La CUP porta l'Ajuntament de Girona als jutjats per l'assumpte de l'empresa d'aigües

La formació es queixa per no haver rebut les actes del consell d'Agissa

La CUP ha presentat un recurs contenciós contra l'Ajuntament de Girona perquè es nega a lliurar-li les actes del consell d'administració d'Aigües de Girona, Salt i Sarrià (Agissa). La formació defensa que es tracta d'una empresa mixta -té un 20% de participació pública- i, per tant, la informació d'aquestes reunions ha de ser pública.

La CUP ha demanat en diverses ocasions aquesta documentació abans de recórrer a la via judicial però, segons sostenen, el consistori no els l'ha lliurada perquè argumenta que és una empresa subjecta al dret privat. El partit denuncia "opacitat" en la gestió de la companyia d'aigües i defensa que s'ha de municipalitzar el servei.

La CUP va ser un dels partits que va forçar l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, a crear una comissió específica per estudiar el funcionament de l'empresa que s'encarrega del servei d'aigües a la ciutat. Agissa és una empresa mixta, el 80% de la qual és capital privat (a través de l'empresa Girona S.A) i el 20% restant és participat pels ajuntament de Girona, Salt i Sarrià de Ter. 


La formació ha denunciat "opacitat" tant en el funcionament de la companyia com també en el de la comissió, ja que s'ha fet la petició expressa als partits de no comentar el contingut de les reunions. La CUP, de fet, es va saltar aquesta petició de l'alcalde i va publicar les actes d'una d'aquestes sessions. "Ens van picar el crostó, però considerem que el ciutadà ha de conèixer aquesta informació, si més no la comissió ha servit una mica per airejar el funcionament d'Agissa", ha defensat Navarro. De fet, la CUP sosté que un cop finalitzi la concessió (s'acaba el 2020) l'ajuntament hauria d'assumir la gestió del servei i municipalitzar-lo. 

Demanda als jutjats

Entre la informació que la CUP ha demanat "en reiterades ocasions" al consistori hi ha el contingut de les actes del consell d'administració d'Agissa dels darrers deu anys. Segons ha explicat Navarro, han fet la petició a totes les àrees, tant per escrit com verbalment, i sempre se'ls ha denegat aquesta informació. "Considerem que és greu que es denegui l'accés a una informació que creiem que ha de ser pública", ha criticat. Per això, defensa que la CUP "no ha tingut més remei" que recórrer a la via legal per demanar aquesta informació. 

Per això, aquest matí el portaveu del partit i l'advocada Montserrat Vinyets han presentat un recurs contenciós als Jutjats de Girona contra l'Ajuntament de Girona. Segons sosté la lletrada, el consistori s'excusa per no entregar les actes en què l'empresa està subjecta al dret privat. En canvi, recorda que la companyia té participació pública i que, per tant, hi ha membres de la corporació que assisteixen a aquestes reunions i que les actes de les mateixes es troben als arxius municipals. 

Per tot plegat, consideren que es vulnera el dret fonamental de la participació en els assumptes públics. "En la seva condició de regidors tenen dret a accedir a la informació i a valorar-la per prendre les decisions que més els convinguin en l'exercici de la seva tasca política", ha sentenciat.