La campanya forestal es tanca amb 1.800 incendis de vegetació a Catalunya

Del 15 de juny al 15 de setembre s'han cremat 1.816 hectàrees

La campanya forestal 2015 s'ha tancat amb 1.801 incendis de vegetació (agrícola, forestal i urbana) al conjunt de Catalunya, la segona xifra més baixa dels últims set anys malgrat la intensa calor del mes de juliol. D'altra banda, del 15 de juny al 15 de setembre s'han cremat 1.816 hectàrees, de les quals gairebé 1.300 (1.293) corresponen només a l'incendi que es va produir a Òdena (Anoia) el 26 de juliol. Els Bombers de la Generalitat fan una "valoració positiva" de la campanya ja que s'ha aconseguit "limitar l'abast dels incendis" davant d'unes "condicions meteorològiques molt adverses".

La Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments recorda que el d'aquest 2015 ha estat el segon juliol més càlid de la història. En aquest sentit, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, les temperatures han estat les més càlides dels darrers 50 anys.

Una de les zones anormalment més seques ha estat la compresa entre l'àrea metropolitana de Barcelona i el litoral central i de Girona. Unes zones densament poblades i amb un enorme risc pel que fa als incendis urbans.

En el període de campanya forestal (del 15 de juny al 15 de setembre) els Bombers de la Generalitat han treballat en 17.977 serveis, dels quals 1.801 han estat per extingir incendis de vegetació. La xifra més alta és la de focs en zona urbana (886), seguida dels agrícoles (570) i finalment en terrenys forestals (345). 

La xifra global d'incendis de vegetació (1.801) és la segona més baixa dels darrers set anys. Només la del 2014 és més baixa (1.429), però queda lluny dels anys en què hi va haver més serveis, el 2009 i el 2012, en què es van superar els 2.800. També cal destacar que si ens fixem estrictament en els incendis de vegetació forestal, 345, sí que és la xifra més baixa des del 2009. La que més s'hi acosta és la de l'any passat, 353. La resta van dels 438 del 2013 als 1.215 del 2009.

D'altra banda, segons dades del Cos de Bombers, enguany han cremat 1.816,20 hectàrees de vegetació. La xifra supera en prop de 500 les hectàrees cremades l'any passat però torna a quedar molt lluny de les més de 15.600 del 2012 o de les 8.700 del 2009.

Si en nombre d'actuacions els incendis de vegetació forestal estan a la cua, en hectàrees són els que més n'acaparen, 1.637, en bona part a causa del foc més important de l'estiu que es va produir a Òdena el 26 de juliol, on van cremar 1.293,42 hectàrees. 

També cal destacar que de superfície agrícola han cremat 142 hectàrees, la xifra més baixa dels darrers set anys. Pel que fa a la vegetació urbana han estat 37. 

"Gran esforç de planificació"

La direcció general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments destaca que aquesta campanya forestal a Catalunya ha estat sota la influència extrema de calor. Tot i això, els Bombers de la Generalitat "han aconseguit limitar l'abast dels incendis". Això ha estat gràcies, asseguren, a "un gran esforç de planificació (per garantir l'activació de tots els seus recursos) i de distribució de recursos en base a l'anàlisi continuada del risc d'incendi forestal.

A més, davant d'una situació tan crítica pel que fa al risc d'incendi forestal, els Bombers han aplicat una estratègia d'extinció molt clara: primer atac contundent, per tal d'evitar que els focs es fessin grans, especialment en situacions de simultaneïtat. Estratègia que ha anat acompanyada per l'anticipació i un seguiment continuat dels risc d'incendi (realització el doble brífing operatiu
diàriament a la Sala Central de Bombers (SCB), amb determinació de mobilització preventiva de recursos operatius cap a les zones amb major risc d'incendi).

Enguany s'ha disposat dels mateixos recursos que les campanyes forestals anteriors, pel que fa al personal, els mitjans aeris, la flota mòbil, els punts de guaita, etc. La direcció general també destaca la "total col·laboració de tots els parcs de bombers voluntaris de Catalunya que, amb la seva total activació, han contribuït a un millor desenvolupament de la campanya forestal".

No abaixar la guàrdia durant una temporada de tardor-hivern que es preveu seca i ventosa

Els bombers també recorden que els Grans Incendis Forestals recents s'han produït fora del període estricte de campanya forestal (Pirineus març 2012; Vilopriu novembre 2013; Vall-llobrega març 2014) i vénen a confirmar que, quan es donen les condicions de temperatura, humitat i vent, el risc d'incendi forestal passa a ser alt o molt alt, independentment de l'època de l'any.

Enguany, es preveu que el mes d'octubre sigui relativament humit, però que des de l'octubre al març Catalunya estigui sota un període extremadament sec i ventós, per tant, es pot abaixar la guàrdia.