces eren estrenes absolutes.

Gala lírica de celebració

Primeres veus del panorama internacional com Sondra Radvanovsky, Eva Maria Westbroek, Carlos Álvarez, Marcelo Álvarez i Ambrogio Maestri es van posar sota les ordres de Daniele Rustioni i al costat de l'Orquestra de Barcelona i Nacional de Catalunya per aportar emoció a la gala lírica de celebració dels 30 anys de vida del festival. La nit va estar presentada per l'actor Àngel Llàcer, que va recitar fragments de l'obra shakespeariana.

Veus destacades

També hi ha hagut recitals de caire íntim a l'església del Carme. És el cas de les actuacions de la soprano Olga Peretyatko, la mezzosoprano Anita Rachvelishvili, el tenor Bryan Hymel i el contratenor Xavier Sabata. Per la seva part, la soprano Sara Blanch, primera artista resident del festival, ha seduït el públic en espectacles com 'I want to be a diva', de caire familiar i amb la participació de Tortell Poltrona.

Varietat musical

El pianista xinès Lang Lang va obrir una edició que ha comptat amb grups i solistes tan variats com Pink Martini, Seal, Diana Krall, Ezio Bosso, La Unión, The Original Blues Brothers Band, el retorn d'El gusto es nuestro o Simply Red.

Dansa d'alt nivell

La dansa, una altra de les passions del festival, ha tingut dos noms propis: Ailey II i Roberto Bolle and Friends. En els dos casos aquesta ha estat la primera vegada que aquestes companyies actuaven a l'estat espanyol.

Novetats i altres grans xifres

En el marc del certamen, s'ha dut a terme la primera edició del Campus Peralada, una iniciativa encara en fase de creixement que ha portat fins a l'Auditori del Parc del Castell 156 nois que reben formació musical, interpretativa o de dansa en centres o entitats de les comarques gironines.

En aquesta edició, s'han acreditat 94 mitjans de comunicació, 21 dels quals internacionals. Un total de 45 empreses han donat suport al festival, que enguany ha tingut un pressupost global de 4,2 milions d'euros.