El 83% ha suspès el curs online del Celler de Can Roca sobre cuina al buit

Els vídeos d'aprenentatge, rodats al restaurant gironí i la Masia (I+R), han rebut 323.000 visites

Gairebé 3.000 estudiants d'arreu del món, el 17% dels inscrits, han finalitzat amb èxit el curs impulsat pel Campus Alimentació i Gastronomia de la Universitat de Girona (UdG) i El Celler de Can Roca per iniciar-se a la cuina al buit. Entre els quals, el 25% procedeixen de països llatinoamericans.

La formació s'ha impartit amb la metodologia MOOC, molt estesa als Estats Units i basada en continguts d'accés gratuït a través d'Internet. En concret, el curs ha constat de 57 vídeos, tots rodats íntegrament a la cuina del restaurant gironí i la Masia (I+R), l'espai de desenvolupament creatiu dels germans Roca. Els audiovisuals han rebut 323.000 visites des del 2 de maig, quan va donar-se el tret de sortida a aquest MOOC, el més sol·licitat dels que la UdG ha ofert als seus alumnes durant el curs 2015-2016.

Ampliació:

El curs 'Introducció a la cuina al buit del Celler de Can Roca' va començar el 2 de maig i va comptar amb més de 18.000 inscrits. Organitzat en sis mòduls i dinamitzat a través de la plataforma Miríada-X, el MOOC ha estat impartit per Salvador Brugués, cuiner especialista en aquesta tècnica culinària.

La cuina al buit s'emmarca en el corrent "del futur" de la cocció a baixa temperatura, que busca transformar els aliments del cru a la cocció amb "el màxim respecte" cap al producte, en paraules del xef Joan Roca.

El considerat com a millor cuiner del món, ha destacat que el curs respon al "compromís" del Celler amb la formació i la voluntat de "compartir el coneixement a d'altres latituds". Per al rector de la UdG, Sergi Bonet, aquest programa de formació “contribueix enormement a la vocació internacional de la Universitat de Girona, capaç d'atraure estudiants d'arreu del món".

Sistema innovador d'aprenentatge

El Massive Online Open Course (MOOC) és una tipologia de curs gratuït i a distància, molt estès als Estats Units, que pretén compartir i difondre coneixement a partir dels materials audiovisuals que els professors posen a disposició dels alumnes a través de la web i dels debats que es plantegen en l'aula global.

La UdG va ser una de les primeres universitats catalanes que es va sumar a la tendència anglosaxona dels MOOC i, des del curs 2012-2013, ha ofert diversos cursos que han comptat amb més de 15.000 inscrits d'arreu del món. Aquest curs acadèmic, a banda del MOOC sobre cuina al buit, també s'han ofert quatre opcions més: 'Química zero: eines per creuar el pont cap a la Universitat'; 'Màgia, ciència i secrets confessables'; 'Física Bàsica Aplicada: Medi ambient i tecnologia' i 'Canvis en el turisme contemporani'.