La comunitat universitària de Girona es pronuncia sobre el pla 3+2

Els estudiants, amb el suport del rectorat, organitzen un referèndum

El pla 3+2 impulsat pel govern estatal ha nascut envoltat de polèmica. Segons alerta el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), el canvi a tres anys de grau i dos de màster suposarà un encariment dels estudis. Per això, han organitzat un referèndum per demanar a tota la comunitat universitària què en pensa.

Aquest dimecres i dijous els estudiants, professors i treballadors de la UdG hi poden dir la seva. A banda de votar sí o no, també poden demanar (en cas de votar sí) que s'obri una negociació per debatre com s'aplica aquest canvi en l'estructura dels estudis. El referèndum es fa a nivell de Catalunya i, en el cas de Girona, compta amb el suport del rectorat i el Consell d'Estudiants. El gener de 2015 el Consell de Ministres va aprovar el decret que permetia canviar l'estructura de graus i màsters. Amb l'adaptació al Pla de Bolonya, l'estat espanyol va establir que els graus tindrien, de manera homogènia, una durada de quatre anys i els màsters d'un any. Amb aquest decret, però, es canvia aquesta estructura i es passa a tres anys de graus i dos anys de màster (per això se'l coneix com el pla 3+2).

L'argument del ministeri és que Espanya suposa una "raresa" dins la comunitat europea –on la majoria de països segueixen una estructura flexible de la durada dels graus segons els estudis- i que, si es canvia al 3+2, les universitats espanyoles s'equiparen a l'entorn i afavoreixen la mobilitat d'estudiants.

Des de la comunitat universitària, en canvi, s'alerta que és un pas per a una "privatització encoberta" dels estudis universitaris i que aquest canvi suposarà un encariment de les matrícules i, per tant, més dificultats per a les classes populars d'accedir a la universitat.


Per conèixer l'opinió de la comunitat universitària al respecte, les universitats catalanes (a iniciativa del SEPC) han organitzat entre aquest dimecres i dijous referèndums a les diferents facultats per preguntar a estudiants, treballadors i professorat què en pensen.
En el cas de la UdG, la iniciativa compta amb la implicació del Consell d'Estudiants i també del mateix rectorat. De fet, el rector, Sergi Bonet, serà present dilluns a una roda de premsa on es donaran a conèixer els resultats.

Decidits a poder negociar

El referèndum no només pregunta si s'està d'acord o no amb el pla del govern espanyol, sinó que, en cas de votar que sí, també es demana si es vol una negociació o no. D'aquesta manera, si el pronunciament majoritari és o bé a favor del no o bé a favor del sí però amb negociació, això legitima els estudiants a "forçar" el govern espanyol i també la Generalitat a repensar el pla.

"Els dos resultats ens servirien per legitimar un espai de debat posterior per poder acordar una proposta consensuada per tota la comunitat i posar-la en coneixement dels governs", ha manifestat Josep Puig, membre del SEPC a Girona.

Puig recorda que el compromís dels rectors catalans va ser no aplicar el pla fins al curs 2017/2018 però, segons apunta, ja hi ha facultats que tenen a punt la memòria per començar a introduir els canvis l'any vinent. Per això, els estudiants busquen poder influir en cada cas particular per garantir que l'adaptació al 3+2 no suposa un encariment dels estudis.