Denuncien que el sector turístic a Lloret de Mar va contractar menys personal del necessari

CCOO assegura que això comporta mà d'obra barata i de mínims

El model hoteler turístic de Lloret de Mar i la Costa Brava és de "mà d'obra barata i de mínims" perquè s'utilitzen empreses multiserveis que fan contractes precaris i amb salaris baixos. Ho afirma CCOO que aquest dijous ha denunciat que l'augment de visitants que hi ha hagut a la demarcació no s'ha traduït amb la mateixa proporció a un increment de llocs de treball al sector.

Durant el 2015, la demarcació va rebre 270.239 turistes més que l'any anterior, un 8,36% mentre que l'ocupació al sector turístic va créixer un 8,18%. On es veu, però, un clar desajust és a la Costa Brava, amb un 7,6% més de turistes enfront un 5,3% més d'ocupació, i molt especialment a Lloret, amb un 5,9% més de visitants però només 1,9% més de contractació. Són dades de l'Institut Nacional d'Estadística que parlen d'un augment de visitants a les comarques gironines. Si el 2014, els visitants van ser 3,231.097 visitants l'any següent es va arribar als 3,501.336, és a dir, un increment de 270.239 turistes (un 8,36%). L'augment d'ocupació al sector turístic, però, no es va arribar a aquest percentatge i l'increment va ser de 8,18% (478 contractes més respecte el 2014).

On s'ha registrat una major diferència és a la Costa Brava, amb 2,3 punts de diferència entre l'augment de turistes i l'ocupació que va ser del 7,68% i el 5,37% respectivament. En xifres absolutes, aquesta zona va rebre 230.078 visitants de més però només es van crear 286 contractes més respecte l'any anterior. La pitjor part se l'emporta Lloret de Mar, que va rebre un 5,96% més de turistes (64.198 turistes) però només es van generar un 1,9% més de contractes de més (concretament 32 contractes).

Des de CCOO es denuncia que l'ocupació que s'està generant amb aquesta recuperació temporal del turisme "no és de qualitat" i es fa contractant "mà d'obra barata i de mínims". Els dos exemples més clars són la Costa Brava i molt especialment a Lloret de Mar, on s'utilitzen sobretot empreses multiserveis, per a serveis de neteja i cambreres de pis. Això fa que els treballadors "no puguin guanyar-se la vida amb dignitat" i que la precarietat vagi en augment. I és que els contractes que es fan, diuen, són temporals, de temporada i a temps parcial, és a dir, "contractes escombraria".

Per altra banda, també denuncien que alguns empresaris fan la "trampa" de les hores extra, "camuflant salaris baixos, cotitzacions mínims i jornades excessives". Segons el secretari general del sindicat a comarques gironines, Bartomeu Compte, "les empreses competeixen pels preus" i això provoca aquesta precarització.

Per combatre aquestes pràctiques, CCOO reivindica la necessitat d'un nou model de sector turístic a la demarcació, agafant com a exemple la 'Declaració en reconeixement del turisme a Barcelona' com apunt de partida que s'hauria de consensuar entre les administracions i els agents socials. Defensen que cal posar en valor l'ocupació, la qualitat i la formació, i treballar cap a un model empresarial diferent, on es tingui en compte el compromís social i també amb el territori. En definitiva, anar cap a un model de qualitat turística que acabarà comportant també és ocupació.

De forma paral·lela, CCOO també defensa la necessitat d'altres iniciatives que promoguin per exemple la formació dual i l'increment de salaris.