Més de 13.500 inscrits al curs virtual sobre cuina al buit que ofereixen la UdG i el Celler de Can Roca

Tots els continguts de la formació s'han rodat al restaurant gironí i a la Masia (I+R)

Més de 13.500 persones de diferents països s'han apuntat al curs gratuït que el Celler de Can Roca i la UdG ofereixen a través d'Internet per iniciar-se a la cuina al buit.

Es tracta del que es coneix com a MOOC, una modalitat de formació a distància on els alumnes poden trobar tots els continguts penjats a Internet. La UdG es va afegir a aquest tipus de cursos el curs 2012-2013 i, des de llavors, ha aglutinat més de 15.000 inscrits arreu del món. El curs sobre la cuina al buit és, de llarg, el que més ha cridat l'atenció entre alumnes de països com EUA, Brasil, Mèxic o Regne Unit.

La formació comença el 2 de maig i es divideix en sis mòduls. Tots els continguts s'han rodat al mateix restaurant del Celler de Can Roca –considerat el número 1 de la cuina mundial- i també a La Masia (I+R).. Els alumnes poden aconseguir un certificat del curs si superen una avaluació final.

Ampliació:

La Universitat de Girona (UdG) i El Celler de Can Roca van formalitzar al gener una col·laboració per transferir coneixement cap a la societat a través de la creació del Centre d'Innovació en Gastronomia de Girona. Una de les primeres activitats ha estat la creació d'un Massive Online Open Course (MOOC) sobre la cuina al buit.

El MOOC és una tipologia de curs gratuït i a distància, molt estès als Estats Units, que pretén compartir i difondre coneixement a partir dels materials audiovisuals que els professors posen a disposició dels alumnes a través de la web i dels debats que es plantegen en l'aula global.

Un certificat per acreditar que s'ha superat el curs

El curs, que arrenca el 2 de maig, ha despertat un fort interès i ja hi ha més de 13.500 inscrits. Els alumnes són de diversos països, com per exemple Colòmbia, Mèxic, EUA, Regne Unit, Holanda, Brasil i diversos punts de l'estat espanyol.

La formació s'ha organitzat en sis mòdul, que requereixen una dedicació setmanal d'entre 3 i 8 hores en funció del curs. Tots els continguts s'han rodat íntegrament a la cuina d'El Celler de Can Roca i a La Masia (I+R), espai de desenvolupament creatiu que es troba just davant del restaurant. El curs està impartit per Salvador Brugués, cuiners especialista en aquesta tècnica de cocció a baixa temperatura. El curs ofereix les bases de la tècnica de la cuina al buit des de l'experiència del restaurant.

Un cop s'han seguit tots els mòduls, al final del curs els inscrits s'han de sotmetre a una avaluació per aconseguir una certificació conforme han superat el curs. Aquest criticat sí que té un cost de gestió.

El xef del Celler, Joan Roca, ha destacat que es tracta d'un curs universitari de format innovador. "Respon al compromís d'El Celler de Can Roca amb la formació i a la voluntat de compartir el coneixement obrint a d'altres latituds la possibilitat de fer-los viure els avenços a la cuina del restaurant", ha manifestat.

Per al rector de la UdG, Sergi Bonet, aquesta iniciativa conjunta situa les dues entitats en una posició capdavantera pel que fa a la docència i a la internacionalització. El rector, a més, destaca que els MOOC són "un pas més en l'extensió universal i gratuïta dels cursos universitaris".

El curs, es desenvolupa en el marc del Campus de l'Alimentació i la Gastronomia de la UdG. Es tracta d'una plataforma que facilita la transferència de coneixement i tecnologia universitària cap a les empreses i institucions del sector de l'alimentació i la gastronomia.

Oferta de MOOC des del curs 2012-2013

La UdG va ser una de les primeres universitats catalanes que es va sumar a la tendència anglosaxona dels MOOC i, des del curs 2012-2013, ha ofert diversos cursos que han comptat amb més de 15.000 inscrits d'arreu del món. Aquest curs, a banda del MOOC sobre cuina al buit, també s'ofereixen quatre cursos més: 'Química zero: eines per creuar el pont cap a la Universitat'; 'Màgia, ciència i secrets confessables'; 'Física Bàsica Aplicada: Medi ambient i tecnologia' i 'Canvis en el turisme contemporani'.