La UdG reserva 750.000 euros per contractar professorat interí els propers tres cursos

El rector demana a la Generalitat que posi fi a les retallades

La Universitat de Girona (UdG) ha adoptat tres mesures que permetran estalviar 750.000 euros. Uns diners que es destinaran a garantir noves contractacions de professors no fixes i assegurar la seva carrera professional durant els pròxims tres cursos. En concret, permetran garantir la continuïtat d'una vintena de professors no fixes durant el curs 2015-2016 i uns vint més el 2016-2017.

Mitjançant un comunicat, el rector de la UdG, Sergi Bonet, assegura que el professorat ha fet un esforç majúscul per fer més amb menys, garantir el relleu generacional i la qualitat docent. A més, Bonet reclama al Govern que aturi les retallades i es comprometi a millorar el finançament de les universitats públiques. Mitjançant un comunicat escrit, el rector de la Universitat de Girona, Sergi Bonet, explica les dificultats que han hagut d'afrontar des de la universitat gironina per ajustar-se a les demandes del Govern i, al mateix temps, donar un ensenyament de qualitat, mantenint el relleu generacional i apostant pels joves professors, ben preparats.

Segons assegura Bonet, les universitats públiques catalanes han patit els darrers anys diverses retallades pressupostàries - derivades de la crisi econòmica- que actualment estan posant en risc la qualitat de la docència i la recerca. Tal i com apunta, un dels punts més importants és la restricció pressupostària que afecta al capítol de la despesa i els salaris dels treballadors, des del personal docent, els investigadors passant pels treballadors d'administració i serveis.

Bonet subratlla que perquè el pressupost universitari pugui ser aprovat pel Govern de la Generalitat, al document no hi pot constar cap mena d'increment en l'àmbit de personal. És a dir, no es pot contractar nous professors ni tampoc fer fixes o potenciar la carrera professional d'aquells que tenen més talent i augmentar així la qualitat de la docència universitària. Per aquest motiu, des de la UdG han hagut de mans i mànigues per aconseguir arribar a un punt d'equilibri que permeti garantir noves contractacions, la carrera professional del professorat i la qualitat docent. En resum, fer més amb menys. En poques paraules: més dedicació pel mateix sou.

Bonet assenyala que fent "ús legítim" de l'autonomia universitària, durant les darreres sessions del Consell de Govern de la UdG s'han adoptat tres mesures transitòries que permetran estalviar 750.000 euros per a noves contractacions de personal no fixe i la seva promoció. Uns acords que suposen un esforç majúscul per a tot el professorat. "Una mostra més de la vocació de servei públic i del compromís social de la UdG", assenyala el rector en l'escrit. Tot i això, Bonet deixa clarament palès que es retiraran un cop desapareguin les restriccions pressupostàries que pateixen les universitats publiques catalanes.

Tres mesures

En primer lloc, la primera mesura es basa en ajustar les hores dels professors segons el nombre d'estudiants que hi hagi a cada classe i centre. Durant els darrers anys, l'oferta i la demanda d'alguns estudis de Grau ha variat significativament.

La segons mesura fa referència als professors que s'encarreguen de gestionar els treball de fi de Grau o màster. Fins ara, aquesta tasca era reconeguda com a part de la dedicació docent del professorat, és a dir, crèdits de docència. Segons la dedicació que els professors mantenien, podien reduir el nombre de classes lectives. A partir d'ara, es canvia el sistema i els professors que s'encarreguin de gestionar aquests treballs de final de carrera o màster disposaran d'una partida econòmica que podran dedicar a l'àmbit que més els interessi: cobrir despeses derivades de les classes, d'altres cursos o per a la recerca.

El tercer acord afecta a tots aquells professors que s'encarreguin de gestionar equips com vicerectors, membres de la direcció dels centres docents o de departaments. Anteriorment, aquests professors veien compensat el seu esforç de gestió amb menys hores de classe. Se'ls alliberava d'impartir algunes classes per compensar l'esforç en la gestió. A partir d'ara, a la UdG, la reducció de l'activitat docent per aquests professors serà menor que la que han tingut durant el curs acadèmic actual. És a dir: més hores de classe amb el mateix sou.

Totes aquestes mesures permetran estalviar aquests 750.000 euros que destinaran a la contractació de nous professors ben preparats i assegurar la carrera professional dels mestres no fixes que imparteixen classes a la UdG. "I així, garantir el relleu generacional i que no es perdi talent del professorat més jove i més format", assegura el rector gironí. Segons Bonet, per poder assegurar les noves contractacions durant els propers tres cursos acadèmics, caldran 375.000 euros per al curs 2015-2016, 200.000 per al 2016-2017 i 175.000 per al 2017-2018.

A més, una part d'aquest estalvi també es destinarà a actuacions específiques en aquells centres o facultats que s'han vist més afectades (negativament) per la distribució actual de les classes i que han notat una davallada del nombre d'alumnes durant els darrers anys.

Bonet demana que el Govern es comprometi a millorar el finançament de les universitats públiques

Al mateix temps, el rector subratlla que veia necessari donar a conèixer els esforços que estan portant a terme des de la UdG per garantir que les comarques gironines i els estudiants disposin duna bona universitat. A més, assenyala que el Govern de la Generalitat hauria "de prendre bona nota d'aquest fet". "La educació i la salut són els béns més preuats d'una societat", remarca.

Per tot això, en aquesta carta dirigida a tota la societat i al Govern de la Generalitat, Bonet reclama a l'executiu català que aturi les retallades i les limitacions pressupostàries en l'àmbit de personal i que es comprometi, "inequívocament", a millorar el finançament de les universitats públiques catalanes. Segons el rector gironí, les retallades pressupostàries que pateixen i suporten estan "posant en risc" la qualitat de la docència i la recerca de les universitats públiques catalanes.