Descobreixen que el te verd combat el dolor causat per lesions de medul·la espinal

La investigació va començar el 2011 per membres de la Universitat de Girona

Investigadors de la UdG han descobert que un derivat del te verd combat el dolor causat per les lesions de medul·la espinal. No només en casos de pinçaments o lumbàlgies, sinó també en aquells altres on el pacient ha quedat paralític. La investigació, que ha rebut finançament del programa RecerCaixa, va començar el 2011. Fins ara, s'han fet proves amb ratolins, que han demostrat l'eficàcia de la troballa.

Ara, l'objectiu és arribar a convertir aquests resultats en medicament. Perquè això passi, però, encara queda temps i moltes hores de laboratori. I com a prova, una dada curiosa: perquè el derivat del te verd actuï al cos humà, s'ha calculat que cada dia caldria prendre-se'n unes vuitanta infusions.
 
La recerca, coliderada per la investigadora Teresa Puig, del Departament de Ciències Mèdiques de la UdG, ha demostrat que un polifenol del te verd és efectiu per reduir el dolor neuropàtic, així com el procés d’inflamació associat. Segons l’Associació Internacional per a l’Estudi del Dolor (International Association for the Study of Pain o IASP), el dolor neuropàtic (DN) es defineix com un dolor iniciat o causat per una lesió primària en el sistema nerviós, i és un símptoma comú en un grup divers de patologies entre les quals s’inclouen la neuropatia diabètica, la neuràlgia del trigemin o la neuràlgia postherpètica, i associat a lesions medul·lars provocades per traumatismes i altres problemes de salut freqüents en la població, com les hèrnies discals, la lumbociatàlgia o la cervicàlgia.
 
La recerca obre una nova estratègia terapèutica per al tractament del dolor neuropàtic, un problema que sovint no respon a la medicació que habitualment s’aplica en aquests casos i que té una repercussió important en la qualitat de vida de les persones afectades, ja que se sap que dos terços (un 67%, aproximadament) dels pacients amb lesió de medul·la espinal presenten dolor crònic, i un terç (aproximadament un 33%) d’aquests pacients indiquen dolor agut.
 
Actualment existeixen diversos tractaments farmacològics, però el control del dolor és difícil d’aconseguir (sovint només arriben a alleujar-lo de manera parcial) i tampoc no resulten efectius per a tots els pacients (només un 30-40% aconsegueix una milloria en el dolor igual o superior a un 50% amb el tractament farmacològic). A més, s’ha demostrat que algunes persones experimenten efectes adversos i, per tant, no poden continuar amb els tractaments. Per això, la comunitat científica considera que el dolor neuropàtic és encara un repte per gestionar i que s’ha de tractar de manera individualitzada. A més, el dolor pot provocar problemes d’insomni, incapacitat laboral i quadres d’ansietat, estrès i depressió.
 
Mecanisme d’acció i avantatges

Fa anys que es coneix que els polifenols del te verd tenen una acció antioxidant i que un d’ells, l’epigal·lat (EGCG), pot inhibir l’acció d’un enzim necessari per a la síntesi dels àcids grassos i la producció d’energia cel·lular, raó per la qual els polifenols són objecte d’interès en línies d’investigació de noves teràpies contra el càncer. La recerca liderada pels doctors E. Verdú i T. Puig ha demostrat que la inhibició de l’acció d’aquest enzim en animals d’experimentació amb lesions a la medul·la espinal i el nervi ciàtic redueix el procés d’inflamació i el dolor que provoquen aquestes lesions, així com la pèrdua de mobilitat associada, ja que modula la neurotransmissió de la percepció del dolor a la banya dorsal de la medul·la espinal, on es localitzen les neurones receptores de la sensació de dolor. Els autors no descarten que també tingui un efecte positiu en el terreny emocional, ja que s’ha observat que redueix l’ansietat i l’estrès que pot provocar el dolor.
 
L’avantatge que presenten tant el polifenol natural (EGCG) del te verd com el derivat sintètic (C30) és que es poden sintetitzar i administrar per via oral i, a més, en les dosis indicades i en les proves d’experimentació que s’han dut a terme en aquesta recerca no s’ha observat que presentin efectes de toxicitat.

Segons dades de l’Institut Guttmann, es calcula que la incidència a Espanya de la lesió traumàtica de medul·la espinal és de 2,5 per cada 100.000 habitants i any (aproximadament mil persones a l’any). A aquesta quantitat s’han d’afegir les lesions no traumàtiques de medul·la espinal, que representen un 25% de les d’origen traumàtic. A Catalunya, es produeixen entre 140 i 160 casos nous cada any de lesió de medul·la espinal. La prevalença de persones amb lesió de medul·la espinal és de 500 per cada milió d’habitants. El 54% de les lesions traumàtiques de medul·la espinal afecten joves d’entre 16 i 30 anys d’edat, i la causa principal són els accidents de trànsit.

La botiga més gran de Catalunya

Girona està començant a iniciar-se la tradició de prendre el te durant tot l'any. Segons dades recollides els darrers set anys, el consum de te s'està incrementant un 5% anual. A Figueres existeix la botiga amb més varietats de te de Catalunya, "The Tea Lovers", la qual es pot trobar a la Plaça de l'Ajuntament.

Amb 150 varietats, és un dels locals especialitzats més importants del país i també és possible adquirir els seus productes a través d'Internet perquè els enviïn a casa o bé recollir-los presencialment a l'establiment.