Passar tot un dia feinejant amb els pescadors, reclam turístic de Palamós

L'activitat es va provar l'any passat durant dos mesos i enguany s'amplia de maig a setembre

Conèixer el sector pesquer i el dia a dia dels pescadors. Aquest és l'objectiu que hi ha al darrera de l'activitat batejada amb el nom de Pescaturisme que impulsen conjuntament l'ajuntament de Palamós i la confraria de pescadors del municipi. L'any passat es va fer una primera experiència només durant dos mesos a l'estiu però, des de llavors, s'ha treballat per ampliar el projecte. 

La segona edició arrenca al maig i s'estendrà fins al setembre. Hi participen nou embarcacions de la flota pesquera de Palamós i compta amb tres modalitats diferents: la pesca de gamba, la pesca de l'escamarlà i el peix, i la pesca artesanal ran de costa. La voluntat és que els visitants vegin el dia a dia dels pescadors sense cap tipus d'alteració. És a dir, que els turistes fan d'observadors d'una jornada de treball de la tripulació d'una d'aquestes embarcacions. "Tenim gent que ve de l'interior i que no estan acostumats al mar, que per nosaltres forma part de la nostra vida, i per això els sorprèn tot el que veuen", explica el patró del Bonomar F., Carles Figueres. 

Això suposa que els turistes s'han d'adaptar als seus horaris i costums. A dos quarts de set ja han de ser a port per pujar a bord de l'embarcació i anar fins al calador, a quarts de nou veuen com tiren les xarxes i llavors és moment per a "dinar". "Els turistes ens ajuden a pelar patates per preparar el ranxo, a molts els estranya que dinem a les nou del matí", remarca el patró del Bonomar F., una de les embarcacions que participen de l'activitat.

Després de dinar, els visitants passaran l'estona amb els mariners mentre l'embarcació arrossega les xarxes per omplir-les de peix i gambes. "L'activitat ens serveix perquè vegin el nostre dia a dia però també per aprofitar per explicar-los els valors de la confraria, els plans de gestió que impulsem per protegir el medi i les espècies", ha destacat el portaveu dels pescadors, Francesc Subirats. 

Consells per anar a mar

Passades sis hores, és moment de recollir les xarxes i veure si hi ha hagut sort. "Aquest és el moment que més agrada els visitants, perquè a més els deixem que ens ajudin a triar el peix", ha explicat el patró del Bonomar F. En tot moment, els visitants van protegits amb una armilla per si cauen a l'aigua i la tripulació els dóna instruccions de seguretat. "Sempre s'ha de tenir una mà lliure per agafar-se a qualsevol lloc si la barca es mou", destaca Figueres, que recorda que aquells que es maregin s'han d'abstenir de participar en el Pescaturisme. "Són deu hores a dalt d'una embarcació i nosaltres hem de fer la nostra feina, o sigui que si algú es mareja ja anant en autobús millor que s'ho pensi", ha alertat. Figueres és la quarta generació de pescadors de la seva família i reconeix que, quan era petit, es va passar un any sencer marejat a mar. 

El cost de la jornada va dels 60 als 88 euros i inclou tant l'assegurança com l'àpat a mar, a base del peix que els pescadors capturen a bord. A més, un cop s'arriba a port, també inclou una visita guiada a la llotja per gaudir de la subhasta del peix. 

L'any passat ja van participar 35 persones d'aquesta activitat i, segons una enquesta de satisfacció, el 94% van puntuar el Pescaturisme amb un 5 sobre 5.