Les Fires de Sant Narcís de Girona arrenquen amb força

Els firaires han registrat un lleuger augment de visitants durant el primer cap de setmana

Girona està de festa major. Es respira a l'ambient. Centenars de persones han omplert des de primera hora del matí els carres de la ciutat per gaudir de les parades a la Plaça Independència, la diada castellera o pujar a les atraccions instal·lades a la Devesa.

Un diumenge ple d'activitats que posa el colofó a un fort primer cap de setmana de Fires i Festes de Sant Narcís. En concret, aquest diumenge s'ha portat a terme la 3a Cursa d'Orientació Fires de Girona, el 2on Festival de Guia Animal a l'espai de la Copa per als amants dels gossos, espectacles teatrals dins del Temporada Alta, concerts i muntatges de circ com el d''Els exploradors de l'aigua', entre moltes d'altres activitats.

Tal i com han explicat els firaires i ha corroborat el president de l'Associació de Firaires de les comarques gironines, Joan Bagó, les festes han arrencat amb força i han notat un lleuger augment del nombre de visitants respecte el mateix període de l'any passat. "Ha anat bastant bé, la gent ha respost i no ens ha afectat el fet que les festes coincideixen amb les fires de Banyoles", ha resumit Bagó.

Ara, els firaires esperen que la meteorologia els acompanyi i puguin fer una bona edició, recuperant les males sensacions que van endur-se l'any passat. "Diuen que potser farà mal temps dimarts, el dia en el qual es fa la jornada del nen amb atraccions a un sol euro. Esperem que no sigui així i que es mantingui el temps", ha afegit. Tot i l'augment de visitants, les famílies continuen mirant la butxaca i mantenen un pressupost tancat. "La crisi la continuem patint igual, la gent ja no gasta com abans i crec que mai tornarà a ser com havíem viscut ara fa uns anys", ha subratllat.

Polèmica "fora del normal"

Tot i això, Bagó està esperançat. Enguany, s'han instal·lat un centenar d'atraccions, algunes de les quals són noves com per exemple una muntanya russa infantil. Pel que fa a la polèmica sobre les contractacions irregulars per muntar atraccions a la Devesa que va destapar-se era fa uns dies, el president ha estat contundent. "La majoria de nosaltres ho tenim tot en regla, és possible que algú pateixi algun problema però s'hauria de veure i analitzar qui és concretament i no generalitzar. Crec que s'ha fet una alarma innecessària, fora del normal; els firaires i com a president ho puc dir, tenim els permisos i la documentació complint la normativa", ha assegurat.

En aquest sentit, Bagó ha explicat que han notat un increment de la pressió pel que fa a Inspecció de Treball, que ja els ha visitat a Girona, com també ha anat a les fires de Banyoles. Tot va començar ara fa uns dies quan es va donar a conèixer que persones sense recursos asseguraven que els havien pagat deu euros al dia, uns entrepans i els deixaven un lloc per dormir a canvi de treballar tot el dia per muntar les atraccions.

De moment, des del consistori, ja han demanat a la Inspecció de Treball que ho investigui i, des de la Conselleria d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, han dit que no faran balanç fins que s'hagin acabat les fires, el proper 1 de novembre.
Les fires d'enguany tenen un clar caire solidari i, a més, es portarà a terme una nova edició de la jornada d'atraccions a un sol euro. Un fet que, des de fa temps, ha despertat els recels d'alguns firaires però que, tot i això, han volgut mantenir. "Aquest any tirarem així com estem, però hem estat parlant amb l'ajuntament per mirar de reduir les taxes que ens fan pagar per ocupar l'espai del a Devesa o de pujar d'un euro a un euro amb cinquanta cèntims o dos euros en aquest dia especial. Tot està obert", ha assegurat Bagó.

Els aneguets, les muntanyes russes, els cotxes o els cavallets continuen essent algunes de les atraccions amb més afluència. "Les fires ens agraden molt, són uns dies per compartir amb la família i hi anem matí, migdia, tarda i nit. Sempre hi ha alguna cosa a veure o fer", ha explicat l'Alexandra, veïna de Vilablareix.

En Lucas, de Salt, que anava acompanyat d'amics i tota la seva família, ha assegurat que són unes "fires precioses" però que cal anar amb compte amb la butxaca perquè els preus són alts. "Al meu germà bessó i a mi ens agraden les atraccions fortes mentre que el meu pare prefereix els aneguets", bromejava en Marc i en Serge. I és que les Fires de Sant Narcís de Girona continua il·lusionant a petits i grans.