Alerten que els hostalers externalitzen la neteja d'habitacions per estalviar

CCOO diu que el turisme està generant ocupació però que és "precària i de poca qualitat"

El sindicat CCOO ha reunit a Lloret de Mar els responsables a nivell estatal del sector de l'hostaleria per enfocar quines són les problemàtiques que pateixen. Una de les principals preocupacions del sindicat afecta el col·lectiu de les cambreres de pis, un ofici molt feminitzat i que s'encarrega de la neteja de les habitacions dels hotels. 

Segons dades del sindicat, a Catalunya hi ha 15.000 dones que treballen en aquest sector. Amb l'aplicació de la reforma laboral del PP, CCOO alerta que ja no prevalen els convenis sectorials sinó els convenis de cada empresa i això obre una escletxa legal als empresaris per començar a externalitzar serveis amb l'objectiu d'abaratir costos. 

CCOO ha detectat que aquest fenomen s'està donant ja en el sector de les cambreres de pis, especialment en grans cadenes. A més, segons denuncia el sindicat, les grans cadenes estan creant de manera paral·lela empreses de multiserveis per absorbir aquestes treballadores però pagant salaris més baixos. 

Segons ha explicat el responsable de Política Institucional de la Federació de CCOO de Serveis, Gonzalo Fuentes, es donen casos com els de la cadena NH que va fer un ERO per acomiadar sense indemnització un miler de treballadores per, posteriorment, contractar-les de nou a través d'una empresa de multiserveis. Segons Fuentes, aquestes treballadores amb experiència no només perden la categoria i comencen a treballar tant en hotels com oficines o cases sinó que el seu salari es veu reduït fins al 40%. 

El sindicat alerta que, si no es fa un canvi legal per evitar aquestes pràctiques, l'externalització acabarà afectant altres serveis dels hotels com el de cuina o cambrers. Per això, el sindicat ha llençat des de Lloret de Mar una campanya informativa dirigida als mateixos treballadors i també a les empreses del sector perquè prenguin consciència. "No només queda afectat el treballador sinó que la qualitat del servei queda ressentida i el client ho nota", ha manifestat Fuentes. 

Ocupació però no a qualsevol preu

El sindicat també ha volgut denunciar que, malgrat que les dades turístiques del 2014 demostren un creixement generalitzat en totes les variables, aquesta millora no es tradueix en l'ocupació. 

Per exemple, el 2014 es va tancar a Catalunya amb un 1,47% més de pernoctacions i un 3,37% més de visitants. CCOO analitza aquestes dades en un informe on també s'apunta que l'any passat es va generar ocupació per primera vegada des de l'arribada de la crisi. Tanmateix, denuncia que els llocs de treball que s'estan creant són precaris, mal pagats i que, en moltes ocasions, només es dóna d'alta el treballador per a algunes hores i que la resta les percep en negre. "Un de cada quatre contractes que es signa és per a menys de quatre hores, ningú pot viure amb aquests sous, estem parlant de treballadors pobres", ha lamentat Fuentes. 

A més, l'informe analitza el subsector dels hotels i, en aquest cas, no es va generar ocupació sinó que es van perdre 115 llocs de treball a Catalunya respecte el 2013. Els responsables del sindicat, a més, remarquen que aquesta situació es dóna en un context de millora i en un any, el 2015, que s'espera que la temporada turística sigui "excel·lent". 

Des del sindicat també han fet una crida a les patronals perquè s'avinguin a negociar els convenis col·lectius. A nivell de Catalunya, el 2015 serà un any de negociacions perquè el conveni del sector a Barcelona, Tarragona i Girona té vigència fins al 2016. Pel que fa a Lleida, la demarcació està sense conveni perquè la patronal es va desvincular del conveni a nivell autonòmic. Aquesta situació deixa 22.822 treballadors lleidatans sense conveni i caldrà negociar-lo també al llarg dels propers mesos.