El servei de salvament i socorrisme de Platja d'Aro ha realtizat 941 serveis aquest estiu

La Bandera Verda ha onejat el 91% dels dies

El servei de salvament i socorrisme a les platges de Castell-Platja d'Aro, desenvolupat per Pro-Activa Serveis Aquàtics, i integrat en el programa "Fem Platja!" de la regidoria de Serveis de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro, ha realitzat l’estiu de 2015 (del 6 de juny al 20 de setembre) 941 atencions sanitàries –sobretot ferides i picades lleus- (-18’5%) a Sa Conca, Platja Gran i Cala Rovira. També 172 ajudes per banyar-se a usuaris amb mobilitat reduïda (+1%) i 4.580 accions preventives (-21’5%) per evitar situacions de risc: ocupació de caiacs i patins de la zona de bany o de banyistes als canals d’entrada i sortida d’embarcacions, i avisos a pescadors o a amos de gossos.

En relació a les assistències sanitàries, el nombre més elevat han estat 584 ferides lleus (+4%), i tot seguit, 295 picades d’animals marins (-40%) i 62 arran d’altres circumstàncies (+5%); i s’han efectuat 27 rescats (+18’5%), 25 evacuacions hospitalàries (-7’5%), i la recerca de quatre persones perdudes (tres més que l’estiu passat). Pel que fa a la distribució geogràfica, la Platja Gran acumula la majoria de situacions: 386 assistències (41%), 21 rescats (78%) i 18 evacuacions (72%); també 2.885 accions preventives (63%) i 105 ajudes al bany a persones en mobilitat reduïda (61%). En relació al indicatius de seguretat, situats en sis punts de la façana marítima: quatre a la Platja Gran (Cavall Bernat, Centre, Ridaura i Riuet), i una a Cala Rovira, i l’altra a Sa Conca; han registrat majoritàriament Bandera Verda (91’35%), minoritàriament groga (8’65%) i en cap ocasió Vermella.

La participació ha estat de 23 socorristes distribuïts en 5 punts de socors, 7 cadires i 1 torre de vigilància, però també a peu de platja; enguany 15 dies més que habitualment (s’ha avançat una setmana l’inici i s’ha endarrerit també una setmana la cloenda del programa). Comptaven amb un servei propi d’embarcació i moto aquàtica de salvament, quatre caiacs, un quad i una bicicleta de seguiment; i també han distribuït 2.000 braçalets per localitzar amb més facilitat infants extraviats. Per segona estiu consecutiu Pro-Activa s’ha integrat al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), agilitzant així les demandes d’emergències al 112 i facilitant la comunicació de l’estat de la mar als mitjans de comunicació, Protecció Civil i Agència Catalana de l’Aigua.

Una de les principals novetats ha esta la instal·lació d’un punt autònom d’SOS a la Cala del Pi, amb un sistema d’intercomunicació sense fils que connecta directament amb el telèfon d’emergències 112 del CACAT, donant cobertura de salvament a un dels espais de la façana marítima del municipi on no hi ha servei permanent de socorrisme (aquest estiu activat en quatre ocasions). També destaquen les sis Línies de Vida (dues més que fa un any) instal·lades davant de cada lloc de socors: uns sistema de cordes amb un alçat màxim d’1’40 metres que facilita l’entrada i la sortida de l’aigua a les persones amb dificultats de mobilitat. També i han realitzat activitats educatives tan al Casal Municipal d’Estiu com al Mini Club Infantil de platja. El servi de salvament també ha desenvolupat, coordinadament amb l’Ajuntament, una campanya de conscienciació ciutadana sobre el manteniment i neteja de les platges; i des dels seus punts d’atenció s’han distribuït fins a 20.000 cendrers de platja.