La UdG impartirà el primer màster a l'estranger i formarà 350 mestres i professors a l'Equador

La universitat ingressarà 2,1 MEUR amb les matrícules

La Universitat de Girona fa el salt a l'estranger i a partir del curs vinent impartirà el primer màster fora de l'Estat. Ha estat el govern de l'Equador el que ha promogut els estudis i un total de 60 universitats espanyoles hi optaven. A l'Equador hi ha 135.000 mestres i professors i el govern del país vol, en deu anys, que tots passin per aquest màster perquè millorin coneixements i apliquin noves tècniques docents. 

Entre les universitats espanyoles que optaven a impartir el màster, finalment el govern equatorià n'ha escollit 11, entre les quals hi ha la Universitat de Girona. Això suposa que una cinquantena de professors de deu departaments aniran fins al país llatinoamericà per impartir classe. El màster dura dos anys (60 crèdits) i els docents hi hauran de viatjar en tres ocasions (12, 5 i 10 dies lectius respectivament), ja que els estudis són semipresencials. 

En total, es formaran 350 mestre i professors equatorians des d'infantil, primària, secundària i batxillerat del sector públic. Segons ha explicat el degà de la Facultat d'Educació -la que coordinarà els estudis-, Josep Maria Serra, com que molts professors ja fa anys que estan en actiu es baixa la càrrega de pràctiques i es dediquen més hores al treball de final de màster. El màster compta amb cinc especialitats: educació infantil, física i matemàtiques, química i biologia, llengua i literatura i història i geografia. 

Un projecte rendible econòmicament

El rector de la Universitat de Girona, Sergi Bonet, ha explicat que els alumnes equatorians pagaran una matrícula d'uns 6.000 euros i que, per tant, ingressaran 2,1 MEUR per aquest concepte. Ara bé, a aquests diners cal restar-li el sou del professorat, l'allotjament i el desplaçament fins al país llatinoamericà. Segons el càlcul del rector, el benefici net per a la UdG serà d'1 MEUR. "Si tenim en compte que el pressupost de la UdG és a l'entorn dels 80 MEUR i ingressem 2,1 MEUR amb un únic projecte crec que és una bona operació", ha afirmat. 
Per a la UdG, però, aquest màster no només és una bona notícia des del punt de vista econòmic. Segons ha explicat el vicerector de Relacions Iberoamericanes, Jordi Ferrer, aquests estudis posicionen la UdG per a futurs programes que impulsi el govern equatorià. 

Impuls als estudis de màster

El nou equip del rectorat té entre les línies estratègiques l'impuls de la internacionalització i aquest projecte hi té un encaix idoni. A més, també es van marcar com a prioritat que tots els estudiants de grau poguessin completar la formació amb un màster i estan buscant fórmules per becar aquells estudiants amb menys recursos, ja que la UdG té uns dels preus més alts de l'Estat pel que fa als màsters. 

El curs 2013-2014 hi va haver 675 estudiants de màster. Amb l'entrada del nou equip de rectorat, ja es va ampliar fins a 762 el passat curs 2014-2015. Ara, si es manté el nombre d'alumnes i s'hi sumen els 350 mestres i professors equatorians, la xifra d'estudiants de màster creix fins als 1.112. 

Preparant un nou màster

El rector de la UdG ha aprofitat per anunciar que la Universitat de Girona treballa amb les universitats de Fez (Marroc), Gènova (Itàlia) i la de les Illes Balears per crear un màster en Patrimoni Cultural i Natural (el títol encara no és definitiu). 
Segons ha explicat Bonet, la UdG seria el centre que lideraria els estudis que tindrien un caràcter "únic al món" per relligar patrimoni, paisatge i natura. L'objectiu és que el màster estigui a punt, com a molt tard, el curs 2017-2018.