Un dels cotxes implicats en l'accident de Pont de Molins anava amb excés de velocitat

Els joves, d'entre 19 i 22 anys, duien feixos de bitllets amb més de 5.000 euros

La investigació apunta que un dels cotxes implicats en l'accident mortal a l'N-II a Pont de Molins (Alt Empordà) anava amb excés de velocitat.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha informat que el conductor del vehicle amb matrícula francesa que circulava en sentit sud ha perdut el control després d'una corba, he envaït el carril contrari i ha envestit "de forma brutal" l'altre cotxe.

Els cinc joves que anaven al vehicle que ha provocat l'accident han mort. Tenien entre 19 i 22 anys. Cap duia cinturó de seguretat.

L'autòpsia revelarà també si el conductor havia begut. Al vehicle hi han trobat diversos feixos de bitllets amb més de 5.000 euros.

A l'altre cotxe, que anava en direcció França, hi anaven tres persones que anaven a treballar a un restaurant al Pertús. Dos han mort i el conductor està ingressat a l'hospital Trueta de Girona.

Ampliació (13:54h):

El conseller d'Interior ha explicat que la investigació oberta pels Mossos d'Esquadra apunta que la causa de l'accident mortal d'aquest dissabte al matí ha estat l'excés de velocitat. "Tot fa pensar que l'accident l'ha provocat el cotxe que baixava", ha detallat Jordi Jané.

El vehicle, un Volkswagen Golf amb matrícula francesa, circulava en sentit sud per la carretera N-II. Segons ha explicat Jané, després d'una corba a la dreta el conductor ha perdut el control del cotxe, ha fet un cop de volant que l'ha fet derrapar per la carretera, que era molla, i ha impactat contra un Dacia Sandero que anava en direcció França. "El xoc ha estat inevitable per a l'altre vehicle", ha concretat el conseller.

Els cinc ocupants del Golf han mort. El conseller ha explicat que tenen la documentació de quatre de les cinc víctimes. Són joves residents a França d'entre 19 i 22 anys i de nacionalitats francesa, tunisiana i marroquina. Dos d'ells són germans. Jané ha explicat que l'impacte ha estat "brutal" i "a gran velocitat" i que cap dels ocupants d'aquest cotxe duia el cinturó de seguretat.

A l'altre vehicle hi anaven tres homes, veïns de Figueres, que es dirigien al Pertús a treballar a un restaurant. El conductor ha sobreviscut però està ingressat en estat greu a l'hospital Josep Trueta de Girona, on l'han hagut d'intervenir d'urgència. Els altres dos ocupants han mort. Tenien 38 i 31 anys i eren de nacionalitats marroquina i colombiana. El copilot duia el cinturó de seguretat però el viatger que anava al seient del darrere no. L'ajuntament de Figueres decreta dos dies de dol i convoca un minut de silenci dilluns a les dotze.


"Sis de les set víctimes mortals no duien el cinturó de seguretat i l'equip mèdic que atén el conductor al Trueta ens ha dit que si no l'hagués portat seria ara una víctima mortal més", ha afirmat Jané que recorda que "cal dur el cinturó de seguretat sempre". A més, l'autòpsia al conductor del Golf revelarà si havia begut o consumit drogues. "Eren joves i és nit de divendres a dissabte, s'ha d'investigar", ha explicat.

A l'interior del vehicle que ha provocat l'accident, els Mossos d'Esquadra hi han trobat feixos de diners en efectiu. Segons ha explicat el conseller, en un sol dels feixos hi ha 5.200 euros. "Confirmem que hi ha els diners i hi ha una investigació penal oberta", ha afirmat Jané que, per ara, no apunta cap hipòtesi de l'origen dels diners però sí que concreta que no hi ha indicis que facin sospitar que el Golf anés a gran velocitat perquè fugís.

N-II, carretera negra

L'accident de Pont de Molins és el tercer més greu en els darrers quinze anys a Catalunya, després del de Freginals de mes passat en el qual van morir tretze persones i un xoc a Fogars de la Selva del 2003 on van perdre la vida vuit persones.

Jordi Jané ha explicat que el punt quilomètric concret on hi ha hagut el xoc mortal no és especialment conflictiu però recorda que la carretera Nacional II al seu pas per les comarques gironines sí que és una via negra amb una elevada sinistralitat. Tot i que la mesura de prohibir el pas de camions ha fet baixar el nombre d'accidents i sobretot els greus, recorda que és una via pendent de desdoblar per part del govern espanyol "des de fa més de 20 anys".

Al lloc de l'accident hi ha un carril per cada sentit de la circulació i línia contínua. "És una via internacional amb molt trànsit i amb un desdoblament pendent que cada any reclama el territori quan es tramiten els Pressupostos Generals de l'Estat però que, després de vint anys, continua igual", ha lamentat el conseller.

Aquest principi d'any està essent negre a les carreteres catalans. Han mort en accident de trànsit 50 persones. Durant el mateix període del 2015 en van ser 37 i en tot l'any anterior 176. Jané reitera que des de Trànsit i els Mossos no abaixaran la guàrdia a l'hora de fer controls per enxampar conductors infractors i conscienciar la ciutadania.