CiU i PSC es queden sols defensant el nou cartipàs a l'Ajuntament de Girona

L'oposició en bloc ha criticat el pacte

Aquest dimecres l'Ajuntament de Girona ha fet el darrer pas per endegar una nova etapa amb Marta Madrenas com a alcaldessa. El plenari ha celebrat una sessió extraordinària per aprovar el nou cartipàs municipal que, a partir d'ara, comptarà amb la incorporació de cinc nous regidors: quatre del grup del PSC i Narcís Sastre (CiU), que ocupa el lloc que deixa Albert Ballesta.

A partir d'avui, CiU i PSC governaran conjuntament a la capital gironina per primera vegada a la història de la democràcia. Un pacte que, en paraules de l'alcaldessa, Marta Madrenas, ha calgut bastir davant de les dificultats del govern de tirar endavant projectes. Segons considera, l'oposició ha aprofitat la situació en minoria de CiU per bloquejar l'acció de govern i "imposar els seus projectes". "Ens trobàvem amb exigències del tot o el res, estàvem alentits i calia tenir majories suficients per tirar endavant els projectes", ha justificat.

Madrenas ha fet un repàs de com quedaran dividides a partir d'ara les diferents àrees però no ha entrat a parlar de projectes ni de com es modifica el pla de govern després de la incorporació del PSC. "Pla de govern l'estem revisant amb el PSC i l'explicarem més endavant", s'ha limitat a dir. Tampoc ha parlat en cap moment dels sous dels nous regidors i dels canvis que experimenten en alguns casos. En el seu discurs, però, ha insistit que, malgrat tenir majoria absoluta, no pensen abusar-ne i que seguiran buscant consensos amb l'oposició per als temes cabdals a nivell de ciutat.

Pluja de crítiques des de l'oposició

Les explicacions de Madrenas no han convençut l'oposició, que de manera pràcticament unànime ha criticat l'acord amb el PSC i el nou repartiment de càrrecs dins del govern municipal. La primera en intervenir ha estat Concepció Veray (PPC) que ha lamentat que no s'hagin posat les xifres sobre la taula i que, per exemple, s'hagi obviat explicar que la portaveu socialista, Sílvia Paneque, passarà de cobrar 19.600 euros a 48.600 euros com a primera tinenta d'alcalde (60% més). Segons Veray, el nou cartipàs tindrà un cost de 492.000 euros anuals per contra dels 352.000 euros que tenia durant el mandat de Puigdemont o els 392.000 euros del cartipàs confeccionat amb Albert Ballesta.

Aquests càlculs, però, han estat contestat per l'alcaldessa, Marta Madrenas, i per Sílvia Paneque (PSC), que han remarcat que cal tenir en compte que es redueixen el nombre de càrrecs de confiança nomenats pel govern (de vuit a cinc) i també el sou dels que es mantenen. Segons sosté Madrenas, l'actual cartipàs suposarà un estalvi de 125.000 euros anuals "es miri com es miri i es sumi com es sumi".
Per part de C's, la portaveu, Míriam Pujola, ha qualificat el cartipàs de "nyap i d'agència de col·locació" perquè considera que s'han repartit àrees o se n'han creat de noves per no deixar "cap regidor sense retribució".

Des de la CUP, el regidor Lluc Salellas ha criticat que s'hagi confeccionat l'estructura del govern abans de conèixer quin és el programa de CiU i PSC per als propers tres anys. Per a Salellas, aquest és un cartipàs "fruit d'equilibris entre molts partits" i que s'ha dissenyat "per mantenir cadires". "Quin programa té el PSC que pot acabar pactant absolutament amb tothom, amb l'esquerra o l'extrema dreta, sense que passi res?", s'ha preguntat.

ERC, del vot positiu a la crítica aferrissada

Des d'ERC-MES, la portaveu, Maria Mercè Roca, també s'ha mostrat crítica amb el cartipàs. Els republicans van ser socis de Puigdemont al juny i van aprovar-li llavors el cartipàs. Ara, en canvi, han carregat fort contra el pacte amb els socialistes i han assegurat que el PSC incorre en "contradiccions" perquè criticava aspectes estant a l'oposició que ara, un cop al govern, no qüestiona.

A més, creu que és un pacte "entre dues debilitats" perquè el PSC havia caigut en la "irrellevància política" i CiU "no ha sabut o li ha fet mandra" governar en minoria. "Ara diuen que s'entenen quan el PSC no ha rebut el suport de CiU en cap de les mocions que ha presentat al ple, més enllà de l'estabilitat i de repartir regidories aquí no hi veiem res més", ha sentenciat.

El procés independentista, qüestionat?

Els partits sobiranistes també han posat sobre la taula que el pacte amb els socialistes suposa fer un pas enrere en la defensa del procés cap a la república catalana. Un extrem que ha negat taxativament l'alcaldessa, Marta Madrenas, que ha dit que el compromís amb el procés es manté intacte i que Girona "continuarà com a pal de paller" en aquesta defensa. A més, ha explicat que ja han demanat a l'AMI tornar a formar part de la junta directiva.

Per la seva banda, la portaveu del PSC, Sílvia Paneque, ha assegurat que han fet el pas endavant per entrar al govern perquè la "governabilitat de la ciutat és una circumstància determinant" i que ho han fet pensant en el benefici dels ciutadans. També ha remarcat que el partit podrà votar diferent que CiU en aspectes supramunicipals i ha assenyalat que el procés sobiranista "no té res a veure amb el dia a dia de la ciutat". "La gent ens escull per governar la ciutat i aquesta és la prioritat", ha conclòs.

Canvis i configuració del cartipàs

En el nou cartipàs municipal hi ha, a banda de l'àrea d'Alcaldia, set àrees més i, per tant, s'han creat set tinences d'alcaldia (sis per a CiU i una per al PSC). Berloso manté el càrrec de vicealcalde que es va crear quan Ballesta era alcalde i Paneque es converteix en la primera tinenta d'alcalde.

Un dels canvis principals de l'entrada del PSC és la creació de l'àrea d'Igualtat, Drets Socials, Treball i Seguretat, liderada per Sílvia Paneque. D'aquesta àrea en surten quatre regidories delegades i totes elles quedaran en mans de regidors socialistes: Joventut, Universitat i Prevenció de riscos laborals (Elisabeth Riera); Ocupació (que abans tenia Glòria Plana i que assumirà Joaquim Rodríguez); UMAT (Manuel Martín) i Seguretat, que passa de Joan Alcalà a Sílvia Paneque.

Aquest mandat, Marta Madrenas havia assumit l'àrea d'Urbanisme, que ara estarà en mans de Joan Alcalà, que també continuarà essent responsable de Mobilitat i Via Pública. En el nou cartipàs, Berloso deixa Serveis Socials (van al PSC) i passa a ser tinent d'alcalde de l'àrea de Sostenibilitat i Hàbitat Urbà (fins ara era responsabilitat de Carles Ribas, que manté Cultura però perd Sostenibilitat). Dins d'aquesta àrea també hi ha quatre regidories delegades: Associacions i Participació (Eduard Berloso); Paisatge i Hàbitat Urbà (se la queda el nou regidor Narcís Sastre, i que tindrà dedicació exclusiva); Cooperació la manté Cristòbal Sánchez i Salut, Eva Palau.