El ministeri vol que li retornin el deute del Parc Científic de la UdG en deu anys

El rector diu que s'ha fet "un pas endavant" en les negociacions

Les negociacions per arribar a un acord entre l'Estat i els patrons del Parc Científic i Tecnològic de la UdG avancen. Aquest dijous es van tornar a reunir a Madrid i a la trobada també hi van participar representants de l'Agència Tributària, que és qui ha d'avalar el conveni entre el ministeri i el parc.

La situació de l'equipament és complicada perquè arrossega un deute de més de 27 MEUR amb el ministeri, el seu principal creditor. Aquesta situació va portar que, al gener de 2015, el parc presentés concurs de creditors. El rellotge continua corrent i la data marcada en vermell al calendari és el 29 de setembre, el darrer dia fixat pel jutjat perquè les parts rubriquin un acord.

Fins al moment, el compromís per part de les institucions és aportar fins a 16,3 MEUR en un termini màxim de disset anys. D'aquests, 6 MEUR els aportaria la Diputació de Girona, 5 MEUR la Generalitat (a través de la compra de part de l'edifici de l'ICRA), 3,3 MEUR la universitat i 2 MEUR l'ajuntament. Segons ha explicat el rector, Sergi Bonet, l'Estat "veu bé" aquestes condicions però els ha demanat que escurcin el termini de pagament i que retornin tots els diners en un màxim de deu anys. El rector ha destacat que, en principi, el ministeri estaria disposat a perdonar la resta del deute, que és més del 40%.

Ampliar el pla de viabilitat

A més, també demana que s'ampliï el pla de viabilitat que han presentat. Bonet ha explicat que han aconseguit redreçar la situació del compte d'explotació del parc, que ha estat negatiu durant molts anys. Gràcies a alguns canvis de gestió i a l'aprofitament de tots els espais, han aconseguit capgirar-ho i tancar dos exercicis seguits amb superàvit: 400.000 euros el 2014 i 600.000 el 2015. Tot i això, el ministeri vol que en el pla de viabilitat s'incloguin nous escenaris i que, per exemple, s'argumenti com es mantindrien els números en la hipotètica situació que els ingressos baixessin.

"El ministeri no només està preocupat per la part de deute que ha de perdonar o pels anys en què s'ha de pagar, sinó que també vol tenir un pla de viabilitat mentre duri el retorn dels diners", ha manifestat el rector. Ara, després de conèixer aquestes noves condicions, el rector i la direcció del parc s'han de reunir amb la resta de patrons per tal d'avaluar si poden complir-les i enviar tota la documentació com més aviat millor cap a Madrid.

Bonet és optimista i creu que s'ha fet "un pas endavant" en aquesta segona reunió, tot i que reconeix que "no és definitiu". "Ara ja complim les quatre condicions que ens demanava el ministeri", ha remarcat. El rector avança que les setmanes que queden fins al 29 de setembre seran "intenses" però creu que arribaran a bon port i que podran aconseguir aixecar el concurs de creditors.