Els traficants de droga de la Font de la Pólvora utilitzaven menors d'edat

S'ha decretat presó per a cinc persones

Aquest matí, el cap de l'Àrea Central de Crim Organitzat dels Mossos, l'inspector Antoni Rodríguez, i el sots cap de l'Àrea Bàsica Policial Gironès- Pla de l'Estany, l'inspector Josep Sala, han donat a conèixer alguns dels detalls de la macrooperació contra el tràfic de drogues que es va portar a terme el passat 28 de juliol al barri de Font de la Pólvora de Girona i a altres localitats gironines com Sils, Llagostera, Quart, Blanes, Maçanet de la Seva, Casà de la Selva i el Prat de Llobregat.

Un dispositiu que va estar organitzat des de la Divisió d'Investigació Criminal amb l'equip d'investigació de l'Àrea Criminal de Girona i les Unitats d'Investigació i Seguretat Ciutadana de Girona i que es va portar a terme després d'un any d'indagacions, escorcolls i escoltes telefòniques. Segons han detallat els inspectors, la macrooperació ha aconseguit desactivar la organització criminal - dirigida per 5 persones d'un mateix clan familiar d'ètnia gitana- que tenia el seu epicentre a Font de la Pólvora.

L'inspector Sala ha comentat que ara fa un any, el cos policial va arrencar amb altres entitats, les administracions de justícia i ensenyament i amb la col·laboració de diverses associacions de veïns, un pla d'acció per millorar aquest barri situat a les afores de Girona. El pla tenia com objectiu atendre els requeriments que els mateixos veïns sol·licitaven, gran part d'ells relacionats amb la manca de seguretat a la zona, l'incivisme i la venda de substàncies estupefaents. "Des del juny passat fins ara hem desmantellat 15 plantacions de marihuana, 3.000 plantes, que es trobaven en subterranis o pisos del barri", ha recordat Sala.

Paral·lelament, des de fa dos anys, els agents han realitzat diverses investigacions que han permès comissar grans quantitats de cocaïna, heroïna, haixix i marihuana. Un fet que també entronca amb l'augment d'assistències sanitàries per sobredosis que s'ha registrat a la ciutat en el darrer any i mig. En concret, s'han comptabilitzat una desena i cinc d'elles s'han produït al barri de Font de la Pólvora. Davant d'aquests indicis i la constatació que una de les activitats il·lícites més freqüents a la zona era la venda al detall de substàncies estupefaents, els policies van considerar que calia fer un pas més i combatre el tràfic de drogues al barri.

D'aquesta manera, la investigació anomenada 'Cas Pirineus' va convertir-se en un ampli dispositiu policial que ha permès detenir 28 persones de les 30 que podrien estar-hi implicades. Rodríguez ha assenyalat que la investigació ha estat molt "complexa i complicada" ja que els membres dels clans familiars i de la xarxa posseïen armes de foc i controlaven tots els vehicles que accedien i sortien del barri. A més, gran part dels detinguts són persones que ja han estat investigades per altres motius i, per tant, estaven familiaritzades amb els mètodes de treball de la policia qui ha vist com, en els darrers temps, anaven adaptant la venda de droga per evitar que els enxampessin o que patissin greus conseqüències legals.

"Ens hem adonat que en aquesta mena de clans familiars d'ètnia gitana, el delinquir s'ha convertit en una mena d'ofici que passa de pares a fills", comentava el cap de l'Àrea Central de Crim Organitzat. Tal i com han explicat, la xarxa utilitzava menors d'edat, un noi de 17 anys que ha passat a la Fiscalia de Menors o les filles d'un dels matrimonis que ha ingressat a presó, de 12 i 14 anys, per preparar, emmagatzemar i distribuir les substàncies estupefaents entre els consumidors provinents d'arreu de les comarques gironines i barcelonines. Una feina que realitzaven si els adults no es trobaven a casa.

En concret, dels 28 detinguts només cinc han ingressat a la presó. Es tracta d'una senyora adulta, els seus dos fills - un noi i una noia d'entre 35 i 45 anys- i les seves respectives parelles. La dona més gran tenia nombrosos antecedents policials per fets similars i mesos enrere va estar imputada per un homicidi imprudent per la mort d'un drogodependent que va patir una sobredosi per una substància que ella li havia venut.

La droga provenia de Salt i El Prat de Llobregat

Tots ells formaven la direcció de l'organització criminal que gestionava vuit punt de venda de droga en aquest barri gironí. Els inspectors han comentat que els detinguts tenien clar què havien de fer perquè els policies no els agafessin amb una gran quantitat de droga. Per això, les dosis que repartien entre els consumidors eren més petites i no disposaven de grans magatzems sinó que procuraven treballar al detall, amb la venda directe. Podien arribar a vendre mig quilo de cocaïna o heroïna en deu dies.

Al seu torn, el clan aconseguia la droga de dos indrets diferents. Un dels germans s'encarregava d'obtenir la cocaïna d'un grup format per magrebins de Salt mentre que l'altre comprava heroïna a venedors del barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat. També disposaven de "proveïdors substituts" en cas que els principals es quedessin sense el que buscaven. "Es dóna el cas que entre els detinguts hi ha un dels membres del grup de Salt. A més, han ingressat a presó els membres del grup que traficava però el proveïdor del Prat de Llobregat ha estat deixat en llibertat", ha lamentat Rodríguez. Paral·lelament, altres traficants venien la droga a Maçanet de la Selva, Cassà de la Selva, Quart o Blanes.

Els integrants del clan familiar tenien vehicles de gamma alta i fins i tot s'havien comprat una casa a Quart l'any passat posant sobre la taula mig milió d'euros en metàl·lic. Uns béns que ara han quedat embargats. "Hem realitzat un estudi econòmic de l'organització del clan però no està del tot clar que blanquegessin diners", ha afegit Rodríguez. Tot i això, l'inspector ha volgut deixar clar que els imputats es dedicaven des de feia molt temps al tràfic de droga. "Un d'ells només ha treballat 8 dies a la seva vida i l'altre només ha cotitzat un any i escaig", ha explicat.

Diners, marihuana i armes

En total, els agents durant el dispositiu van realitzar 21 entrades i escorcolls a cases i habitatges de diverses localitats gironines on van intervenir 290 grams de cocaïna valorats en més de 21.700 euros, 700 grams d'heroïna valorats en més de 65.500 euros, sis quilograms de substància de tall, balances de precisió, bosses de plàstic per dosificar la droga, tres plantacions de marihuana i una gran quantitat d'aparells per al cultiu de la marihuana com làmpades, bombetes, aires condicionats, transformadors, extractors d'aire, filtres diferencials de tensió i pantalles d'alumini.

També van comissar dues armes de foc curtes, un puny americà, una defensa elèctrica, dues escopetes de balins, una gran quantitat d'armes blanques, més de 75.000 euros i diverses joies que estan pendents de peritatge.

Tan Rodríguez com Sala han comentat que la màxima preocupació que tenen els Mossos és que grups criminals organitzats s'infiltrin en la venda d'aquesta mena de substàncies per erigir-se en els únics distribuïdors i crear un monopoli. "De moment a Catalunya no hem detectat que sigui un escenari generalitzat", ha puntualitzat.

No obstant això, el cos sí que ha notat un increment notable de plantacions de marihuana a diversos edificis abandonats, cases a mig fer, subterranis o habitatges tancats que hi ha en urbanitzacions aïllades d'arreu de les comarques gironines com les que es poden trobar a Blanes, Sils, Cassà de la Selva o Llagostera. Sobretot a la comarca del Gironès i l'Alt Empordà, per la seva proximitat amb l'estat francès on hi ha molta demanda de marihuana i aquesta droga es ven més cara. "Legislativament es veu com una droga tova, no suposa penes molt importants, la demanda està creixent i és fàcil de cultivar-la i obtenir beneficis ràpidament", ha conclòs Sala.